ANULAT – Bosnia și Herțegovina. Belgrad. 1-8 iunie 2019

Evenimentul se anulează întrucât nu s-a întrunit numărul minim de participanți.

Arhiva de Geografie deschide seria circuitelor de vară cu cea de-a doua ediție a turului Bosniei, reviznuită și adăugită! Circuitul se desfășoară pe durata a trei zile de weekend (1,2,8 iunie) și 5 zile lucrătoare (3-7 iunie). Programul este accesibil tuturor categoriilor de participanți (este necesar un minim condiție fizică; nu este necesar echipament special). Obiectivele noastre sunt:

 • Cetatea Smederevo (Semendria)
 • Belgrad – Parcul Kalemegdan, Stari Grad Skadarlija, Catedrala Sfântul Sava, clădirile guvernamentale bombardate în 1999
 • Sarajevo – tur complet de oraș (centru-Baščaršija)
 • Sarajevo – împrejurimile: Muzeul Tunel Spasa, Muntele Trebević (panorama)
 • Cetatea Travnik
 • Cascada Pliva, Cetatea Jajce
 • Situl urban Mostar
 • Blagaj – izbucul râului Buna, Blagajna Tekija, Cetatea herțogului Stjepan
 • Cascadele Kravice
 • Cetatea herțogului Stjepan Vukčić Kosača de la Ljubuški
 • Ansamblul Bisericii Catolice din Međugorje
 • Podul otoman de la Konjic
 • Cetatea Golubăț
 • popasuri-surpriză

Vizitarea acestor obiective presupune suplimentarea bugetului personal cu circa 40 de Euro (nu se includ în tariful excursiei), iar biletele de intrare se achită la fața locului. Monezi locale: Bosnia = marca convertibilă (KM, BAM), 1 Euro = 2 KM; Serbia = dinarul sârbesc (RSD), 1 Euro = 120 RSD.

Ziua 1 = 1 iunie. Stația de metrou EROILOR, ora 06:00 (pentru a vă alege locurile preferate în autocar, puteți veni cu 15-20 de minute mai devreme). Plecăm întins de la București către Belgrad, urmând să facem un popas la Smederevo, acolo unde vizităm imensa Fortăreață medievală de pe malul Dunării, construită de sârbi și cucerită de otomani în secolul XV. Aici vom face și primul schimb valutar, întrucât accesul la cetate costă 150 de dinari (circa 6 lei). Tot la Smederevo merită gustată faimoasa pljeskavica (pleșcavița), echivalentul sârbesc al burgerului (dar mult mai bun), la prețuri de 150-300 de dinari, lângă cetate. Ajungem la Belgrad seara în jurul orei 21:00 și facem cazarea la Grand Hotel Jugoslavija (camere duble) din zona pericentrală a orașului. Seara o putem petrece atât pe malurile Dunării și Savei (mai aproape de hotel), cât și în centrul vechi (5 kilometri cu taxiul).

Ziua 2 = 2 iunie. Profităm de popasul la Belgrad și vizităm pentru început centrul istoric, dominat de Cetatea – Parc Kalemegdan – simbolul Belgradului – și recunoscut pentru cartierul Skadarlija, cu case și străduțe bine conservate și multe restaurante autentice. După un scurt popas culinar, continuăm turul pietonal spre monumentala Catedrală Sfântul Sava, traseu care va trece pe lângă blocurile bombardate de NATO în 1999, abandonate și lăsate la vedere de către administrația locală. La orele amiezii plecăm spre Sarajevo, unde ajungem aproximativ la ora 21:00, și ne cazăm pentru următoarele 3 nopți la Hotel Grand (camere duble).

