Cu colindul la Pițigaia, 26 decembrie 2019

Arhiva de Geografie vă propune în cea de-a doua zi de Crăciun o ediție specială a drumeției noastre de tradiție, la șes, printre ruinele, cătunele și vechile moșii de la extremitatea vestică a județului Călărași. Obiectivul nostru central este cătunul Pițigaia cu ruina bisericii înălțată pe terasa Dâmboviței și vizibilă de la depărtări. Aici mai viețuiesc circa 10 familii, în izolare completă față de utilitățile cu care suntem obișnuiți la țară sau la oraș (nu există asfalt, magazin, școală etc.). Mergem să-i colindăm?

Obiectivele noastre, în ordine:

  • Mănăstirea fortificată Plătărești, ctitoria lui Matei Basarab; ruinele închisorii și ale sanatoriului;
  • valea canalizată a Dâmboviței, fostele meandre și terasele din zona Plătărești – Frunzănești;
  • cătunul Pițigaia; ruina bisericii Sf. Nicolae din Pițigaia, circa sec. XVIII; cimitirul de secol XIX;
  • Biserica Sf. Ioan Botezătorul a familiei Gherase, anul 1902;
  • ruinele bisericii și cavoului vandalizat de secol XIX ale moșiei Gherase de la marginea satului Fundeni (Frunzănești).

Acesta este un tur pietonal cu participare gratuită și fără înscrieri. Pentru că vine 2020 și ați cerut asta, vă aduc și calendare de birou Geoarhiva pe anul 2020, la prețul de 25 de lei (cumpărarea calendarului NU este condiție de participare). Aveți obligația de a procura titluri de călătorie valabile pentru transportul cu Transferoviar Călători (detalii mai jos).

Ne vedem în a doua zi de Crăciun, JOI, 26 decembrie 2019, de la ora 08:15, la stația CFR Titan Sud, deservită de stația de metrou REPUBLICA, de pe Magistrala M1. Înainte de a vă urca în tren trebuie să mergeți la casa de bilete și să vă procurați bilete pentru destinația PLĂTĂREȘTI, doar dus, la prețul de 5 lei. Vă rog să veniți cu 30 de minute mai devreme, casele sunt aglomerate dimineața. Trenul nostru are indicativul R-15175 și pleacă la ora 08:57. Ajungem la Plătărești la 09:33 și plecăm în drumeția noastră de 15 kilometri: halta Plătărești – Mănăstirea Plătărești – cătun Pițigaia și biserica Sf. Nicolae – sat Fundeni – ruina bisericii familiei Gherase – halta Frunzănești. Spre final ne oprim la un magazin sătesc pentru revigorare. Întregul parcurs este pietonal, aveți nevoie de încălțăminte dedicată drumeției pe timp de iarnă la șes. Ajungem la haltă în timp util pentru a prinde trenul R-15186, cu plecare la ora 16:59 și sosire la Titan Sud la 17:29. Pentru întoarcere biletele se iau de la personalul de tren (5 lei).

Traseul se poate realiza pe orice tip de vreme. La final putem rămâne la o terasă în București. Aduc și calendare.

Vă aștept la plimbare și la colindat!

Andrei Ionel

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: