Drumeție pe Valea Topologului, 23 noiembrie 2019

Topologul este o apă care izvorăște tocmai de sub Vârful Negoiu al Munților Făgăraș și se varsă în Olt puțin mai la sud de Râmnicu Vâlcea. În sectorul subcarpatic, pe la Sălătrucu, culoarul acesteia va găzdui într-o zi noua autostradă dintre Pitești și Sibiu. Totuși, adevărata vatră de etnografie românească se află pe cursul inferior, la contactul dintre Podișul Cotmeana și mult mai celebrul Dealul Negru, pe care le delimitează. Topologul getic ne interesează și pe noi în această mică drumeție, care are ca obiective atât natura piemontană, cât și capodopere umane.

Obiective din program:

  • Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu de la Rotărăști;
  • Viaductul Topolog;
  • Tunelul Gibei;
  • Dealul Negru (da, și micii);
  • popas culinar surpriză (altul decât micii de pe Dealul Negru).

STRICT NECESAR: încălțăminte dedicată drumețiilor, lanternă bună!

Ne vedem sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 06:30 și 06:45, la Piața OPEREI din București (deservită de stația de metrou EROILOR), în parcarea mare din mijlocul pieței. Dacă este necesar sfertul academic, cel târziu la ora 07:00 se învârte roata autocarului. Primul popas – ca să scăpăm de el – este cel de pe Dealul Negru, acolo unde ne dezmorțim și eventual ne facem poftele cu produsele locale. După ora 09:30 ne așteaptă gazdele de la Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu, aflat pe Valea Topologului într-un cadru natural de excepție, la marginea satului Rotărăști din comuna care a luat numele marelui istoric, scriitor și revoluționar român. Din prezentarea Muzeului, aflăm că: piatra de temelie a Conacului Bălcescu a fost pusă în 1828 de catre Iancu Bălcescu și Zinca (mama lui Nicolae Bălcescu). La limita sud-vestică a moşiei Bălceştilor, satul Gâltofani (în traducere „om cu gâtul gros”) a ascuns între dealuri o frumoasă comoară. Satul înființat pe la sfârşitul secolului al–XVIII-lea, a fost împărţit la acea vreme între familiile Rudeanu şi Bălcescu. Deodată cu această împărțire a fost construită și o bisericuță din lemn de stejar cunoscută sub numele de „Biserica din Gâltofani”, sau „Biserica de pe moșia Bălceștilor”.

Valea Topologului mai are multe de arătat și mai departe alegem o capodoperă inginerească a secolului trecut – complexul de amenajări al căii ferate dintre Pitești și Râmnicu Vâlcea, din care vizităm cel mai înalt viaduct, care se numește chiar Topolog (după valea extinsă pe care o traversează), urmat îndeaproape de cel mai lung tunel – Tunelul Gibei (lungime 2200 m) care străpunge impunătoarea înălțime getică a Dealului Negru. Totul este abandonat, așa că nu ajungem pe aici cu trenul, dar nici cu autocarul. Aceste locuri uitate sunt accesibile numai cu piciorul, pe un traseu de circa 10 kilometri care pornește din dreptul Bisericii Sfinții Arhangheli a satului Schitu Matei, urcă ușor la terasamentul fostului drum de fier și urmează viaductul, apoi tunelul, până în dreptul satelor Gibești și Piatra, aflate pe limita dintre județele Argeș și Vâlcea. Traversăm cel din urmă sat menționat, ieșind la DN 73C, acolo unde facem și popasul culinar surpriză, absolut necesar după circa 5 ore de mers.

Ajungem la București în același punct din care am plecat, Piața Operei, în jurul orei 22:00. 

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat (spre Andrei Ionel) prin pagina-facebook Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Accesul la obiectivele noastre din program presupune suplimentarea bugetului personal cu circa 15 lei, care se vor achita la obiective – la fața locului. Mesele nu sunt incluse în tariful de participare și sunt opționale.

Tariful de participare este de 120 lei / loc, include transportul cu autocarul și asistența turistică. Ulterior înscrierii, vă rog să achitați tariful până la data de 15 noiembrie, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING (depășirea datei de 15 noiembrie anulează înscrierea).

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Atenție! Excursiile noastre se dedică în general persoanelor active din punct de vedere fizic.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: