În jurul Nistrului la Tiraspol și Chișinău, 30 mai – 01 iunie 2020

Bună ziua sau добрый день! Arhiva de Geografie vă propune din nou o experiență de trei zile în spațiul românesc ex-sovietic de peste Prut și din jurul Nistrului. A treia zi a circuitului nostru este luni, 1 Iunie – zi liberă (Ziua Copilului). Pentru participarea la acest program AVEȚI NEVOIE DE PAȘAPORT valabil cel puțin 6 luni de la data plecării noastre. Se vizitează Transnistria, un teritoriu aflat de o parte și de alta a Nistrului și controlat de autorități separatiste. Cazarea se face la Hotelul de lux Jolly Alon**** din Chișinău, aflat în zona ultracentrală.

Obiectivele noastre:

 • popas extraordinar la Mausoleul Mărășești;
 • Mănăstirea Hîncu, situată în Raionul Nisporeni, fondată în anul 1678;
 • tur pietonal al orașului Chișinău (Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt);
 • Cetatea Tighina (Benderî) din Transnistria;
 • tur pietonal al orașului Tiraspol, capitala Transnistriei (Palatul Sovietului Suprem, Piața Suvorov, Complexul Memorial al Eroilor, Monumentul Aviatorilor);
 • Fabrica de Divin (coniac) Kvint – tur ghidat;
 • masă tradițională în Tiraspol;
 • Beciurile Cricova – tur ghidat;
 • magazinul de desfacere al Fabricii de bomboane Bucuria.

Monezi locale:

 • MDL = Leul Moldovenesc. 1 Euro = 20 MDL; poate fi cumpărată din Republica Moldova contra Euro sau RON; se poate extrage de la bancomatele locale cu orice card bancar aferent unui cont curent;
 • RUP = Rubla din Transnistria. 1 Euro = 18 RUP; poate fi cumpărată din Tiraspol contra MDL sau Euro; nu se extrage de la bancomatele locale.

Ne vedem SÂMBĂTĂ, 30 MAI, începând cu ora 05:40, la PIAȚA VICTORIEI din București, în  parcarea mare centrală. Cel târziu la ora 06:00 se învârte roata autocarului (nu se acceptă întârzieri peste ora 06:00, programul zilei fiind foarte încărcat; pentru această zi, prânzul se servește din pachetul propriu). Plecăm pe direcția Urziceni – Buzău – Focșani, urmând ca la ora 09:30 să facem un scurt popas pentru a vizita Mausoleul Mărășești. Ne îndreptăm apoi spre Bârlad și Huși, pentru a trece în Republica Moldova prin punctul de frontieră Albița – Leușeni. Următorul popas (ora 15:00) este la Mănăstirea medievală Hîncu, de măicuțe, recunoscută mai ales pentru noua biserică monumentală – cea mai mare (ca volum) din Moldova. Cel târziu la ora 17:00 ajungem la Hotelul Jolly Alon din centrul Chișinăului, facem cazarea pentru următoarele 2 nopți. La ora 18:00 plecăm în turul pietonal care atinge cele mai importante clădiri și monumente din capitala Republicii Moldova. Încheiem ziua cu acest tur de circa 90 de minute, urmând să ne alegem mai apoi unul dintre marile restaurante de tradiție pentru servirea cinei.

DUMINICĂ, 31 MAI, servim micul dejun de la ora 07:30, iar la ora 09:00 se învârte roata autocarului. Destinația de astăzi este Transnistria, regiune separatistă aflată în general pe partea stângă a Nistrului, dar cu teritorii și pe partea dreaptă – cum ar fi orașul Benderî (Tighina), care este și primul nostru popas. Frontiera în Transnistria se trece NUMAI cu pașaport. Petrecem circa 8 ore în teritoriul fostei Armate a 14-a de gardă sovietică. Regiunea are parlament propriu, imn și steag propriu, armată proprie, monedă proprie (astfel că vom face un nou schimb valutar la Tiraspol). Dacă în Cetatea Tighina ne plimbăm de voie, în Tiraspol și Fabrica Kvint avem tururi care se realizează cu ghizi locali. Masa de prânz o servim la Kumanek, restaurant tradițional rusesc. Ajungem înapoi la Chișinău în jurul orei 21:00, este suficient timp pentru servirea cinei (poate facem o rezervare).

LUNI, 1 IUNIE, servim micul dejun la ora 07:30 și la ora 08:30 se predau camerele, pentru a putea să fim deja în mișcare la ora 09:00. Fiind Ziua Internațională a Copilului, ne desfătăm copiii din noi la Combinatul de Vinuri Cricova (Beciurile Cricova) – un oraș subteran labirintic cu sute de kilometri de galerii și cea mai mare colecție de vinuri din lume (acreditată Guiness Book), precum și la magazinul de bomboane al Fabricii Bucuria, de unde plecăm spre București cu bagajele bine încărcate. Vizita la Cricova include două sticle suvenir (un spumant și un vin) și se realizează cu trenulețul care are o viteză impresionantă prin galeriile întunecate. Urmează trecerea frontierei de stat de la Leușeni la Albița, apoi lungul drum spre casă pe direcția Bârlad – Focșani – București. Ajungem la Piața Victoriei cel târziu în jurul orei 22:00, în funcție și de traficul din vamă (oprire la duty-free obligatorie).

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Răspund numai eu – Andrei Ionel. Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Tariful de participare este de 600 lei / loc și se achită prin transfer bancar în contul:

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Tariful de 600 de lei include:

 • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
 • cazarea cu mic dejun la hotelul de lux Jolly Alon**** din zona ultracentrală a Chișinăului, loc în cameră dublă;
 • asistența turistică și comisionul agenției de turism.

Tariful de 600 de lei NU include:

 • biletul de intrare la Mausoleul Mărășești (10 lei);
 • tarifele de acces și ghidaj în Transnistria, în valoare rotunjită de 50 de lei românești, care se achită în lei românești, obligatoriu cash în dimineața plecării (vă rog să nu transferați această sumă în contul societății); ulterior mă ocup eu de schimbul valutar în ruble transnistrene;
 • masa de prânz de la Tiraspol (facem meniu fix în valoare de cel mult 200 MDL, adică 50 RON); se achită la restaurant, în moneda locală Rubla din Transnistria;
 • biletul de intrare la Beciurile Cricova cu suvenir, în valoare de 600 MDL (circa 150 RON), se achită în MDL la intrarea în circuitul beciurilor; această vizită este opțională, vă rog să mă anunțați dacă nu doriți să o faceți pentru a comunica un număr precis de vizitatori;
 • celelalte mese ale perioadei circuitului.

Ulterior înscrierii, vă rog să achitați tariful înainte de 20 mai, prin transfer bancar sau depunere numerar la un sediu ING (depășirea datei de 20 mai anulează înscrierea și aceasta se poate reface numai în limita locurilor rămase disponibile; înscrierea la excursie în ultimele 10 zile calendaristice dinaintea plecării se face numai cu plata pe loc și numai după confirmarea locurilor libere).

Asigurări recomandate:

 • Asigurare de călătorie (se realizează opțional și individual, numai pentru călătoria în străinătate);
 • Asigurare STORNO (se realizează opțional și individual, numai pentru recuperarea sumelor achitate spre agenție în caz de motive excepționale pentru care nu mai puteți participa la excursie).

Grup minim = 30 persoane.

Grup maxim = 55 persoane.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: