Kosovo – Macedonia – Bulgaria, 4-8 iulie 2018

Agenţia de turism Geoarhiva vă propune circuitul spaţiului geografic Kosovo, cu popasuri în Bulgaria şi Macedonia. Deplasarea durează 5 zile şi aveţi nevoie de 3 zile de concediu pentru 4,5,6 iulie.

IMPORTANT! Intrarea pe teritoriul provinciei Kosovo se poate face pe baza pașaportului simplu sau temporar doar dacă acesta este valabil cel puțin șase luni de la data intrării!

Ziua 1 – miercuri 4 iulie: la ora 06:00 plecăm din Bucureşti spre Sofia, în jurul prânzului ne cazăm în zona pericentrală a oraşului, apoi organizăm o ieşire (să sperăm cu metroul) spre centrul istoric al oraşului.

Ziua 2 – joi 5 iulie: plecăm din Sofia spre Priština, capitala Provinciei Kosovo, astăzi aflată sub administrarea ONU (UNMIK), traversând nordul Republicii Macedonia (câteva zile mai târziu facem şi turul capitalei Skopje). Puţin după prânz sosim la Hostelul Han, gazda noastră pentru următoarele două nopţi, nu înainte de a face un popas la Mănăstirea sârbească Gračanica, aflată într-o enclavă sârbă în apropiere. Seara facem turul oraşului Priština.

Ziua 3 – vineri 6 iulie: facem o excursie la Cascada Mirusha (drumeţie 1 oră) şi în partea de vest a provinciei, acolo unde vizităm Mănăstirea Visoki Dečani şi Patriarhia de la Peć. Fiind enclave ale Patriarhiei Sârbe, la intrarea în mănăstiri se va prezenta paşaportul (să nu îl uitaţi la hostel). Dacă ne rămâne timp, facem o plimbare şi pe Valea Rugova, spectaculoasă prin peisajele montane (Munţii Dinarici).

Ziua 4 – sâmbătă 7 iulie: plecăm de la Priština către Prizren, capitala culturală a Provinciei Kosovo, acolo unde vizităm oraşul vechi şi cetatea medievală. Urmează o incursiune în Parcul Naţional Sharr, pe o şosea montană care ne scoate înapoi la graniţa cu Macedonia. Ajungem la Skopje şi vizităm centrul oraşului, cel mai probabil facem şi o pauză de prânz. Seara ne întoarcem în Uniunea Europeană şi ne cazăm în oraşul bulgăresc Blagoevgrad.

Ziua 5 – duminică 8 iulie: ultima zi a circuitului va începe cu o vizită la Mănăstirea Rila, poate cel mai cunoscut obiectiv turistic din Bulgaria. Urmează drumul spre Ruse şi Bucureşti, acolo unde ajungem în jurul orei 21:00.

Detalii tehnice asupra deplasării noastre:

– se merge în grup de 30-40 de participanţi;

– confortul minim al unităţilor de cazare de la Sofia şi Blagoevgrad va fi de 2 stele; confortul Han Hostel este de tineret, se doarme câte 4-6 persoane în cameră (excepţie şoferul);

– camerele din Sofia şi Blagoevgrad vor fi duble twin, duble matrimoniale sau triple – specificaţi opţiunile la înscriere; camerele din Han Hostel Priština vor fi MIXTE, de 4-6 locuri, dacă doriţi o distribuţie anume, specificaţi aceasta la înscriere;

– localităţile în care înnoptăm N1 = Sofia; N2+N3 = Priština; N4 = Blagoevgrad (unităţile de cazare din Bulgaria vor fi anunţate cu cel puţin 2 luni înainte de plecare);

– autocarul va fi modern şi cu ITP la zi;

– kilometri cu autocarul pe zile: Z1 = 400 km; Z2 = 350 km; Z3 = 220 km; Z4 = 400 km; Z5 = 550 km. Total = 1920 km.;

– traversarea punctelor de frontieră cu Bulgaria şi Macedonia se poate face şi cu Cartea de Identitate (în afară de Paşaport); intrarea în Kosovo se face NUMAI PE BAZĂ DE PAŞAPORT;

– este recomandat să vă încheiaţi o asigurare de călătorie, vă este suficient un pachet minim (circa 35 de lei);

– moneda locală a Bulgariei este Leva bulgărească (BGN) – raport fix faţă de euro: 1 EUR = 2 BGN;

– moneda locală a Macedoniei este Denarul macedonean (MKD), 1 EUR = 61,5 MKD;

– moneda locală în Kosovo este Euro;

– se recomandă evitarea discuţiilor pe teme politice din regiune;

– echipament necesar special nu există (în general veţi avea nevoie de un rucsăcel cu apă, mâncare, pelerină de ploaie); drumul la Cascada Mirusha este neasfaltat şi de obicei noroios;

– pe parcursul zilelor circuitului vom servi micul dejun la hotel; pentru prânz vor exista popasuri bine stabilite; cina se va servi independent în localităţile gazdă.

Preţul aplicaţiei este de 750 de lei (circa 162 Euro).

Preţul de 750 de lei include:

– transport cu autocarul şi tot ceea ce ţine de acesta;

– cazare în Bulgaria la unităţi de cel puţin 2 stele cu mic dejun, în cameră dublă (sau la cerere triplă); hotelurile şi categoriile se anunţă cu cel puţin 2 luni înainte de plecare;

– cazare în Kosovo la Han Hostel Priština (condiţii de tineret, camere MIXTE de 4-6 locuri);

– accesul şi ghidajul la obiectivele turistice;

– organizare prin agenţie de turism.

Preţul de 750 de lei NU include:

– celalalte mese ale zilei – preţurile de la magazine şi restaurante sunt comparabile cu cele din România;

– tichetele de metrou din Sofia (circa 1 euro).

La înscriere se achită (suma completă sau) avans nerambursabil de 110 lei. Cu 30 de zile înaintea plecării va trebui să aveţi deja achitat jumătate din preţul pachetului, iar cu 15 zile înainte preţul întreg, aceste date fiind şi limite pentru rambursare.

Înscrierile se fac prin următoarele metode, la alegere:

– email: geoarhiva@gmail.com

– mesagerie privată Facebook – mesaj către pagina Arhiva de Geografie.

Plata se va face prin transfer bancar în contul GEOARHIVA SRL.

Pentru validarea înscrierii vă rog să specificaţi:

– numele întregi ale persoanelor înscrise;

– preferinţe tip cameră – dublă twin / dublă matrimonială / triplă;

– adresa poştală pentru factură, necesară la emitere, chiar dacă factura va fi predată electronic.

Vă mulţumesc frumos,

Andrei Ionel

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s