Urechea și Popasul Uriașilor, 12 ianuarie 2020

Acesta este un program de drumeție montană de iarnă de nivel mic, accesibil de asemenea începătorilor. Acolo unde apa Prahovei o întâlnește pe cea a Azugii (multă vreme acest punct s-a numit Între Prahove), s-a dezvoltat orășelul de munte cu profil industrial Azuga, care astăzi este ofertant în pârtii de schi și pensiuni cochete. Paralel cu valea Azugii, spre sud-est, se întinde Culmea Sorica – Urechea, culminând cu unul dintre cele mai frumoase puncte de panoramă din Munții Baiului – Vârful Urechea (1715 m) și din care pornesc în jos pârtiile Azugii. În zona de start regăsim unicul și obligatoriul Popas al Uriașilor, cabană primitoare situată la numai 30 de minute de vârful nostru.

Ne vedem duminică, 12 ianuarie 2020, între orele 06:30 și 06:45, la Piața VICTORIEI din București, în parcarea mare din mijlocul pieței. Dacă este necesar sfertul academic, cel târziu la ora 07:00 se învârte roata autocarului (ora de întâlnire fiind 06:30). Facem popas tehnic în apropiere de Breaza. Drumeția noastră începe din DN1 (Azuga), în urcuș ușor pe Culmea Sorica, prelungită în golul alpin al Baiului prin Culmea Urechea. Până la Popasul Uriașilor avem de urcat circa 2 ore în ritm lejer, iar acest segment este accesibil pe orice tip de vreme, pentru cei echipați corespunzător (detalii mai jos). Dincolo de cabană și telegondolă, Vârful Urechea se poate aborda numai pe vreme favorabilă (ultima porțiune, de 30 de minute). Indiferent de situație, petrecem circa 1 oră în sala de mese a cabanei, apoi ne orientăm spre telegondola Azuga pentru coborârea spre autocar (nu se coboară pe jos). Ne reocupăm locurile în autocar pentru cea de-a doua parte a programului, care include o pauză deosebită în centrul orașului Breaza, dedicată în special servirii mesei (revin cu detalii). Ora de plecare din Breaza este 19:00. Ajungem la Piața Victoriei din București la ora 21:00.

Echipament necesar: bocanci de munte rezistenți la apă (pentru mers prin zăpadă), parazăpezi, rucsac, vestimentație pentru efort susținut pe timp de iarnă, mâncare la pachet pentru intervalul 07:00-16:00, apă de băut pe traseu. Coborârea cu Telegondola Azuga este parte din programul nostru, costă 25 de lei de persoană și se achită la fața locului, individual.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Răspund numai eu – Andrei Ionel. Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Tariful de participare este de 100 lei / loc, include transportul cu autocarul și asistența turistică. Ulterior înscrierii, vă rog să achitați tariful până la data de 6 ianuarie, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING (depășirea datei de 6 ianuarie anulează înscrierea).

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Excursiile noastre se dedică în general persoanelor active din punct de vedere fizic.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: