Arhiva de Geografie revine în sudul extrem al României cu un program de drumeții la șes, în care atingem vechiul nostru obiectiv din Teleorman, spectaculoasa faleză de loess de la Lunca, precum și unul în premieră – Mănăstirea Plăviceni, traversând ce a mai rămas din codrii Teleormanului, care cel mai probabil că i-au dat și numele (Deli Orman – pădure nebună). La final facem un popas culinar – surpriză!

Ne vedem sâmbătă, 16 noiembrie, între orele 06:00 și 06:15, la Piața OPEREI din București (deservită de stația de metrou EROILOR), în parcarea mare din mijlocul pieței. Dacă este necesar sfertul academic, cel târziu la ora 06:30 se învârte roata autocarului (popas tehnic la Alexandria). Facem o scurtă oprire la Biserica Sfântul Haralambie din Turnu Măgurele (anul 1905), monument de arhitectură care impresionează prin turlele cu ferestre dispuse în spirală, motive similare cu cele de la Curtea de Argeș, împrumutate de arhitect. La numai 30 de minute mai spre nord regăsim satul Lunca – primul obiectiv al zilei, aflat pe malul drept al râului Sâi – un mic afluent direct al Dunării care prin cursul acestuia (paralel cu Oltul) delimitează suprafața de luncă denumită Între Olturi. Pe malul stâng al râului amintit se ridică impunătoarea faleză de loess care delimitează Câmpia Burnazului de sectorul de luncă al Oltului. Eroziunea prin precipitații și îngheț-dezgheț a sculptat un mini-relief de badlands, cu canioane și cascade, conferind versantului un aspect sălbatic și foarte fotogenic. Drumeția noastră de la Lunca durează circa 60 de minute.

Mai departe spre nord, pe valea aceluiași râu Sâi, ajungem în satul Plopii Slăvitești, de unde pornim în drumeția de circa 6 kilometri prin pădurea Beciu, la marginea căreia întâlnim Mănăstirea Plăviceni, fortificație medievală cunoscută și sub numele de Alunișu, întemeiată în anul 1649, în timpul domniei lui Matei Basarab – pe locul unei bisericuțe ridicate inițial de Doamna Stanca, așa cum ne povestesc cei câțiva călugări din prezent care au reactivat viața monahală de aici. După încă 6 kilometri prin pădure, ajungem la autocar și plecăm spre ultimul popas al zilei – cel culinar, surpriză – gazda ne servește cu bunătăți din Teleorman!

Ajungem la București în același punct din care am plecat, Piața Operei, în jurul orei 22:00. 

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre Andrei Ionel, prin pagina-facebook Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Accesul la obiectivele noastre din program presupune suplimentarea bugetului personal cu circa 25 de lei, care se vor achita la obiective – la fața locului.

Tariful de participare este de 130 lei / loc, include transportul cu autocarul și asistența turistică. Ulterior înscrierii, vă rog să achitați tariful până la data de 8 noiembrie, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING (depășirea datei de 8 noiembrie anulează înscrierea).

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Atenție! Excursiile noastre se dedică în general persoanelor active din punct de vedere fizic.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: