La Varna prin Preslav și Caliacra, 19-20 septembrie 2020

Arhiva de Geografie vă propune pentru a treilea an la rând incursiunea spectaculoasă în istoria și relieful Bulgariei, de-a lungul celor două artere principale care leagă România de litoralul vecin. Plecăm prin Ruse cu popas la cele mai însemnate cetăți din istoria Bulgariei și ne întoarcem prin Vama Veche, cu poparurile obligatorii de pe litoral. Chemăm vara din extrasezon pe plaja din Varna, acolo unde facem și o baie – nu vă faceți griji, apa are 40 de grade și este mezotermală.

Lista obiectivelor:

  • Veliki Preslav – situl arheologic și muzeul de arheologie – a doua capitală a Primului Țarat Vlaho-Bulgar;
  • Pliska – situl arheologic și muzeul de arheologie – prima capitală a Primului Țarat Vlaho-Bulgar;
  • Călărețul din Madara – simbol național al Bulgariei, basorelief din vremea tracilor care face obiectul Patrimoniului Mondial UNESCO; cetățuia Madara (drumeție opțională);
  • plaja din Varna și bazinul cu apă termală (necesar costum de baie, prosop);
  • Rezervația geomorfologică Pădurea de Piatră – Pobite Kamăni, suprafață cu aspect de deșert și relief ruiniform dezvoltat pe calcare;
  • Capul Caliacra și situl arheologic;
  • țărmul stâncos de la Tiulenovo.

Ne vedem sâmbătă, 19 septembrie 2020, între orele 05:30 și 05:45, la PIAȚA EROII REVOLUȚIEI din București, în dreptul accesului la metrou de la stația de autobuze. Sfertul academic de așteptare a celor care întârzie începe la 05:45. Cel târziu la ora 06:00 se învârte roata autocarului. După o serie de popasuri tehnice privind formalitățile vamale, schimbul valutar și altele, pornim spre cele trei obiective ale zilei, primele dintre acestea fiind siturile arheologice ale fostelor capitale Veliki Preslav și Pliska. Urmează mica ascensiune la Călărețul din Madara. Aici putem face, opțional, o drumeție de 30 de minute la Cetățuia Madara, aflată pe marginea platoului omonim (necesită condiție fizică). Ajungem la Varna în jurul orei 19:00 și facem cazarea la Hotel Odessos***, aflat pe faleză, la 300 de metri de țărm. Seara se încheie cu o plimbare pe malul mării și cu o masă la unul dintre restaurantele din apropiere.

Duminică, 20 septembrie, servim micul dejun începând cu ora 07:00 și apoi avem program liber de plimbare pe țărmul mării și baie termală (necesar costum de baie și prosop) până la ora 10:30, când trebuie să predăm camerele și să ne îndreptăm spre punctul de îmbarcare. La ora 11:00 se învârte roata autocarului, plecăm spre situl geomorfologic Pădurea de Piatră – Pobite Kamăni, unde facem o mică plimbare printre coloanele de piatră. Ajungem apoi la Capul Caliacra, spectaculos punct de observare a țărmului Mării Negre, încărcat de istorie și legende. Un ultim popas este cel de la țărmul stâncos Tiulenovo, unde ne dedicăm timpul fotografiilor și relaxării între valuri și stânci. Trecem în România prin punctul de frontieră Vama Veche și mergem spre București, acolo unde avem două opriri: stația de metrou Dristor (circa 22:30) și Piața Eroii Revoluției (circa 23:00).

Plățile în Bulgaria se fac numai în Leva (puteți cumpăra din București sau din Bulgaria-vama Ruse) – curs valutar: 1 Leva = 2,5 Lei; 1 Euro = 2 Leva. Accesul la obiectivele noastre din program presupune tarife suplimentare, care se achită în autocar (după schimbul valutar) și totalizează 20 de Leva. O masă la restaurant costă în medie 20 de Leva.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Răspund numai eu – Andrei Ionel. Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Tariful de participare este de 310 lei / loc, include transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta, cazarea cu mic dejun la Hotel Odessos***, asistența turistică și comisionul agenției de turism.

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Ulterior înscrierii, vă rog să achitați tariful înainte de 9 septembrie, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING.

Asigurări recomandate:

  • Asigurare de călătorie (se realizează opțional și individual, numai pentru călătoria în străinătate);
  • Asigurare STORNO (se realizează opțional și individual, numai pentru recuperarea sumelor achitate spre agenție în caz de motive excepționale pentru care nu mai puteți participa la excursie).

Grup minim = 30 persoane.

Grup maxim = 55 persoane.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: