Fortul 6 Afumați, 19 ianuarie 2010

Aceasta este o drumeție documentară la marginea capitalei, accesibilă turiștilor bine încălțați și cu un minim de condiție fizică. Tariful de participare este de 25 de lei, include atât ghidajul și organizarea, cât și calendarul de birou Geoarhiva pe anul 2020.

Centura de fortificații din jurul capitalei constituie o linie principală de rezistenţă cu un perimetru de 72 de kilometri, compusă din 18 forturi dispuse din 4 în 4 kilometri şi 18 baterii intermediare (redute). Fortul 6 Afumaţi este o variantă a tipului II, ale cărui planuri de construcţie au fost modificate chiar după săparea şanţurilor şi construirea corpului de gardă. Camerele au fost modificate prin construcţia de bazinete, semn al utilizării lui ca depozit, din care astăzi se mai păstrează o parte. Starea lui de conservare este bună, iar accesul ne este ușurat prin faptul că nivelul apei freatice a scăzut din cauza secetei.

Ne vedem duminică, 19 ianuarie 2020, de la ora 10:30, pe esplanada Primăriei Sectorului 2, aflată în imediata apropiere a stației de metrou OBOR. Atenție! Nu ne vedem în parc, ci la Primărie (afară), pe colțul nordic dinspre Magazinul Bucur-Obor (spre Starea Civilă)! Pentru deplasarea la Fortul Afumați folosim autobuzele Serviciului de Transport Voluntari. Călătoria se plătește exact ca la STB, cu aceleași carduri și aceleași titluri, acestea fiind valabile și în București și în Voluntari. O călătorie dus costă 1,5 lei, deci trebuie să aveți un card Activ STB cu un portofel electronic de 3 lei. Linia pe care o folosim este R417, cu plecare de la Obor la ora 11:00. Cine pierde R417, poate folosi R412, cu plecare la 11:05 din același loc (Șoseaua Colentina sens Voluntari). Prin urmare, cel târziu la ora 10:45 ne deplasăm organizat de la Primăria Sectorului 2 la stația de autobuz (200 m). Drumeția nu depășește 1 kilometru, dar vă trebuie condiție fizică bună pentru accesul în fort pe taluzul destul de înclinat al escarpei. Revenim la Bucur Obor tot cu un autobuz STV, în jurul orei 15:00.

Echipament strict necesar:

  • bocanci pentru drumeție;
  • lanternă bună (exclus telefoane).

Pentru a participa nu este necesară înscrierea în prealabil. Ne vedem direct la Primăria Sectorului 2, colțul nordic dinspre magazin Bucur Obor (spre Starea Civilă).

Tariful de participare este de 25 lei / persoană, include ghidajul, explicațiile, calendarul promoțional de birou Geoarhiva pe anul 2020. Se achită la punctul de întâlnire. Pentru factură vă rog să îmi scrieți pe e-mail: geoarhiva@gmail.com.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: