Arhiva de Geografie revine pe tărâmul Moromeților! Codrii Teleormanului sunt cel mai probabil sursa toponimului regiunii, provenit din limba turcă: deli orman = pădure nebună. Vă propunem o zi plină în sudul extrem al României, a cărei tematică este formată din trei părți: geografie fizică = o drumeție scurtă printre mini-canioanele din versantul de loess de la Lunca; geografie culturală = biserici și mănăstiri uitate, precum și Centrul Memorial Marin Preda; geografie culinară = masă câmpenească de tradiție locală.

Obiectivele zilei:

  • Biserica Sfântul Haralambie din Turnu Măgurele (anul 1905), monument de arhitectură care impresionează prin turlele cu ferestre dispuse în spirală, motive similare cu cele de la Curtea de Argeș, împrumutate de arhitect;
  • drumeție de 1 oră lângă satul Lunca, aflat pe malul drept al râului Sâi – un mic afluent direct al Dunării care prin cursul acestuia (paralel cu Oltul) delimitează suprafața de luncă denumită Între Olturi; pe malul stâng al râului amintit se ridică impunătoarea faleză de loess care delimitează Câmpia Burnazului de sectorul de luncă al Oltului; eroziunea prin precipitații și îngheț-dezgheț a sculptat un mini-relief de badlands, cu canioane și cascade, conferind versantului un aspect sălbatic și fotogenic;
  • Mănăstirea Plăviceni, fortificație medievală cunoscută și sub numele de Alunișu, întemeiată în anul 1649, în timpul domniei lui Matei Basarab – pe locul unei bisericuțe ridicate inițial de Doamna Stanca, așa cum ne povestesc cei câțiva călugări din prezent care au reactivat viața monahală de aici.
  • Siliștea-Gumești – Centrul Memorial Marin Preda – amenajat în vechea școală din satul în care s-a născut și a copilărit autorul, care mai târziu avea să ilustreze viața socială rurală a Teleormanului interbelic și postbelic, în romanul Moromeții;
  • Tătărăștii de Sus – ansamblul curții fortificate (sec. XVIII) a familiei de boieri Bălăceanu, care mai poartă denumirea La Ziduri sau Cetatea Soarelui; aici funcționează în prezent Mănăstirea Tătărăști;
  • Orbeasca de Sus – satul de pe Valea Teleormanului unde servim masa câmpenească!

Ne vedem sâmbătă, 14 martie 2020, între orele 06:30 și 06:45, la Piața OPEREI din București (deservită de stația de metrou EROILOR), în parcarea mare din mijlocul pieței. Dacă este necesar sfertul academic, cel târziu la ora 07:00 se învârte roata autocarului (popas tehnic la Alexandria). Vizităm obiectivele în ordinea descrierii acestora, urmând ca la ora 18:00 să facem mult-așteptatul popas culinar la Orbeasca de Sus, în curtea unei gazde, acolo unde se gătește numai afară, la foc, la ceaun. Vegetarienii sau cei care țin post sunt de asemenea bineveniți la masă. La final, se achită în numerar donația recomandată de 20 de lei (dar le puteți lăsa gazdelor oricât doriți, se merge pe sistemul: liber la ceaun), fiind unicul cost suplimentar al excursiei.

Ajungem la București în același punct din care am plecat, în jurul orei 22:00.

Echipament necesar: încălțăminte și vestimentație dedicate drumeției în natură.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre pagina de socializare Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Răspund numai eu – Andrei Ionel. Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Tariful de participare este de 100 lei / loc, include transportul cu autocarul, asistența turistică și comisionul agenției de turism.

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Ulterior înscrierii, vă rog să achitați tariful înainte de 4 martie, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING (depășirea datei de 4 martie anulează înscrierea și aceasta se poate reface numai în limita locurilor rămase disponibile; înscrierea la excursie în ultimele 10 zile calendaristice dinaintea plecării se face numai cu plata pe loc și numai după confirmarea locurilor libere). Atenție, vă rog să achitați EXACT suma de 100 de lei, nimic în plus.

Excursiile noastre se dedică în general persoanelor active din punct de vedere fizic.

Acesta este un program original Geoarhiva – Arhiva de Geografie.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: