Bosnia şi Herţegovina, 26 mai-2 iunie 2018

Agenţia de turism Geoarhiva vă propune circuitul Bosniei cu popasuri în Serbia şi Dubrovnik, timp de 8 zile, în perioada celor două mini-vacanţe de Rusalii şi Ziua Copilului. Aveţi nevoie de concediu pentru zilele de 29, 30, 31 mai, celalalte cinci zile ale traseului fiind libere de la stat.

Ziua 1 – sâmbătă 26 mai: plecăm din Bucureşti spre Belgrad, acolo unde ajungem pe seară, după o serie de popasuri în zona Defileului Dunării (Lepenski Vir, Smederevo). Ne cazăm la HOTEL JUGOSLAVIJA şi ne bucurăm de animaţia Parcului Kalemegdan într-o seară de weekend.

Ziua 2 – duminică 27 mai: rezervăm dimineaţa de Rusalii pentru o nouă vizită în centrul Belgradului; în jurul prânzului plecăm din Belgrad spre Sarajevo. După formalităţile de cazare la HOTEL GRAND, mergem să luăm pulsul centrului istoric (Baščaršija).

Ziua 3 – luni 28 mai: facem o excursie la Cetăţile Travnik şi Jajce, la baza celei de-a doua curgând spectaculoasa Cascadă Pliva. Tot la Jajce se află şi Muzeul Sesiunii a II-a Consiliului Antifascist de Eliberare Populară a Iugoslaviei – organizaţie participantă la cel de-al Doilea Război Mondial. Revenind la Sarajevo, facem un nou popas la Tunel Spasa, după care oprim pe muntele Trebević pentru a admira panorama oraşului (cazare tot la HOTEL GRAND).

Ziua 4 – marţi 29 mai: plecăm de la Sarajevo spre Mostar, unde ajungem seara. Popasul zilei este cel de la Cascadele Kravice, cele mai frumoase din Bosnia-Herţegovina, unde cei mai curajoşi se vor plimba cu bărcuţa chiar pe lângă căderile de apă. Pe drum ne oprim şi la Ljubuški, la Cetatea lui Stjepan. Următoarea oprire este la Međugorje, oraş herţegovinean cunoscut pentru vechea Biserică Parohială Catolică cu hramul Sfântul Iacob, acolo unde câţiva tineri au relatat în anul 1981 viziuni cu Fecioara Maria. Seara se încheie cu cazarea la VILLA NADIN şi plimbarea tradiţională în oraşul istoric Mostar.

Ziua 5 – miercuri 30 mai: plecăm direct spre Dubrovnik, maiestuoasa cetate croată de la malul Adriaticii. Rezervăm câteva ore vizitării oraşului vechi, apoi urcăm cu telegondola pe muntele Kriz, de unde se deschide faimoasa panoramă asupra ţărmului Adriaticii. Revenind în Bosnia, facem un ultim popas la Blagaj, pentru a vizita Casa Dervişilor (Tekija), amplasată în portalul imens al unei grote din care izvorăşte unul dintre cei mai bogaţi afluenţi ai Neretvei, râul Buna. Seara se încheie cu plimbarea tradiţională în oraşul istoric Mostar (cazare tot la VILLA NADIN).

Ziua 6 – joi 31 mai: destinaţia zilei este oraşul Višegrad, de lângă graniţa cu Serbia, cu cetatea Andrićgrad şi Podul Mehmet Paša Sokolović. Ne îmbarcăm apoi pentru a străbate cursul spectaculos al râului Rzav, cu popasuri la Mănăstirea Dobrun şi la frontiera cu Serbia. Urmează surpriza sejurului – o călătorie cu trenul de epocă pe linie îngustă dintre Mokra Gora şi Šargan Vitasi, construită în serpentine suprapuse care penetrează Muntele Šargan. Înnoptăm chiar în… Gara Mokra Gora, în hotelul Konaćište Osmica, pe care îl cunoaştem de la turul Serbiei de anul trecut.

Ziua 7 – vineri 1 iunie: pornim pe drumul spre Donji Milanovac, orăşel de pe malul Dunării, unde înnoptăm (hotel LEPENSKI VIR) şi facem o baie în Dunăre, în locul special amenajat. Pe traseu, facem un popas la Uzice, pentru o scurtă drumeţie pe muntele Zabučje, care oferă o panoramă spectaculoasă asupra Stari Grad.

Ziua 8 – sâmbătă 2 iunie: în ultima zi a circuitului aranjăm o plimbare cu vaporaşul pe cursul Dunării în sectorul Cazanelor Mari şi Mici. După prânz, ne luăm la revedere de la Peninsula Balcanică şi trecem Dunărea pe la Porţile de Fier, pentru a reveni la Bucureşti.

Detalii tehnice asupra deplasării noastre:

– se merge în grup de 30-50 de participanţi;

– confortul minim al unităţilor de cazare va fi de 2 stele;

– camerele vor fi duble twin, duble matrimoniale sau triple – specificaţi opţiunile la înscriere;

– localităţile şi unităţile de cazare în care înnoptăm N1 = Belgrad (Hotel Jugoslavija); N2+N3 = Sarajevo (Hotel Grand); N4+N5 = Mostar (Villa Nadin); N6 = Mokra Gora (Konaćište Osmica); N7 = Donji Milanovac (Hotel Lepenski Vir);

– autocarul va fi modern şi cu ITP la zi;

– kilometri cu autocarul pe zile: Z1 = 600 km; Z2 = 350 km; Z3 = 350 km; Z4 = 250 km; Z5 = 300 km; Z6 = 250 km; Z7 = 350 km; Z8 = 420 km. Total = 2870 km.

– traversarea tuturor punctelor de frontieră se poate face şi cu Cartea de Identitate (în afară de Paşaport);

– este recomandat să vă încheiaţi o asigurare de călătorie, vă este suficient un pachet minim (circa 35 de lei);

– moneda locală a Bosniei este Marca convertibilă (KM/BAM) – raport fix faţă de euro: 1 EUR = 2 KM/BAM;

– moneda locală a Serbiei este Dinarul sârbesc (RSD): 1 EUR = 118 RSD;

– moneda locală a Croaţiei este Kuna croată (HRK): 1 EUR = 7.55 HRK;

– se recomandă evitarea discuţiilor pe teme politice din regiune;

– în Bosnia nu se recomandă abaterea de la drumurile principale sau potecile marcate turistic;

– echipament necesar special nu există (în general veţi avea nevoie de un rucsăcel cu apă, mâncare, pelerină de ploaie);

– pe parcursul zilelor circuitului vom servi micul dejun la hotel; pentru prânz vor exista popasuri bine stabilite; cina se va servi independent în localităţile gazdă.

Preţul aplicaţiei este de 1400 de lei (circa 300 euro).

Preţul de 1400 de lei include:

– transport cu autocarul şi tot ceea ce ţine de acesta;

– cazare la unităţi de cel puţin 2 stele cu mic dejun, în cameră dublă (sau la cerere triplă); hotelurile şi categoriile se anunţă cu cel puţin 2 luni înainte de plecare;

– organizare prin agenţie de turism.

Preţul de 1400 lei NU include:

– celalalte mese ale zilei – preţurile de la magazine şi restaurante sunt comparabile cu cele din România, excepţie Dubrovnik unde sunt mult mai mari;

– accesul la toate obiectivele menţionate mai jos – se va face opţional pentru fiecare în parte şi se strâng banii la faţa locului – în moneda locală;

– obiectivele la care se percepe tarif de acces sunt: Tunel Spasa (5 euro); Travnik (2 euro), Jajce (7 euro total), Jablanica (2 euro), Blagaj (5 euro), Kravice (5 euro acces şi 10 euro barca), Dubrovnik (ziduri, 15 euro), trenul de epocă de la Mokra Gora (5 euro), vaporaşul de la Cazane (18 euro).

La înscriere se achită (suma completă sau) avans nerambursabil de 230 de lei. Cu 30 de zile înaintea plecării va trebui să aveţi deja achitat jumătate din preţul pachetului, iar cu 15 zile înainte preţul întreg, aceste date fiind şi limite pentru rambursare.

Înscrierile se fac prin următoarele metode, la alegere:

– email: geoarhiva@gmail.com

– mesagerie privată Facebook – mesaj către pagina Arhiva de Geografie.

Plata se va face prin transfer bancar în contul GEOARHIVA SRL.

Pentru validarea înscrierii vă rog să specificaţi:

– numele întregi ale persoanelor înscrise;

– preferinţe tip cameră – dublă twin / dublă matrimonială / triplă;

– adresa poştală pentru factură, necesară la emitere, chiar dacă factura va fi predată electronic.

Vă mulţumesc frumos,

Andrei Ionel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s