Bosnia şi Herţegovina, 26 mai-2 iunie 2018

Agenţia de turism Geoarhiva vă propune circuitul Bosniei cu popasuri în Serbia şi Dubrovnik, timp de 8 zile, în perioada celor două mini-vacanţe de Rusalii şi Ziua Copilului. Aveţi nevoie de concediu pentru zilele de 29, 30, 31 mai, celalalte cinci zile ale traseului fiind libere de la stat.

Ziua 1 – sâmbătă 26 mai: plecăm din Bucureşti spre Belgrad, acolo unde ajungem pe seară, după o serie de popasuri în zona Defileului Dunării (Golubac, Smederevo). Ne cazăm şi ne bucurăm de animaţia Parcului Kalemegdan într-o seară de weekend.

Ziua 2 – duminică 27 mai: plecăm din Belgrad spre Sarajevo, unde ajungem în jurul prânzului. După formalităţile de cazare, mergem la Tunel Spasa, oprim pe muntele Trebević pentru a admira panorama oraşului, apoi seara este dedicată centrului vechi (Baščaršija).

Ziua 3 – luni 28 mai: facem o excursie la Cetăţile Travnik şi Jajce, la baza celei de-a doua curgând spectaculoasa Cascadă Pliva. Tot la Jajce se află şi Muzeul Sesiunii a II-a Consiliului Antifascist de Eliberare Populară a Iugoslaviei – organizaţie participantă la cel de-al Doilea Război Mondial.

Ziua 4 – marţi 29 mai: plecăm de la Sarajevo spre Mostar, cu popasuri la Jablanica pentru a vizita Muzeul Bătăliei de pe Neretva, dar şi la Blagaj, pentru a vizita Casa Dervişilor (Tekija), amplasată în portalul imens al unei grote din care izvorăşte unul dintre cei mai bogaţi afluenţi ai Neretvei, râul Buna. Deasupra se află Vechiul Fort, amplasat într-un spectaculos punct de belvedere asupra regiunii. Seara se încheie cu plimbarea tradiţională în oraşul istoric Mostar.

Ziua 5 – miercuri 30 mai: facem o excursie la Cascadele Kravice, cele mai frumoase din Bosnia-Herţegovina, unde cei mai curajoşi se vor plimba cu bărcuţa chiar pe lângă căderile de apă. Pe drum ne oprim şi la Ljubuški, la Cetatea lui Stjepan. La întoarcere facem un popas la Međugorje, oraş herţegovinean cunoscut pentru vechea Biserică Parohială Catolică cu hramul Sfântul Iacob, acolo unde câţiva tineri au relatat în anul 1981 viziuni cu Fecioara Maria.

Ziua 6 – joi 31 mai: plecăm de la Mostar spre Dubrovnik, maiestuoasa cetate croată de la malul Adriaticii. Rezervăm câteva ore vizitării oraşului vechi, apoi plecăm înapoi spre Bosnia, destinaţia zilei fiind oraşul Višegrad, de lângă graniţa cu Serbia, unde înnoptăm.

Ziua 7 – vineri 1 iunie: vizităm centrul istoric al Višegradului, cu cetatea Andrićgrad şi Podul Mehmet Paša Sokolović. Ne îmbarcăm apoi pentru a străbate cursul spectaculos al râului Rzav, cu popasuri la Mănăstirea Dobrun şi la frontiera cu Serbia. Urmează surpriza sejurului – o călătorie cu trenul de epocă pe linie îngustă dintre Mokra Gora şi Šargan Vitasi, construită în serpentine suprapuse care penetrează Muntele Šargan. Urmează lungul drum spre Donji Milanovac, orăşel de pe malul Dunării unde înnoptăm.

Ziua 8 – sâmbătă 2 iunie: în ultima zi a circuitului aranjăm o plimbare cu vaporaşul pe cursul Dunării în sectorul Cazanelor Mari şi Mici. După prânz, ne luăm la revedere de la Peninsula Balcanică şi trecem Dunărea pe la Porţile de Fier, pentru a reveni la Bucureşti.

Detalii tehnice asupra deplasării noastre:

– se merge în grup de 30-50 de participanţi;

– confortul minim al unităţilor de cazare va fi de 2 stele;

– camerele vor fi duble twin, duble matrimoniale sau triple – specificaţi opţiunile la înscriere;

– localităţile în care înnoptăm N1 = Belgrad; N2+N3 = Sarajevo; N4+N5 = Mostar; N6 = Višegrad; N7 = Donji Milanovac (unităţile de cazare vor fi anunţate cu cel puţin 2 luni înainte de plecare);

– autocarul va fi modern şi cu ITP la zi;

– kilometri cu autocarul pe zile: Z1 = 600 km; Z2 = 350 km; Z3 = 320 km; Z4 = 160 km; Z5 = 90 km; Z6 = 400 km; Z7 = 380 km; Z8 = 420 km. Total = 2720 km.

– traversarea tuturor punctelor de frontieră se poate face şi cu Cartea de Identitate (în afară de Paşaport);

– este recomandat să vă încheiaţi o asigurare de călătorie, vă este suficient un pachet minim (circa 35 de lei);

– moneda locală a Bosniei este Marca convertibilă (KM/BAM) – raport fix faţă de euro: 1 EUR = 2 KM/BAM;

– moneda locală a Serbiei este Dinarul sârbesc (RSD): 1 EUR = 118 RSD;

– moneda locală a Croaţiei este Kuna croată (HRK): 1 EUR = 7.55 HRK;

– se recomandă evitarea discuţiilor pe teme politice din regiune;

– în Bosnia nu se recomandă abaterea de la drumurile principale sau potecile marcate turistic;

– echipament necesar special nu există (în general veţi avea nevoie de un rucsăcel cu apă, mâncare, pelerină de ploaie);

– pe parcursul zilelor circuitului vom servi micul dejun la hotel; pentru prânz vor exista popasuri bine stabilite; cina se va servi independent în localităţile gazdă.

Preţul aplicaţiei este de 1550 de lei (circa 335 euro).

Preţul de 1550 de lei include:

– transport cu autocarul şi tot ceea ce ţine de acesta;

– cazare la unităţi de cel puţin 2 stele cu mic dejun, în cameră dublă (sau la cerere triplă); hotelurile şi categoriile se anunţă cu cel puţin 2 luni înainte de plecare;

– organizare prin agenţie de turism.

Preţul de 1550 lei NU include:

– celalalte mese ale zilei – preţurile de la magazine şi restaurante sunt comparabile cu cele din România, excepţie Dubrovnik unde sunt mult mai mari;

– accesul la toate obiectivele menţionate mai jos – se va face opţional pentru fiecare în parte şi se strâng banii la faţa locului – în moneda locală;

– obiectivele la care se percepe tarif de acces sunt: Tunel Spasa (5 euro); Travnik (2 euro), Jajce (7 euro total), Jablanica (2 euro), Blagaj (5 euro), Kravice (5 euro acces şi 10 euro barca), Dubrovnik (ziduri, 15 euro), trenul de epocă de la Mokra Gora (5 euro), vaporaşul de la Cazane (18 euro).

La înscriere se achită (suma completă sau) avans nerambursabil de 230 de lei şi se semnează contractul-cadru. Cu 30 de zile înaintea plecării va trebui să aveţi deja achitat jumătate din preţul pachetului, iar cu 15 zile înainte preţul întreg, aceste date fiind şi limite pentru rambursare. În baza facturii, veţi avea posibilitatea încheierii unei asigurări STORNO, în vederea recuperării cheltuielilor în caz de evenimente neaşteptate. Totodată, veţi avea posibilitatea să înscrieţi pe altcineva în loc.

Înscrierile se fac prin următoarele metode, la alegere:

– email: geoarhiva@gmail.com

– mesagerie privată Facebook – mesaj către pagina Arhiva de Geografie;

– sms, whatsapp sau apel telefonic – numărul de telefon de contact este afişat pe site-ul Agenţiei –https://geoarhiva.com/about – alături de toate celelalte detalii, inclusiv contul bancar.

Plata se va face prin transfer bancar în contul GEOARHIVA SRL.

Pentru validarea înscrierii vă rog să specificaţi:

– numele întregi ale persoanelor înscrise;

– dacă există minori în grup;

– preferinţe tip cameră – dublă twin / dublă matrimonială / triplă;

– adresa poştală pentru factură, necesară la emitere, chiar dacă factura va fi predată electronic.

Vă mulţumesc frumos,

Andrei Ionel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s