Banatul Românesc și Sârbesc, 26 aprilie – 1 mai 2019

Arhiva de Geografie petrece mini-vacanța de Paști și 1 Mai în inima Banatului, la Timișoara! Structura zilelor pe care se va întinde evenimentul este următoarea: de vineri 26 aprilie până luni 29 aprilie = zile libere cu ocazia Sfintelor Paști; marți 30 aprilie = ZI LUCRĂTOARE, aveți nevoie de concediu (deși de regulă se face punte); 1 Mai = zi liberă (Ziua Muncii). Cazarea va fi în punct unic – 5 nopți la Timișoara – urmând să efectuăm 4 circuite opționale de o zi, conform descrierii de mai jos. Petrecem Noaptea de Înviere la Catedrala din Timișoara (sau oriunde preferați, va fi program liber).

Obiectivele noastre:

  • orașul Timișoara
  • orașele Vârșeț și Zrenjanin din Banatul Sârbesc
  • biserica-mausoleu de la Bobda
  • Cheile Nerei – traseu montan
  • trenul Anina-Oravița
  • satul de croați Carașova;
  • Reșița – expoziția de locomotive
  • situl rural Charlottenburg
  • Lipova, Cetatea Șoimoș, Mănăstirea Romano-Catolică Sfânta Maria Radna
  • orașul Arad – centru.

Ziua 1 = 26 aprilie. Stația de metrou EROILOR, ora 06:00. Plecăm întins de la București către Timișoara, unde ajungem după circa 9 ore (deci la ora 15:00) și ne cazăm pentru următoarele 5 nopți la Hotelul Imperial Premium (3 stele) aflat în zona pericentrală a orașului. După ora 16:00 vom programa un tur pietonal organizat al centrului Timișoarei, care va atinge principalele obiective (Cartierul Cetate, Piața Victoriei, Splaiul Begăi).

Următoarele 4 zile vor fi rezervate celor 4 opționale, după cum urmează mai jos. Vom stabili ordinea efectuării opționalelor în funcție de condițiile meteorologice și de poziția în calendarul sărbătorilor.

OPȚIONAL A: Timișoara – Vârșeț – Zrenjanin – Bobda – Timișoara. În această zi vizităm cele mai frumoase și mai importante orașe din Banatul Sârbesc, cu un popas spre final la puțin cunoscutul Mausoleu de la Bobda, un monument de valoare al regiunii. Vârșeț este poarta de intrare în Serbia dinspre Timișoara, iar Zrenjanin (pe numele românesc Becicherecul Mare) este frățiorul Timișoarei de pe malul Begăi. Pentru această zi este obligatorie prezentarea Cărții de Identitate sau a Pașaportului la frontiera dintre Serbia și România.

OPȚIONAL B: Timișoara – Sasca Montană – Cheile Nerei – Cărbunari – Timișoara. Aceasta este o drumeție montană de dificultate medie, care va dura circa 7 ore și care va străbate sălbaticul sector creat de Nera la contactul cu Munții Banatului, cu tunele, peșteri, poduri și alte pasaje care ne vor pune la încercare spiritul de aventură.

OPȚIONAL C: Timișoara – Oravița – Anina – Reșița – Timișoara. Ziua este dedicată istoriei feroviare, vom parcurge cea mai spectaculoasă cale ferată din România, supranumită Semmering-ul Banatului. Calea ferată a fost inaugurată în 1863, fiind o prelungire a celei dinspre Baziaș, cu scop industrial (accesul la bazinul carbonifer al Aninei). Deosebita lucrare a inginerilor vremii are 9 viaducte și 14 tunele. Continuăm apoi incursiunea în Munții Banatului cu un scurt popas în satul de croați Carașova, apoi un altul la expoziția de locomotive de epocă din Reșița.

OPȚIONAL D: Timișoara – Charlottenburg – Lipova – Șoimoș – Radna – Arad (centru) – Timișoara. Cel de-al patrulea opțional descrie un circuit clasic pentru timișoreni, cu obiective foarte cunoscute în zonă. Situl rural Charlottenburg – Șarlota – este construit într-o formă de cerc, undeva în secolul XVIII, colonizat fiind cu italieni, francezi și germani, construcția fiind coordonată de un funcționar german de la Lipova. Urmează trei popasuri în punctele-cheie ale orașului Lipova: Bazarul Turcesc, Cetatea Șoimoș și Mănăstirea Sfânta Maria Radna, monument istoric impunător. Ultimul popas al zilei, ceva mai scurt, dar cuprinzător, va fi în centrul orașului Arad, în zona Primăriei.

Ziua 6 = 1 Mai. Ne mai rezervăm câteva ore pentru o plimbare matinală în Timișoara, apoi plecăm spre București în jurul prânzului, ca să putem ajunge la ora 22:00 la stația de metrou EROILOR, punctul terminus al excursiei noastre prin Banatul românesc și sârbesc.

ALTE DETALII ESENȚIALE asupra deplasării noastre:

– se merge în grup de maximum 35 de persoane, cu autocar de 4 stele (modern, spațiu mare între scaune);

– se doarme în camere duble – vă rog să specificați la înscriere dacă doriți pat matrimonial sau două paturi separate; cazarea include micul dejun;

– servim micul dejun dimineața la hotel, cina va fi pe cont propriu, iar mesele de prânz se vor servi în integralitate din pachetul propriu (nu este timp pentru pauze de prânz, dar poate facem una în Serbia…);

– kilometri cu autocarul: 2150 – distanța totală pentru cele 6 zile;

– excursia are punct UNIC de îmbarcare și debarcare = stația de metrou EROILOR din București;

– echipament recomandat pentru traseul montan prin Cheile Nerei: bocanci, rucsăcel, mâncare, apă, pelerină de ploaie, haine destinate mișcării în aer liber; pentru celelalte zile nu sunt necesari bocancii;

– costuri suplimentare generate de accesul la obiective: NU EXISTĂ (vă includ în preț biletul de tren turistic Oravița – Anina); orice alte tarife de intrare (exemplu: muzee din Timișoara) vor fi opționale;

– moneda locală a Serbiei este Dinarul sârbesc (RSD): 1 LEU = 25 RSD, 1 EUR = 118 RSD; vom face un popas dedicat schimbului valutar în Vârșeț, pentru micile cheltuieli personale;

– plata se efectuează numai prin transfer bancar (detalii mai jos).

Preţul aplicaţiei este de 1100 de lei și include transportul cu autocarul de 4 stele, cazare 5 nopți la hotel de 3 stele în camere duble, biletul de tren turistic, precum și ghidajul + organizarea. Oferta este unică pentru toate categorile de vârstă. PREȚUL INCLUDE TRANSPORT ȘI ORGANIZARE PENTRU TOATE OPȚIONALELE!

Pentru accesul pe lista de participare este necesară achitarea unui avans în valoare de 300 de lei. Data limită pentru achitarea diferenței de 800 de lei este 1 aprilie, dincolo de care locurile solicitate, dar neachitate, se consideră libere și disponibile.

Înscrierile se fac prin mesaj privat spre pagina Facebook Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com

Plata se face prin transfer bancar în contul (lei) Geoarhiva SRL (c.u.i. 38009864), iban: RO83 INGB 0000 9999 0702 6194

Pentru validarea ulterioară a înscrierii, veţi fi rugaţi să specificaţi numele tuturor persoanelor înscrise, apoi datele personale ale plătitorului, necesare emiterii facturii.

Vă mulţumesc frumos,

Andrei Ionel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.