Trilogia Transfrontalieră (1): Comana, 1 februarie 2020

Aceasta este prima parte a seriei de trei excursii de-a lungul județelor învecinate pe malurile Dunării – Giurgiu și Ruse. Prima parte (1 februarie) este dedicată obiectivelor județului Giurgiu:

  • Pădurea Comana – drumeție dinspre satul Mihai Bravu;
  • ansamblul fortificat al Mănăstirii Comana (sec. XV-XVI);
  • ansamblul fortificat al Schitului Gostinari – Barbu Bellu (sec. XIX);
  • Biserica Schitului Mironești (sec. XVII) și ruinele palatului Postelnicului Cantacuzino;
  • ruinele pivnițelor curții domnești de la Dobreni (sec. XVII).

Judetul Giurgiu, cel de astăzi, impresionează atât prin cadrul natural deosebit, cât şi prin încărcătura cultural-istorică, aproape uitată, dar atât de fascinantă pentru călătorul Paul de Alep, pe urmele căruia ne vom purta pașii. Traseul nostru acoperă de fapt un drum de legătură între două foste judeţe interbelice ale Regatului României: judeţul Ilfov (plasele Vidra şi parţial Budeşti) şi judeţul Vlaşca (plasa Călugăreni). Limita dintre ele era materializată cel mai probabil de calea ferată Bucureşti Filaret – Giurgiu, de liziera Pădurii Comana (parcul natural de astăzi) şi de Pădurea Mironeşti, până spre localitatea Prundu.

Ne vedem sâmbătă, 1 februarie 2020, între orele 07:30 și 07:45, la Piața EROII REVOLUȚIEI din București, în dreptul accesului la metrou de la stația de autobuze. Dacă este necesar sfertul academic, cel târziu la ora 08:00 se învârte roata autocarului (ora de întâlnire fiind 07:30). Vizităm obiectivele noastre în ordinea descrisă mai sus, începând cu drumeția de 10 kilometri în Pădurea Comana, accesibilă și începătorilor și care durează circa 3 ore. Trecem pe lângă Fântâna cu Nuc, prezumptiv loc al decapitării lui Vlad Țepeș, apoi ajungem la Mănăstirea Comana și la celelalte două metocuri ale acesteia – Gostinari și Mironești. Ziua se încheie cu o oprire la ce a mai rămas din Curtea Domnească de la Dobreni, a voievozilor Radu Șerban și Constantin Șerban, uitată de timp și ignorată complet de autorități. Ajungem la București, Piața Eroii Revoluției, în jurul orei 18:00.

Echipament necesar: încălțăminte pentru drumeție pe teren fără denivelări majore pe timp de iarnă, rucsac, vestimentație pentru efort susținut pe timp de iarnă, mâncare la pachet pentru intervalul 07:00-18:00, apă de băut pe traseu.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre pagina de socializare Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Răspund numai eu – Andrei Ionel. Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Tariful de participare este de 70 lei / loc, include transportul cu autocarul și asistența turistică.

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Ulterior înscrierii, vă rog să achitați tariful în cel mult 5 zile lucrătoare, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING (depășirea celor 5 zile lucrătoare anulează înscrierea și aceasta se poate reface numai în limita locurilor rămase disponibile; înscrierea la excursie în ultimele 5 zile dinaintea plecării se face numai cu plata pe loc și numai după confirmarea locurilor libere). Atenție, vă rog să achitați EXACT suma menționată, nimic în plus.

Excursiile noastre se dedică în general persoanelor active din punct de vedere fizic.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: