Spre finalul sezonului cald Arhiva de Geografie revine pe litoralul Bulgariei cu programul unuia dintre capitolele Volumului 2 (în lucru) al cărții omonime. Traseul combină obiective esențiale din cultura și istoria Bulgariei cu rezervații naturale spectaculoase și cu câteva ore pe una dintre cele mai sălbatice plaje ale nordului Bulgariei. Excursiile noastre se dedică în general persoanelor active din punct de vedere fizic.

Lista obiectivelor:

  • Cetatea Veliki Preslav – sit arheologic – capitală a Primului Țarat Vlaho-Bulgar;
  • Călărețul din Madara și cetățuia Madara (drumeție opțională);
  • Rezervația Pădurea de Piatră – Pobite Kamani;
  • plaja din Varna și bazinul cu apă termală;
  • Capul Caliacra și situl arheologic;
  • Golful Bolata – pauză de baie în mare;
  • țărmul stâncos de la Tiulenovo.

Efectivul minim al grupului = 40

Efectivul maxim al grupului = 55

Ne vedem sâmbătă, 21 septembrie, cel târziu la ora 05:45, la PIAȚA EROII REVOLUȚIEI din București, în dreptul accesului la metrou de la stația de autobuze. Sfertul academic de așteptare a celor care întârzie începe la 05:45. La ora 06:00 se învârte roata autocarului. După o serie de popasuri tehnice privind formalitățile vamale, schimbul valutar și altele, pornim spre cele trei obiective ale zilei, primul dintre acestea fiind Veliki Preslav, acolo unde vizităm Biserica Aurie de secol X, situl arheologic și muzeul de arheologie. Urmează mica ascensiune la Călărețul din Madara, simbol al Bulgariei, un basorelief din vremea tracilor care face obiectul Patrimoniului Mondial UNESCO. Aici putem face, opțional, o drumeție de 30 de minute la Cetățuia Madara, aflată pe marginea platoului omonim (necesită condiție fizică). Ultimul popas al zilei este la rezervația geomorfologică Pobite Kamani – Pădurea de Piatră,  fenomen geomorfologic creat prin eroziunea unui depozit de calcar de pe fundul mării. Facem cazarea la Varna, Hotel Odessos***, aflat pe faleză, la 300 de metri de țărm. Seara se încheie cu o baie la bazinul cu apă termală de pe plajă (acces liber) și cu o masă la unul dintre restaurantele din apropiere.

Duminică, 22 septembrie, servim micul dejun începând cu ora 07:00 și avem program liber de plimbare pe faleza Varna sau pe aleea pietonală până la ora 10:00, când trebuie să predăm camerele și să ne îndreptăm spre punctul de îmbarcare. La ora 10:30 se învârte roata autocarului, plecăm spre Capul Caliacra, spectaculos punct de observare a țărmului Mării Negre, încărcat de istorie și legende. În apropiere se află Golful Bolata, acolo unde petrecem 2 ore la plajă și opțional parcurgem poteca de 15 minute care ne conduce pe unul dintre punctele înalte de belvedere asupra golfului. Un ultim popas este cel de la țărmul stâncos Tiulenovo. Dedicăm circa 30 de minute fotografiilor și relaxării între valuri și stânci. Trecem în România prin punctul de frontieră Vama Veche și mergem spre București, acolo unde avem două opriri: stația de metrou Dristor (circa 22:30) și Piața Eroii Revoluției (circa 23:00). 

Plățile în Bulgaria se fac numai în Leva (puteți cumpăra din București sau din Bulgaria-vama Ruse) – curs valutar: 1 Leva = 2,6 Lei; 1 Euro = 2 Leva. Accesul la obiectivele noastre din program presupune tarife suplimentare, care se achită la fața locului și totalizează cu aproximație 15 Euro (30 Leva). O masă la restaurant costă în medie 20 de Leva.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre pagina Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Tariful de participare este de 300 de lei / loc, include transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta, cazarea cu mic dejun la Hotel Odessos***, ghidajul și organizarea. Ulterior înscrierii, vă rog să achitați tariful până la data de 13 septembrie, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING (depășirea datei de 13 septembrie anulează înscrierea).

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Vă mulţumesc frumos,

Andrei Ionel

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: