Arhiva de Geografie revine cu un nou program de weekend în inima Bulgariei, în jurul vechii capitale a celui de-al Doilea Țarat Bulgar, Veliko Târnovo (Târnovul Mare). Noaptea o petrecem la kilometrul zero al orașului medieval amintit, la Hotelul rustic Gurko, de pe strada omonimă, al cărei nume amintește de feldmareșalul care a contribuit la independența Bulgariei din 1878.

Obiectivele noastre:

  • Canionul Hotnița – eco-potecă ce pargurge un lanț de cascade și repezișuri, dotată cu cabluri, scări de lemn și podețe; se parcurge în circa 30 de minute; ieșirea din canion se face printr-un pasaj de cățărare ușoară – vă folosiți și mâinile pentru înaintare;
  • Canionul Emen (drumeție 1 oră), care se parcurge la început pe marginea versantului stâng, apoi drumul de acces coboară spre Cascada Momin Skok pe o potecă ușor mai înclinată; și aici sunt foarte utili bocancii;
  • situl urban medieval Veliko Târnovo (unde facem și cazarea); strada Gurko, spectacolul de lumini de la Cetatea Țareveț, a doua zi dimineață o vizităm pe îndelete cu ghid local;
  • Mănăstirea Drianovo, monument istoric din secolul XII, poziționată într-un cadru natural impresionant, pe fundul canionului râului Drianovska;
  • la numai 500 de metri distanță de mănăstire se află Peștera Bacho Kiro, denumită astfel în cinstea liderului revoluționar din timpul Redeșdeptării; tur ghidat în peșteră, aceasta fiind electrificată și amenajată turistic.

Ne vedem sâmbătă, 28 martie 2020, între orele 05:30 și 05:45, la PIAȚA EROII REVOLUȚIEI din București, în dreptul accesului la metrou de la stația de autobuze. Sfertul academic de așteptare a celor care întârzie începe la 05:45. Cel târziu la ora 06:00 se învârte roata autocarului. După o serie de popasuri tehnice privind formalitățile vamale, schimbul valutar și altele, pornim spre cele trei obiective ale zilei, primele dintre acestea fiind canioanele Hotnița și Emen. Masa de prânz se va putea servi din pachetul propriu sau la sosirea din eco-poteca Hotnița (grătar cu mici și chiftele). După-amiază ajungem la Hotelul Gurko din Veliko Târnovo și facem cazarea, apoi programul este liber, de plimbare în centrul istoric și cină (care se poate servi și la hotelul nostru în restaurantul rustic, numai cu rezervare în prealabil).

Duminică, 29 martie, servim micul dejun începând cu ora 07:30, predăm camerele (lăsăm bagajul la recepție) și începând cu ora 09:00 pornim în turul ghidat al Cetății Țareveț, realizat cu ghid local de la Muzeul Regional de Istorie din Veliko Târnovo. Preluăm apoi bagajele și plecăm cu autocarul spre celelalte obiective importante ale zilei, Peștera Bacho Kiro și Mănăstirea Drianovo. Masa de prânz se va putea servi din pachetul propriu sau la restaurantul tradițional de lângă peșteră (meniu bulgăresc). Ajungem la București în jurul orei 22:00, în funcție și de traficul din Vama Giurgiu.

Plățile în Bulgaria se fac numai în Leva (puteți cumpăra din București sau din Bulgaria-vama Ruse) – curs valutar: 1 Leva = 2,5 Lei; 1 Euro = 2 Leva. Accesul la obiectivele noastre din program presupune tarife suplimentare, care se achită în autocar (după schimbul valutar) și totalizează 20 de Leva. O masă la restaurant costă în medie 20 de Leva.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Răspund numai eu – Andrei Ionel. Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Tariful de participare este de 330 lei / loc, include transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta, cazarea cu mic dejun la Hotel GURKO***, asistența turistică și comisionul agenției de turism.

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Ulterior înscrierii, vă rog să achitați tariful înainte de 18 martie, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING (depășirea datei de 18 martie anulează înscrierea și aceasta se poate reface numai în limita locurilor rămase disponibile; înscrierea la excursie în ultimele 10 zile calendaristice dinaintea plecării se face numai cu plata pe loc și numai după confirmarea locurilor libere). Atenție, vă rog să achitați EXACT suma menționată, nimic în plus.

Asigurări recomandate:

  • Asigurare de călătorie (se realizează opțional și individual, numai pentru călătoria în străinătate);
  • Asigurare STORNO (se realizează opțional și individual, numai pentru recuperarea sumelor achitate spre agenție în caz de motive excepționale pentru care nu mai puteți participa la excursie).

Grup minim = 30 persoane.

Grup maxim = 55 persoane.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: