Închisoarea Doftanei şi libertatea zimbrilor, 10 martie 2018

Arhiva de Geografie vă propune o incursiune inedită în istoria şi natura judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, printr-o deplasare care are ca obiective, pe rând: vizitarea Zimbrăriei Neagra de la Bucşani, a Muzeului Închisoarea Doftana (în curs de restaurare) şi a fostei reşedinţe valahe a lui Vlad Ţepeş – Mănăstirea Turnu (împreună cu situl arheologic Târgşor).

Ne vedem sâmbătă, 10 martie, de la ora 06:45, la Piaţa Unirii, în dreptul accesului la metrou din faţa Hotel Horoscop, afară. La ora 07:00 se învârte roata autocarului.

După tradiţionalul popas la benzinărie, sosim la intrarea pe teritoriul Rezervaţiei de Zimbri Neagra-Bucşani, de unde pornim pe un scurt traseu pietonal prin pădure, de-a lungul căruia vom admira maiestuoasele exemplare de zimbri, exact la ora la care acestea se hrănesc din sursele puse la dispoziţie de oameni. Zimbrul a fost exterminat din Europa, prin vânătoare excesivă, astăzi fiind prezent numai în rezervaţii naturale dedicate.

Următorul popas important este la (ceea ce a mai rămas din) Închisoarea Doftana, astăzi în administrarea Primăriei Telega şi în curs de amenajare ca muzeu memorial. Aici vom fi rugaţi să nu pătrudeţi în clădire, în afară de trecerea spre curtea interioară (loc pentru fotografii). Clădirea, în stare avansată de degradare, datează din anul 1895, găzduind una dintre cele mai cunoscute închisori pentru deţinuţii politici.

Un al treilea popas de pe traseu este Mănăstirea Turnu-Prahova, aflată pe situl arheologic al Cetăţii Târgşor, cu biserici ridicate de voievozii Vladislav al II-lea, Vlad Ţepeş, Matei Basarab şi Mihnea Turcitul. Fostă reşedinţă domnească, mănăstirea a fost reactivată în anul 1997, iar pe teritoriul sitului se regăsesc ruinele unei terme dintr-un castru roman.

Ajungem la Bucureşti la ora 19:00, în acelaşi punct din care am plecat.

Detalii tehnice asupra deplasării noastre:

– kilometri cu autocarul: 250.

– echipament necesar special: nu există;

– pe parcursul zilei nu ne vom opri la un restaurant, vă rog să vă aprovizionaţi corespunzător pentru pauza de masă (o facem la Doftana).

Preţul aplicaţiei este de 90 de lei şi include atât transportul cu autocarul, cât şi accesul la toate obiectivele de pe traseu. Nu există alte costuri fixe.

Înscrierile se fac printr-una dintre următoarele metode, la alegere:

– formularul de înscriere: CLICK AICI PENTRU FORMULAR

– email: geoarhiva@gmail.com

– mesagerie privată Facebook – mesaj către pagina Arhiva de Geografie;

– sms – numărul de telefon de contact este afişat pe site-ul Agenţiei, alături de toate celelalte detalii, inclusiv contul bancar.

Plata se va face prin transfer bancar în contul GEOARHIVA SRL.

Pentru validarea înscrierii veţi fi rugaţi să specificaţi:

– numele întregi ale persoanelor înscrise;

– adresa poştală pentru factură, necesară la emitere, chiar dacă factura va fi predată electronic.

Data limită a efectuării plăţilor, după înscriere, este 1 martie, dincolo de care locurile solicitate, dar neachitate, se consideră libere şi disponibile.

Vă mulţumesc frumos,

Andrei Ionel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s