Fortul 13 Jilava și Memorialul Pitești, 21 decembrie 2019

Într-o zi de 21 decembrie cu semnificație istorică, la 30 de ani de la Revoluția Română din 1989, Arhiva de Geografie vă propune recunoașterea la teren a unei istorii dure care nu trebuie să se mai repete. La finele celui de-al Doilea Război Mondial, după proclamarea Republicii Populare Române, o serie de deținuți politici au fost incluși într-un aspru procedeu de așa-zisă reeducare, într-o rețea de închisori dedicate, răspândite pe întreg teritoriul țării, dintre care cele mai cunoscute sunt Pitești, Sighet, Gherla, Aiud, Jilava. Dintre acestea, Jilava era închisoare de tranzit și funcționa chiar în Fortul 13 din Centura de Fortificații a Regelui Carol I, iar Pitești a funcționat ca un tragic experiment, ambele fiind astăzi centre memoriale.

Participarea la această excursie nu este permisă minorilor care nu au împlinit 14 ani. Accesul în autocar și la obiective se face NUMAI în baza Cărții de Identitate în curs de valabilitate.

Ne vedem sâmbătă, 21 decembrie, între orele 08:00 și 08:15, la Piața OPEREI din București, în parcarea mare din mijlocul pieței. Dacă este necesar sfertul academic, cel târziu la ora 08:30 se învârte roata autocarului (ora de întâlnire fiind 08:00). Primul nostru obiectiv este Memorialul Închisoarea Pitești, care se vizitează între orele 10:30 și 12:30. Acesta s-a amenajat chiar în incinta fostei închisori care a funcționat în anii 40-50 ai secolului trecut ca experiment de reeducare prin tortură și umilință psihologică. Turul este ghidat de către voluntarii Fundației care se ocupă de Memorial și include expozițiile cu fir narativ bazate pe studiul documentelor și mărturiilor. La final veți putea achiziționa opțional cărțile Librăriei Manuscris pe subiectul detenției politice.

La ora 14:30 ajungem la Fortul 13 Jilava, aflat în incinta Penitenciarului București-Jilava, condițiile de acces fiind speciale și obligatorii pentru absolut orice participant. Începem cu predarea la poartă a documentelor de identitate și a tuturor echipamentelor electronice de comunicații (telefon – îl închideți, căști, stickuri și carduri de memorie, laptop, tabletă, baterie externă) și a altor produse interzise spre introducere în penitenciar – alcool și țigări; unicele echipamente admise la acces sunt aparatele de fotografiat DEDICATE. Vizita efectivă durează 2 ore (plus câte 30 de minute pentru acces și ieșire) și se desfășoară sub supravegherea personalului Penitenciarului și sub ghidajul Agenției de Turism Geoarhiva. Vizităm toate încăperile cazarmei și ale reduitului central, în care s-au amenajat și expoziții referitoare la programul de reeducare a deținuților politici. Fortul face parte din Centura de Fortificații a Cetății București, astfel că dedicăm o bună parte din timp explicațiilor ce implică semnificația militară și arhitecturală a Fortului nr. 13 Jilava.

Sosim la București, Piața Operei, în jurul orei 18:00. Nu se admite participarea cu mijloace personale de transport sau preluarea / debarcarea în alte puncte / la alte ore, în afară de cele stabilite în prezenta descriere.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre pagina de socializare Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Răspund numai eu – Andrei Ionel. Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Tariful de participare este de 100 de lei / loc și include NUMAI transportul cu autocarul, însoțirea grupului și comisionul agenției de turism. Accesul la obiectivele noastre este LIBER, nu se încasează sume în plus. Ulterior înscrierii, trebuie să achitați tariful de participare până la data de 13 decembrie, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING (depășirea datei de 13 decembrie anulează înscrierea).

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: