Petroșani și Valea Jiului, 2-3 noiembrie 2019

Arhiva de Geografie ajunge în premieră în Bazinul Carbonifer Valea Jiului, regiune care se revitalizează prin turism, după restructurarea activității de extragere a huilei. Timp de două zile experimentăm momente din viața minerilor și a momârlanilor (locuitorii Depresiunii Petroșani), prin drumeții, expoziții inedite și unice în Europa și obiective de referință. În exclusivitate – avem acces la Exploatarea Minieră Petrila și Universitatea din Petroșani – fostul Institut de Mine.

Lista obiectivelor, în ordinea programului:

  • ultimul vagon de huilă de la Exploatarea Minieră Aninoasa;
  • cătunul Dâlja Mare – acasă la momârlani (drumeție opțională);
  • Universitatea din Petroșani – tur ghidat;
  • Muzeul Instalatorului din Petroșani;
  • Muzeul Momârlanului din Petroșani;
  • Exploatarea Minieră Petrila: Școala de Calificare, Mina-școală, sala de consiliu, sala de proiecții, sectorul sanitar, sala de pontaj, Muzeul Salvatorului Minier; masă minerească; monumentul Ultimul Vagon (și penultimul, și antepenultimul…);
  • Casa Memorială Ion Desideriu Sîrbu din Petrila;
  • Muzeul Mamei din Petrila – unic la nivel european.

Ne vedem sâmbătă, 2 noiembrie, cel târziu la ora 05:45, la PIAȚA OPEREI din București, în parcarea din mijlocul pieței. Sfertul academic de așteptare a celor care întârzie începe la 05:45. La ora 06:00 se învârte roata autocarului (se fac popasuri la fiecare 2 ore de condus). La ora 12:00 sosim la monumentul ultimului vagon de cărbune de la Aninoasa (discurs de introducere), punct de plecare în drumeția noastră ușoară prin munceii din jurul Petroșanilor, pe o distanță de 6 kilometri (circa 3 ore, drum forestier), traseu care unește Aninoasa de cătunul Dâlja Mare și Petroșani. Traseul traversează o zonă etnografică deosebită prin oameni și peisaje, suntem acasă la momârlani, sătenii Văii Jiului și urmașii primilor mineri. La ora 15:00 sosim la Hotel ONIX** și facem cazarea (detalii mai jos). Programul continuă cu vizita în exclusivitate a Universității din Petroșani – fostul Institut de Mine, unde se formează oamenii de știință și din conducerea exploatărilor miniere. Ultima vizită a serii este la deosebitul Muzeu al Instalatorului (surpriză). Servirea cinei se face pe cont propriu în centrul orașului. În încheierea serii voi propune o sesiune de timp liber și socializare la cel mai cunoscut local al minerilor – Barock!

Duminică, 3 noiembrie, servim micul dejun începând cu ora 07:00, iar de la ora 08:00, ca program opțional, facem o drumeție de 45 de minute pe dealurile din jurul orașului, pentru a vizita micul și spectaculosul Muzeu al Momârlanului, o colecție impresionantă de obiecte populare specifice regiunii. Cine nu dorește să participe, poate servi micul dejun mai târziu și plecarea spre Petrila se face la ora 10:30. Între orele 11:00 și 14:00 desfășurăm vizita ghidată la Exploatarea Minieră Petrila, care include obiectivele menționate în lista de mai sus, precum și o masă tradițională la sala de mese a minerilor (se achită la fața locului). După-amiaza continuă cu expozițiile care au făcut Petrila un fel de capitală culturală a Văii Jiului – Casa Memorială a autorului Ion Desideriu Sîrbu și Muzeul Mamei – luate în custodie și întreținute de artistul vizual Ion Barbu. Nu mai târziu de ora 17:00 plecăm spre București, Piața Operei, acolo unde ajungem la ora 23:00.

Accesul la obiectivele noastre din program, inclusiv masa de la mină, presupune suplimentarea bugetului personal cu circa 70 de lei, care se vor achita la obiective – la fața locului.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre pagina Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Tariful de participare este de două categorii:

  • 300 de lei / loc, pentru loc în cameră dublă renovată (etajul 1);
  • 270 de lei  / loc, pentru loc în cameră dublă / triplă nerenovată (etajele 2,3).

Tarifele din ambele categorii includ cazarea cu mic dejun la Hotel ONIX** Petroșani, transportul cu autocarul, asistența turistică și organizarea. La înscriere vă rog să vă exprimați opțiunea de tarif.

Ulterior înscrierii, vă rog să achitați tariful în cel mult 24 de ore, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING.

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Excursiile noastre se dedică în general persoanelor active din punct de vedere fizic! Grup minim = 40 persoane, grup maxim = 55 persoane.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: