Drumeții în Serbia, 25-28 iunie 2020

Arhiva de Geografie vă provoacă la trei zile și trei nopți inedite, dedicate pasionaților de drumeții montane și dornici să cunoască locuri noi și sălbatice din Serbia. Urcăm trei mari vârfuri ale Carpaților din Serbia: Šiljak (1565 m), Stol (1156 m) și Veliki Strbac (768 m – decanul de altitudine al Cazanelor Dunării). Munții din Serbia impresionează mai mult prin peisaje decât prin altitudini. Cazările se fac o noapte la Borsko Jezero și o noapte la Lepenski Vir.

Acesta este un program montan de dificultate medie, recomandat numai persoanelor active din punct de vedere fizic, care pot dormi o noapte în autocar și care nu au rău de mișcare (se merge în total 1000 km cu autocarul, în premieră se pleacă din București noaptea). Avem cina și micul dejun incluse la hoteluri, meniurile prestabilite conțin carne, ouă, lactate.

Intrarea în Serbia se poate face de asemenea cu Cartea de Identitate (în curs de valabilitate).

Ne vedem JOI, 25 IUNIE, de la ora 22:45, la PIAȚA OPEREI din București, deservită de stația de metrou EROILOR; întâlnirea are loc în parcarea din mijlocul intersecției (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). Cel târziu la ora 23:00 se învârte roata autocarului. Plecăm întins pe traseul București – Pitești – Craiova – Vidin – Zaječar – Rtanj. Facem popas la fiecare 2 ore și jumătate de mers și trecem prin punctele de frontieră Calafat și Vrška Čuka. La Zaječar se face popas pentru schimb valutar contra Euro sau pentru extragerea monedei locale – dinarul sârbesc – de la bancomat.

VINERI, 26 IUNIE, la ora 09:00, sosim în satul Rtanj de la poalele masivului cu același nume, cunoscut și ca Piramida Serbiei, silueta vârfului Šiljak (1565 m) fiind aproape perfect piramidală. Este și cel mai înalt munte din programul nostru, iar înainte de plecare facem o scurtă pauză pentru servirea micului dejun din pachetul propriu, poate și un ceai la localnici – localitatea este cunoscută pentru ceaiurile de Rtanj. Drumeția noastră durează circa 6 ore dus-întors, iar pe vârf regăsim o ruină de biserică medievală. Cazarea pentru prima noapte o facem în inima Carpaților Serbiei, la Hotel Jezero, cel mai mare din micro-stațiunea de interes național Borsko Jezero, dezvoltată pe malurile lacului de acumulare omonim din apropierea orașului minier Bor. Cina este inclusă în preț și de regulă se servește ca bufet suedez.

SÂMBĂTĂ, 27 IUNIE, ne trezim la ora 07:00 pentru micul dejun, predăm camerele, iar la ora 09:00 se învârte roata autocarului. Obiectivul zilei este un alt vârf spectaculos al munților din Serbia, denumit după forma masivului – Stol (1156 m) – care în limba sârbă înseamnă masă. Cu tot cu pauzele de pe traseu, o să facem tot vreo 5-6 ore, dar accesul pe vârf este ceva mai lejer decât pe Šiljak. Înainte și după asaltul final întâlnim la baza Mesei cabana montană Stol, unde ne refacem forțele cu apă de izvor și alte bunătăți locale. Suntem în inima bazinului Timok, deci acasă la sârbii timoceni sau vlahi – vorbitorii unui dialect local al limbii române – limba Vlașki. Cazarea pentru a doua seară se face la malul Dunării, pe un promontoriu de deasupra orășelului Donji Milanovac, acolo unde s-a ridicat Hotelul Lepenski Vir – cabana cu 300 de camere, cum îmi place să-l supranumesc. Hotelul este unic în Serbia prin aerul retro-iugoslav. Avem de asemenea cina inclusă în preț, se servește ca meniu fix.

DUMINICĂ, 28 IUNIE, ne trezim la ora 07:00 pentru micul dejun, predăm camerele, iar la ora 09:00 se învârte roata autocarului. Obiectivul zilei se află chiar în Cazanele Mari ale Dunării și reprezintă cea mai înaltă și mai spectaculoasă cotă a acestora: Vârful Veliki Strbac (768 m). Această drumeție se poate realiza numai sub îndrumarea rangerilor-ghizi de la Parcul Național Djerdap și prin urmare va trebui să achităm la fața locului un tarif modic de acces (500 de dinari sârbești de persoană, însemnând circa 4 Euro). Drumeția durează 4 ore, dar cu pauza de pe vârf e posibil să atingem chiar 5 ore. O dată ajunși pe vârf, admirăm Dunărea de la o înălțime de 700 de metri, iar dacă vremea este limpede, și alte vârfuri din Carpații românești. Ne îmbarcăm apoi pentru a trece vama de la Porțile de Fier și urmează lungul drum spre casă. Ajungem la București în jurul orei 23:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Răspund numai eu – Andrei Ionel. Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Tariful de participare este de 550 lei / loc și se achită în contul:

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Tariful de 550 de lei include:

  • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
  • cazarea cu demipensiune la hotelurile Jezero și Lepenski Vir, loc în cameră dublă;
  • asistența turistică și comisionul agenției de turism.

Tariful de 550 de lei NU include:

  • tariful de ghidaj pe Veliki Strbac (500 RSD = circa 4 Euro, se achită la autocar în dinari).

Ulterior înscrierii, vă rog să achitați tariful înainte de 15 iunie, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING (depășirea datei de 15 iunie anulează înscrierea și aceasta se poate reface numai în limita locurilor rămase disponibile; înscrierea la excursie în ultimele 10 zile calendaristice dinaintea plecării se face numai cu plata pe loc și numai după confirmarea locurilor libere).

Asigurări recomandate:

  • Asigurare de călătorie (se realizează opțional și individual, numai pentru călătoria în străinătate);
  • Asigurare STORNO (se realizează opțional și individual, numai pentru recuperarea sumelor achitate spre agenție în caz de motive excepționale pentru care nu mai puteți participa la excursie).

Grup minim = 30 persoane.

Grup maxim = 55 persoane.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: