Cheile Dobrogei

Podişul Dobrogei Centrale (sau Casimcei – după râul care îl străbate) este încadrat la sud şi nord de faliile Palazu, respectiv Peceneaga-Camena. Aceasta din urmă a împrumutat chiar numele celor două localităţi care îi definesc aliniamentul. Dobrogea centrală este puţin mai „tânără” decât partea sudică, soclul fiind format în Proterozoicul superior, cu roci de vârste cuprinse între 1 miliard şi 570 de milioane de ani. Sedimentele vechi ce alcătuiesc cuvertura Podişului Casimcei (altele decât loessurile pleistocene), sunt de vârstă jurasică (având între 140 şi 200 de milioane de ani). Acestea se constituie într-o pătură de calcar recifal, depusă pe vremea când Dobrogea funcţiona ca bazin de sedimentare submers (acoperit de apa Mării antice Tetis). Se pot admira mai ales în rezervaţia naturală Gura Dobrogei, care protejează Cheile Dobrogei, Peşterile Liliecilor şi La Adam, precum şi Peştera Casian şi împrejurimile.

Calcarele jurasice recifale din Cheile Dobrogei au vârste cuprinde între 141 şi 150 de milioane de ani. Modelarea intensă a agenţilor externi a creat chiar şi sectoare cu relief ruiniform calcaros, unic în Dobrogea. Putem întreprinde o frumoasă expediţie de o zi dacă pornim de dimineaţă de la gara Tîrguşor Dobrogea şi, ajutaţi de o hartă sau de un ghid, vizităm pe rând cheile, Peştera şi Mănăstirea Casian, precum şi celelalte două peşteri din relativa apropiere, Liliecilor şi La Adam, cunoscute pentru coloniile de lilieci aparţinând unor specii mediteraneene.

Alte dovezi elocvente ale vieţii submarine dobrogene sunt uluitorii atoli – formaţiuni aproximativ circulare constituite din depunerile de schelete de corali (animale nevertebrate marine) din mările calde. Atolii formau bariera care delimita o lagună, iar la o scară mai mică pot fi observaţi şi în zona Casian – Valea Vistorna, în rezervaţia geologică denumită sugestiv „Bănuţii Dobrogei”. Platoul se întinde chiar din împrejurimile Mănăstirii Casian până în zona Peşterii La Adam.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.