Megastructuri și etnografie în Covasna, 14-15 decembrie 2019

Aproape de sărbători și în încheierea lungului șir de excursii de weekend din 2019, Arhiva de Geografie vă propune reeditarea turului de la Covasna, a cărui primă ediție a avut loc în decembrie 2016. Tematica este una mixtă, o parte din traseu fiind dedicată muzeelor de etnografie ale secuilor și ceangăilor de la Cernat și Târgu Secuiesc. Cealaltă parte este realizată în colaborare cu istoricul feroviar Andrei Berinde și constă din incursiunile la două dintre minunile inginerești ale Covasnei: Planul Înclinat de pe Șiclău și Tunelul Teliu de la Întorsura Buzăului, despre care vă invit să citiți mai jos.

Obiective turistice din program:

 • Muzeul etnografic Haszmann Pál de la Cernat, amenajat pe ansamblul conacului Domokos Gyula;
 • Cetatea Ika;
 • situl urban Târgu Secuiesc;
 • Colecția Etnografică din Târgu Secuiesc;
 • Planul Înclinat de pe Șiclău, unicat tehnic a cărui structură este abandonată (drumeție de nivel începători, 4 ore);
 • Tunelul Teliu – cel mai lung din România, 4379 metri – se parcurge integral.

Ne vedem sâmbătă, 14 decembrie 2019, între orele 06:00 și 06:15, la PIAȚA VICTORIEI din București, în parcarea mare centrală. Dacă este necesar sfertul academic, cel târziu la ora 06:30 se învârte roata autocarului. Cu popas la fiecare două ore, mergem către județul Covasna, unde facem și primul popas turistic. La marginea dinspre munte a satului Cernat întâlnim Muzeul de etnografie Haszmann Pál, secție a Muzeului Național Secuiesc, amenajată în și în jurul Conacului renascentist Domokos Gyula. Muzeul s-a constituit din colecțiile private (8000 de piese: istorie locală, meșteșuguri, mobilă, sculptură, ustensile, țesături, numismatică, mașini agricole) ale pedagogului Pál Haszmann (1902-1977) și a soției lui, Pálné Ida Cseh (1909-2003). Urmează popasul-surpriză! O altă secție muzeală este cea de la Târgu Secuiesc, acolo unde vizităm și curțile orașului, care constituie un sit urban unic în Europa. Curțile (udvarterek) – ansamblu de 72 de străduțe cu acces direct din Piața Mare – au apărut în urma unui obicei al familiilor de meșteșugari de a construi în lungul grădinilor din spatele caselor de la stradă. După încă un popas surpriză, ajungem la Covasna în jurul orei 18:00 și facem cazarea la Hotel Bradul**, în camere duble (și numai la cerere, triple).

Duminică, 15 decembrie, ne trezim la ora 07:30 pentru micul dejun. La ora 09:00 plecăm spre Planul Înclinat de pe Șiclău – megastructură transilvăneană de final de secol XIX, construită de Societatea Forestieră Ardeleana. Instalația complet ecologică și unică în Europa acelor zile a deservit calea ferată îngustă dintre Comandău și Covasna, prin urcarea și coborârea a două platforme cu ajutorul forței gravitației. Ceva mai mult de 100 de ani mai târziu, în 1995, o furtună puternică a desființat realmente Planul Înclinat, care a rămas abandonat până astăzi. Ajungem în partea de sus chiar pe urmele mocăniței, într-o drumeție de nivel ușor (dar cu bocanci) care durează circa 4 ore. Ziua se încheie cu Tunelul Teliu (anul 1934), cea de-a doua megastructură a programului nostru, superlativ românesc: este cel mai lung = 4379 de metri. Tunelul a deservit până de curând calea ferată dintre Brașov și Întorsura Buzăului, la rândul ei parte dintr-un proiect mai amplu care nu a fost vreodată finalizat – o legătură feroviară directă între Buzău și Brașov prin Valea Buzăului. Astăzi mai funcționează doar racordul Buzău – Nehoiașu, linia dintre Brașov și Întorsura Buzăului fiind închisă. Parcurgem tunelul cu ajutorul lanternelor și ghidați de explicațiile lui Andrei Berinde. Acesta este și ultimul popas turistic, urmând să ajungem la Piața Victoriei din București în jurul orei 22:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre pagina de socializare Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Răspund numai eu – Andrei Ionel. Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Tariful de participare este de 260 lei / loc, include:

 • transportul cu autocarul modern și tot ceea ce ține de acesta;
 • loc în cameră dublă (la cerere: triplă) cu mic dejun la Hotel Bradul** din stațiunea Covasna – vă rog să specificați la înscriere toate cerințele exprese referitoare la cazare;
 • asistența turistică pe toată perioada deplasării și comisionul agenției.

Tariful de 260 de lei NU include:

 • acces la Muzeul Etnografic Haszmann Pál = 10 lei / persoană;
 • acces la Colecția Etnografică Târgu Secuiesc = 10 lei / persoană.

Toate acestea se achită la fața locului individual. Vă rog să mă anunțați dacă nu doriți să luați parte la vreuna dintre activități, pentru a comunica un număr cât mai exact de vizitatori.

Vă rog să achitați tariful de 260 de lei o dată cu înscrierea.

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Excursiile noastre se dedică în general persoanelor active din punct de vedere fizic.

Grup minim = 30 persoane.

Grup maxim = 55 persoane.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: