Litoralul Ucrainei și Republica Moldova, 20-26 iulie 2019

Arhiva de Geografie vă propune în premieră un circuit de vară în spațiul ex-sovietic, în care vom cunoaște orașe ca Odesa, Tiraspol și Chișinău, dar și împrejurimile acestora: situl rural Orhei, orașul subteran Cricova, Mănăstirea Căpriana, Cetatea Tighina (Bender), Cetatea Albă, plajele de la Zatoka și Karolino-Bugaz. Pentru participarea la acest program AVEȚI NEVOIE DE PAȘAPORT valabil cel puțin 6 luni de la data întoarcerii noastre – adică până în 26 ianuarie 2020!

Ziua 1 = sâmbătă 20 iulie. Ne vedem începând cu ora 06:00 la Piața Victoriei, afară în parcarea centrală, iar la 06:15 se învârte roata autocarului în direcția Chișinău, urmând să facem o serie de popasuri (benzinărie, masa de prânz la Popas Poliana, controlul vamal, Mănăstirea Căpriana). Ajungem la Chișinău în jurul orei 18:00 și ne cazăm la Hotel Chișinău, chiar în inima capitalei Republicii Moldova. Programul de seară este liber, cu propunerea de a vizita zona centrală.

Ziua 2 = duminică 21 iulie. Dedicăm această zi unui circuit inedit la Tiraspol, cel mai mare oraș din Transnistria – un teritoriu aflat de o parte și de alta a Nistrului și controlat de autorități separatiste. Principalele obiective ale zilei sunt centrul orașului, dominat de simboluri sovietice, apoi muzeul fabricii de divin KVINT (revin cu detalii și fotografii după ce fac recunoașterea oficială a traseului), precum și Cetatea Tighina, construită de voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt în secolul XV și restaurată de nistreni în anul 2012.

Ziua 3 = luni 22 iulie. Principalele obiective ale zilei sunt: tur ghidat pietonal în Chișinău (centru), vizită la Combinatul de Vinuri Cricova – un oraș subteran labirintic cu sute de kilometri de galerii și cea mai mare colecție de vinuri din lume (acreditată Guiness Book), precum și complexul muzeal de la Orheiul Vechi, sit rural și rezervație naturală, amplasat între meandrele Răutului. Aici regăsim și Mănăstirea Peștera, care adăpostește o serie de schituri rupestre săpate în versanții abrupți calcaroși.

Ziua 4 = marți 23 iulie. Predăm camerele și plecăm mai departe spre Odesa, oraș ucrainean de la malul Mării Negre care ne va găzdui pentru următoarele trei nopți. Cel mai important popas al zilei este cel de la Cetatea Albă (Akkerman) – ridicată pe urmele orașului grecesc Tyras, important punct strategic medieval care a trecut pe sub ocupațiile grecilor, dacilor, romanilor, bizantinilor, pecenegilor, genovezilor, tătarilor, moldovenilor, otomanilor, apoi rușilor. Ajungem la Odesa după-amiază și ne cazăm la Hotel Cherno More Panteleimonovskaya, aflat într-o zonă avantajoasă a Odesei față de centrul istoric (2 km) și plaja Odesa (3 km). Cel mai probabil încheiem ziua pe plajă!

Ziua 5 = miercuri 24 iulie. Este ziua în care nu ne urcăm în autocar. Dedicăm întreaga zi explorării orașului și odihnei pe plajele din Odesa. În timp util voi încerca să contractez un tur ghidat pietonal în oraș, cu ghid local. Obiective turistice: strada Derybasivska, Opera, rețeaua de catacombe (Muzeul Gloriei Partizane), Scările Potemkin, Plaja Lanzheron, Pasajul Deribasovskaya, precum și orice alte popasuri propuse de ghidul local.

Ziua 6 = joi 25 iulie. Cunoaștem împrejurimile Odesei și ne bucurăm de plajele celor mai mari stațiuni de pe litoralul Ucrainei – Zatoka și Karolino-Bugaz – legate prin podul peste Limanul Nistrului, de pe care se poate admira linia bine conturată dintre apele Mării Negre (sărate) și cele ale Nistrului (dulci). Petrecem așadar ziua pe plajă, cu opțiunea de a folosi chiar trenul pentru tranzit sau întoarcere. Hotelul nostru se află în imediata apropiere a gării, iar experiența cu trenul ucrainean este inedită.

Ziua 7 = vineri 26 iulie. Este lungul drum spre casă, pe care încercăm să îl valorificăm cât de bine se poate, respectând și timpul regulamentar de condus al șoferului nostru. În funcție de ruta aleasă, stabilim popasurile turistice aferente, cu promisiunea că vor fi cele mai interesante!

ALTE DETALII ESENȚIALE asupra deplasării noastre:

 • PAȘAPORTUL este obligatoriu și trebuie să fie valabil cel puțin până la 26 ianuarie 2020;
 • kilometri cu autocarul = în total 1750; punctul UNIC de îmbarcare și debarcare este Piața Victoriei din București;
 • se doarme în camere duble la hotelurile Chișinău și Cherno More; vă rog să specificați la înscriere dacă doriți pat matrimonial sau două paturi separate; cazarea include micul dejun;
 • celelalte mese ale zilei se vor servi pe cont propriu, cu mențiunea că în prima și ultima zi stabilim popasuri fixe pentru servirea prânzului;
 • echipament recomandat: costum de baie, protecție solară, sandale, prosoape, pantaloni cât mai scurți, tricouri cât mai subțiri…
 • costuri suplimentare vor fi generate de: tururile ghidate în Chișinău și Odesa (revin cu detalii), accesele la: Muzeul Kvint (modic), Cricova (25 Euro), Cetatea Albă (modic);
 • moneda locală a Republicii Moldova este Leul Moldovenesc (MDL), 1 RON = 4,12 MDL;
 • moneda locală a Ucrainei este Hrivna (UAH), 1 RON = 6,5 UAH;
 • aceste monezi nu se găsesc la București, vom face popasuri dedicate schimbului valutar din EURO sau puteți retrage monedele locale de la bancomate;
 • moneda locală a Transnistriei este Rubla Transnistreană, aceasta nu este recunoscută nicăieri în afară de Tiraspol, se va face schimb valutar cu MDL în Tiraspol;
 • plata aplicației se face numai prin transfer bancar – detalii mai jos.

Prețul aplicației este de 1300 de lei (românești) sau 275 Euro și include transportul cu autocarul (și tot ceea ce ține de acesta), cazarea cu mic dejun la hotelurile menționate, precum și asistența turistică. Oferta este unică pentru toate categoriile de vârstă.

Pentru accesul pe lista de participare se achită tariful întreg sau un avans în valoare de 400 de lei (sau 85 Euro), rata a doua fiind de 900 de lei (sau 190 Euro) cu dată limită de plată = 5 iulie 2019.

Înscrierile se fac prin mesaj privat spre pagina Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com

Plata se face prin transfer bancar în conturile Geoarhiva SRL (C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273), după cum urmează:

– iban RON = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 – pentru cei care optează pentru transferul bancar în lei;

– iban EURO = RO94 INGB 0000 9999 0766 2607 – pentru cei care optează transferul bancar în Euro.

Pentru validarea ulterioară a înscrierii, veţi fi rugaţi să specificaţi numele tuturor persoanelor înscrise, apoi datele personale ale plătitorului necesare emiterii facturii și întocmirii contractului.

Vă mulţumesc frumos,

Andrei Ionel

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Pentru prima oară am vizitat Orheiul și Cricova alături de Andinio Travel, mulțumiri pe această cale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.