Veliko Târnovo și împrejurimile, 26-27 octombrie 2019

Arhiva de Geografie revine în Bulgaria cu un program de weekend concentrat pe regiunea Veliko Târnovo, având ca obiective orașul medieval, canioanele Emen și Hotnița, monumentul părăsit Buzlugea, Satul Tradițional Etar și Peștera Bacho Kiro.

Atenție! Excursiile noastre se dedică în general persoanelor active din punct de vedere fizic.

Efectivul minim al grupului = 40.
Efectivul maxim al grupului = 55.

Ne vedem SÂMBĂTĂ, 26 OCTOMBRIE, cel târziu la ora 05:45, la Piața EROII REVOLUȚIEI din București, în imediata apropiere a accesului la metrou – stația de autobuz. Sfertul academic de așteptare a celor care întârzie începe la 05:45. La ora 06:00 se învârte roata autocarului. După o serie de popasuri tehnice privind formalitățile vamale, schimbul valutar și altele, pornim spre cele trei obiective ale zilei.

Primul popas este la Canionul Hotnița, care se parcurge în circa 45 de minute pe o eco-potecă dedicată celor mai aventuroși (și echipați cu bocanci), dotată cu cabluri, scări de lemn și podețe. Ieșirea din canion se face printr-un pasaj de cățărare ușoară – vă folosiți mâinile, interzis accesul cu gentuțe sau orice alt accesoriu care să vă limiteze capacitatea de a folosi mâinile. A doua oprire a zilei este la Canionul Emen (drumeție 1 oră), care se parcurge la început pe marginea versantului stâng, apoi drumul de acces coboară spre Cascada Momin Skok pe o potecă ușor mai înclinată, care în perioadele umede pune probleme serioase celor care nu poartă bocanci (este alunecoasă). Ziua se încheie cu vizitarea orașului medieval Veliko Târnovo, fostă capitală a Țaratului Vlaho-Bulgar, care include pentru început punctul de panoramă Sveta Gora, apoi turul Străzii Gurko, acolo unde facem și cazarea – la Hotel Gurko. După cazare, vizităm – pe timp de noapte – cetatea Țareveț.

DUMINICĂ, 27 OCTOMBRIE, servim micul dejun la ora 07:30 (inclus în prețul excursiei), iar la 09:00 se învârte roata autocarului – mergem direct spre Vârful Buzlugea din Munții Stara Planina, care înainte de anul 1974 avea o altitudine de 1441 m. Intervenția omului i-a redus altitudinea oficială la 1432 m, prin nivelarea terenului pentru construcția monumentalei clădiri socialiste cu turn înalt de 70 m și corpul circular în diametru de 57 m. La numai 8 zile de la inaugurare, în 1989, liderul Todor Jivkov a fost demis în urma loviturii de stat, iar de atunci monumentul a fost închis, vandalizat și părăsit. Următoarea oprire este la Muzeul de Etnografie în aer liber ETAR, unde admirăm tradițiile, arhitectura, cultura și breslele Bulgariei medievale, mai precis cele specifice Regiunii Gabrovo de-a lungul Redeșteptării Naționale a Bulgarilor (perioadă istorică având o durată de circa 100 de ani, din 1762 până la Războiul Ruso-Turc 1877-1878). Ultima oprire a zilei este la Mănăstirea Drianovo, monument istoric din secolul XII, poziționată într-un cadru natural impresionant, pe malurile râului Drianovska. La numai 500 de metri distanță se află Peștera Bacho Kiro, denumită astfel în cinstea liderului revoluționar din timpul Redeșdeptării.

Ajungem la București, Piața Eroii Revoluției, la ora 23:00.

Plățile în Bulgaria se fac numai în Leva (puteți cumpăra din București sau din Bulgaria-vama Ruse) – curs valutar: 1 Leva = 2,5 Lei; 1 Euro = 2 Leva. Accesul la obiectivele noastre din program presupune tarife suplimentare, care se achită la fața locului și totalizează cu aproximație 15 Leva. O masă la restaurant costă în medie 20 de Leva.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre pagina Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Tariful de participare este de 330 de lei / loc, include transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta, cazarea cu mic dejun la Hotel GURKO***, ghidajul și organizarea. Ulterior înscrierii, vă rog să achitați tariful până la data de 18 octombrie, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING (depășirea datei de 18 octombrie anulează înscrierea).

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)
Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Vă mulţumesc frumos,
Andrei Ionel

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: