Litoralul Ucrainei și Republica Moldova, 20-26 iulie 2019

Arhiva de Geografie vă propune în premieră un circuit de vară în spațiul ex-sovietic, în care vom cunoaște orașe ca Odesa, Tiraspol și Chișinău, dar și împrejurimile acestora: situl rural Orhei, orașul subteran Cricova, Mănăstirea Căpriana, Cetatea Tighina (Bender), Cetatea Albă, plajele de la Zatoka și Karolino-Bugaz.

Pentru participarea la acest program AVEȚI NEVOIE DE PAȘAPORT valabil cel puțin 3 luni de la data întoarcerii noastre – adică până în 26 octombrie 2019!

Costuri suplimentare (nu se introduc în prețul pachetului turistic, se achită individual la fața locului): orașul subteran Cricova = circa 25 Euro; muzeul Kvint, tur ghidat Odesa, Cetatea Albă (acestea au tarife modice de maximum 5 euro în monezile locale)

MONEZI LOCALE: Leul Moldovenesc (MDL), 1 RON = 4,12 MDL (se face schimb valutar la Chișinău); Hrivna Ucraineană (UAH), 1 RON = 6,5 UAH (se face schimb valutar în Ucraina); Rubla Transnistreană, aceasta nu este recunoscută nicăieri în afară de Tiraspol, se va face schimb valutar în Tiraspol.

Ziua 1 = sâmbătă 20 iulie. Ne vedem începând cu ora 06:00 la Piața Victoriei, afară în parcarea centrală (pentru a vă alege locurile preferate în autocar, puteți veni cu 15-20 de minute mai devreme) , iar la 06:15 se învârte roata autocarului în direcția Chișinău, urmând să facem o serie de popasuri (benzinărie, masa de prânz la Popas Poliana, controlul vamal, Mănăstirea Căpriana). Ajungem la Chișinău în jurul orei 18:00 și ne cazăm la Hotel Chișinău (camere duble), chiar în inima capitalei Republicii Moldova. Programul de seară este liber, cu propunerea de a vizita zona centrală.

Ziua 2 = duminică 21 iulie. Dedicăm această zi unui circuit inedit la Tiraspol, cel mai mare oraș din Transnistria – un teritoriu aflat de o parte și de alta a Nistrului și controlat de autorități separatiste. Principalele obiective ale zilei sunt centrul orașului, dominat de simboluri sovietice, apoi muzeul fabricii de divin KVINT (revin cu detalii și fotografii după ce fac recunoașterea oficială a traseului), precum și Cetatea Tighina, construită de voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt în secolul XV și restaurată de nistreni în anul 2012.

Ziua 3 = luni 22 iulie. Principalele obiective ale zilei sunt: tur ghidat pietonal în Chișinău (centru), vizită la Combinatul de Vinuri Cricova – un oraș subteran labirintic cu sute de kilometri de galerii și cea mai mare colecție de vinuri din lume (acreditată Guiness Book), precum și complexul muzeal de la Orheiul Vechi, sit rural și rezervație naturală, amplasat între meandrele Răutului. Aici regăsim și Mănăstirea Peștera, care adăpostește o serie de schituri rupestre săpate în versanții abrupți calcaroși.

Ziua 4 = marți 23 iulie. Predăm camerele și plecăm mai departe spre Odesa, oraș ucrainean de la malul Mării Negre care ne va găzdui pentru următoarele trei nopți. Cel mai important popas al zilei este cel de la Cetatea Albă (Akkerman) – ridicată pe urmele orașului grecesc Tyras, important punct strategic medieval care a trecut pe sub ocupațiile grecilor, dacilor, romanilor, bizantinilor, pecenegilor, genovezilor, tătarilor, moldovenilor, otomanilor, apoi rușilor. Ajungem în Regiunea Odesa după-amiază și ne cazăm la un hotel de minimum 2 stele – detalii curând! Cel mai probabil încheiem ziua pe plajă!

Ziua 5 = miercuri 24 iulie. Este ziua în care nu ne urcăm în autocar. Dedicăm întreaga zi explorării orașului și odihnei pe plajele din Odesa. În timp util voi încerca să contractez un tur ghidat pietonal în oraș, cu ghid local. Obiective turistice: strada Derybasivska, Opera, rețeaua de catacombe (Muzeul Gloriei Partizane), Scările Potemkin, Plaja Lanzheron, Pasajul Deribasovskaya, precum și orice alte popasuri propuse de ghidul local.

Ziua 6 = joi 25 iulie. Cunoaștem împrejurimile Odesei și ne bucurăm de plajele celor mai mari stațiuni de pe litoralul Ucrainei – Zatoka și Karolino-Bugaz – legate prin podul peste Limanul Nistrului, de pe care se poate admira linia bine conturată dintre apele Mării Negre (sărate) și cele ale Nistrului (dulci). Petrecem așadar ziua pe plajă, cu opțiunea de a folosi chiar trenul pentru tranzit sau întoarcere. Hotelul nostru se află în imediata apropiere a gării, iar experiența cu trenul ucrainean este inedită.

Ziua 7 = vineri 26 iulie. Este lungul drum spre casă, pe care încercăm să îl valorificăm cât de bine se poate, respectând și timpul regulamentar de condus al șoferului nostru. În funcție de ruta aleasă, stabilim popasurile turistice aferente, cu promisiunea că vor fi cele mai interesante!

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre pagina Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare.

Tariful de participare este de 1250 de lei (românești) și include transportul cu autocarul (și tot ceea ce ține de acesta), cazarea cu mic dejun la hotelurile menționate, precum și asistența turistică. Oferta este unică pentru toate categoriile de vârstă.

Pentru rezervarea sigură a locului este necesară achitarea unui avans în valoare de 400 de lei.

Vă rog să achitați diferența de 850 de lei până la data de 10 iulie 2019, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING (depășirea datei de 10 iulie anulează înscrierea, iar sumele achitate în avans nu se restituie).

IBAN LEI = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273, Sectorul 6

Vă mulţumesc frumos,

Andrei Ionel

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.