Ziua 3 = 3 iunie. În această zi nu ne urcăm în autocar, ci… în tramvaiul din Sarajevo. Începem turul capitalei Bosniei cu o excursie în cartierul Ilidža, în apropierea căruia se află Muzeul Memorial Tunel Spasa, care conservă o porțiune a tunelului care trecea pe sub aeroport în timpul războiului din Bosnia (1992-1995). Aici se va achita un bilet de intrare de aproximativ 10 mărci (5 euro). Coborâm mai apoi la tramvai și revenim în centru, pentru a vizita pleca într-o nouă drumeție, de data aceasta pe jos. Prin centrul vechi Baščaršija (popas culinar obligatoriu – Sarajevski Ćevapi), urcăm spre panorama de pe muntele Trebević, de unde se spune că trăgeau lunetiștii sârbi în populația care circula pe bulevardul principal (Aleea Snaiperilor). În încheierea zilei, voi propune o masă în Turnul Televiziunii, aflat lângă hotelul nostru, restaurantul este chiar în vârf, la 100 de metri înălțime deasupra orașului.

Ziua 4 – 4 iunie. Nu ne facem încă bagajul, pentru că mai facem o excursie de o zi la Jajce, obiectivul central fiind Cascada Pliva (acces 4 mărci), o spectaculoasă amenajare hidrotehnică aflată pe cursul de apă omonim, la vărsarea în râul Vrbas, în opinia mea a doua cea mai frumoasă cascadă din Bosnia!. Tot aici se află și Cetatea Jajce, vizitabilă contra sumei de 2 mărci, perla Regatului medieval al Bosniei, important centru de apărare al regiunii. În drumul spre Sarajevo, la Travnik, vom întâlni o altă fortificație, mai mică, dar mai bine păstrată, de vârstă comparabilă cu cea de la Jajce.

Ziua 5 – 5 iunie. Părăsim Sarajevo cu destinația Mostar, oraș divizat între croați și musulmani bosniaci, cel mai cunoscut și mai bine conservat sit urban din Bosnia-Herțegovina, monument UNESCO. Urmează să petrecem aici următoarele două nopți ale circuitului nostru, la Villa Nadin (camere duble, piscină), în zona ultra-centrală. Dedicăm ziua sosirii unui tur complet al centrului istoric, dezvoltat de o parte și de alta a râului Neretva, pe care bineînțeles că îl vom traversa de mai multe ori pe Podul Vechi otoman – Stari Most – care practic a botezat orașul (mostari – oamenii care păzeau podul). Popasurile culinare sunt de asemenea obligatorii, oferta fiind nelimitată.

Ziua 6 – 6 iunie. Plecăm într-un circuit în împrejurimile Mostarului, având ca obiective cel mai spectaculos complex de cascade din circuitul nostru – Kravice – precum și două dintre fortificațiile de apărare ale Herțegovinei – cele de la Blagaj și Ljubuški. Accesul la Kravice costă tot în jur de 10 mărci (5 euro), iar o plimbare cu barca până la câțiva metri de cascade costă 20 de mărci. Vizitarea cetăților costă circa 10 mărci împreună. La baza cetății din Blagaj se află izbucul râului Buna, spectaculos prin debitul lui, în grota acestuia fiind amenajat ca muzeu o fostă casă a dervișilor (tarif modic de acces). Un popas obligatoriu este și la Međugorje, oraş herţegovinean cunoscut pentru vechea Biserică Parohială Catolică cu hramul Sfântul Iacob, acolo unde câţiva tineri au relatat în anul 1981 viziuni cu Fecioara Maria.

Ziua 7 – 7 iunie. Părăsim Mostar cu destinația Belgrad, iar pe drum facem un popas în orășelul Konjic, acolo unde admirăm podul vechi otoman. În seara în care sosim la Belgrad, la același Hotel Jugoslavija (camere duble), voi propune o plimbare pe malul Dunării, în sensul opus centrului, spre cartierul Gardoš, acolo unde vom întâlni alte restaurante cu specific sârbesc – dunărean.

Ziua 8 – 8 iunie. De la Belgrad, plecăm spre București, iar pe traseu facem un alt popas – la intrarea în Defileul Dunării – acolo unde se află Cetatea Golubăț, a cărei restaurare sperăm să fie gata până la sosirea noastră. Nu va lipsi nici tradiționalul popas de fotografii la unul dintre punctele de panoramă asupra Cazanelor Dunării, în măsura în care vremea o va încuraja. Ajungem la București – metrou EROILOR – la ora 22:00, mai bogați cu 8 zile de amintiri și fotografii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.