Comorile din Munții Metaliferi, 27-28-29 iulie

Arhiva de Geografie vă invită din nou pe urmele primului volum al cărții de lecturi geografice cu același nume, pe un traseu de trei zile pe care l-am cartat personal la teren, special pentru un astfel de eveniment. Aveți nevoie de un minim de condiție fizică pentru trasee montane de nivel ușor și de costum de baie + încălțăminte de sacrificiu pentru incursiunea pe Cheile Glodului (opțională, detalii mai jos).

Munții Metaliferi nu se remarcă prin altitudini mari, aceștia definind sudul extrem al Apusenilor, dar se remarcă printr-o varietate petrografică și istorică pe cât de spectaculoasă, pe atât de puțin cunoscută. Le vom descoperi comorile într-un itinerariu care include marmite (Cheile Glodului), aparate vulcanice (Detunatele), galerii romane de mină, muzeele aurului (Roșia Montană și Brad), precum și un popas de două nopți în municipiul Brad, chiar lângă vechea gară de unde, în zile de sărbătoare, mai șuieră locomotiva cu aburi a mocăniței care parcurge scurtul traseu către Atelierele Centrale Crișcior.

Ne vedem VINERI, 27 IULIE, de la ora 06:00, la Piaţa Victoriei din Bucureşti, în parcarea mare centrală. La ora 06:05 se învârte roata microbuzului. Vom face 3 popasuri tehnice pe drumul spre satul Ardeu, situat lângă Geoagiu-Băi. La ora 14:00 plecăm cu costumul de baie și un mic rucsac de drumeție spre Cheile Glodului, care – atenție – se parcurg prin apă, pe un segment de 300 de metri! Aceasta va avea o adâncime de circa 1,5 metri și o temperatură de circa 19-20 de grade. Parcurgerea cheilor este opțională, dar spectaculoasă! Traseul dus-întors de la autocar se va parcurge în circa 3 ore și are dificultate mică. La ora 19:00 sosim la Pensiunea Ana-Maria din Municipiul Brad și facem cazarea, numai în camere duble.

SÂMBĂTĂ 28 IULIE ne trezim la ora 07:30 pentru micul dejun. La ora 08:30 se pleacă cu autocarul spre Roșia Montană, veritabil centru etnografic și industrial-extractiv românesc, unde vom vizita Muzeul Mineritului, Galeriile Romane, situl rural, apoi vom efectua o drumeție de circa 15 kilometri pe drum ușor până la Detunata Goală, monument al naturii, caracterizată printr-un afloriment de coloane de bazalt, mărturii ale activității vulcanice din Munții Apuseni. Autocarul ne preia de la Bucium, apoi revenim la Brad spre seară, aproximativ la ora 19:00.

DUMINICĂ 29 IULIE începem ziua cu micul dejun de la ora 08:00. La ora 09:00 vom preda camerele și vom pleca la pas către centrul orașului Brad, acolo unde se vizitează Muzeul Aurului. Dacă avem noroc de turiști mai numeroși, se poate pune în circulație mocănița dintre Brad și Crișcior (dar nu depinde de noi acest lucru). Alternativ, putem fotografia materialul rulant. Plecăm spre București la orele amiezii, urmând să ajungem aproximativ la ora 22:00 la Piața Victoriei de unde am plecat.

Echipament strict necesar: condiție fizică pentru drumeție montană de dificultate mică, bocanci de vară pentru mers pe uscat, încălțăminte de sacrificiu (sau dedicată) pentru mers prin apa râului, rucsac mic de drumeție, sandvișuri, 2 litri de apă, protecție solară, pelerină de ploaie, haine concepute pentru mișcare.

Detalii tehnice asupra deplasării noastre:

– se merge în grup de circa 20 de persoane;

– se doarme la Pensiunea Ana-Maria din Brad, numai în camere duble (specificați la înscriere preferința pentru twin sau matrimonială);

– micul dejun se servește la pensiune, cina se servește independent, pe timpul zilei trebuie să aveți sandvișuri;

– kilometri cu autocarul: 430 prima zi, 140 a doua zi, 430 a treia zi, total 1000 km;

– echipamentul minim necesar este detaliat mai sus, vă rog citiți cu atenție întreaga descriere.

Preţul aplicaţiei este de 350 de lei.

Preţul de 350 de lei include:

– transport cu autocarul şi tot ceea ce ţine de acesta;

– cazare cu mic dejun, 2 nopți, la Pensiunea Ana-Maria (3 margarete);

– ghidaj şi organizare.

Preţul de 350 de lei NU include celelalte mese ale zilei, nici tarifele (modice) de acces la muzee, nici biletul de mocăniță, în eventualitatea în care circulă (este circa 30 de lei).

Data limită a efectuării plăţilor este 20 iulie, dincolo de care locurile solicitate, dar neachitate, se consideră libere şi disponibile. Plata se va face obligatoriu prin transfer bancar în contul Geoarhiva SRL. Data limită de 20 iulie este cea a procesării transferului bancar.

Înscrierile se fac prin următoarele metode, la alegere:

– formular de participare: CLICK AICI PENTRU FORMULAR

– email: geoarhiva@gmail.com

– mesagerie privată Facebook – mesaj către pagina Arhiva de Geografie.

Pentru validarea ulterioară a înscrierii, veţi fi rugaţi să specificaţi numele tuturor persoanelor înscrise, apoi datele personale ale plătitorului, necesare emiterii facturii.

Vă mulţumesc frumos,

Andrei Ionel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.