7 zile în Apuseni – Geoagiu Băi, 22-28 august 2020

Vacanța de sfârșit de vară marca Arhiva de Geografie se întoarce cu un program de 7 zile în sălbăticia Apusenilor sudici, cu obiective noi, care nu au mai fost incluse până acum. Vizităm cele mai importante obiective naturale și culturale ale Munților Metaliferi și Trascăului. Facem baie în apa de munte, dar și în cea termală. Cucerim cetăți și castele, atât naturale, cât și construite de om. Aveți nevoie de concediu pentru perioada 24-28 august. Cazarea se face în punctul unic Hotel Diana*** de la Geoagiu Băi, urmând să efectuăm 5 circuite de o zi.

Obiectivele noastre:

 • Râpa Roșie (scurtă drumeție la șes);
 • Cheile Glodului (drumeție de dificultate medie, baie în apa de munte);
 • Muzeul de etnografie Emilian Achim de la Almașu Mare;
 • Castelul de la Hunedoara;
 • Calcarele de la Băița (drumeție scurtă);
 • Cetatea Devei;
 • Muzeul Mineritului Aurifer de la Roșia Montană (mina romană);
 • Detunata Goală și Popasul Fefeleaga (drumeție de dificultate medie);
 • Piatra Cetii (1233 m, drumeție de dificultate medie);
 • Cheile Râmeților (traseu de aventură);
 • Mănăstirea Râmeț;
 • Piatra Secuiului (1128 m, drumeție de dificultate medie);
 • Cetatea Trascăului:
 • Cetatea Alba Carolina;
 • Stațiunea balneo-climaterică Geoagiu Băi.

Ne vedem SÂMBĂTĂ 22 AUGUST, începând cu ora 06:00, la PIAȚA OPEREI din București, deservită de stația de metrou EROILOR; întâlnirea are loc în parcarea din mijlocul intersecției (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). Cel târziu la ora 06:15 se învârte roata autocarului, mergem întins (cu scurte popasuri) pe direcția Pitești – Valea Oltului – Sibiu – Sebeș. Primul popas turistic îl facem, ca de fiecare dată, la Râpa Roșie, monument al naturii care nu se află geografic în Munții Apuseni, dar impresionează prin aspectul de badlands, format prin eroziunea diferențială a versantului argilos al Podișului Târnavelor. Ajungem la Geoagiu Băi la ceas de seară și ne cazăm pentru următoarele 6 nopți la Hotel Diana*** (camere duble, piscină cu apă termală, saună).

Următoarele 5 zile vor fi rezervate celor 5 circuite de o zi, după cum urmează. Vom stabili ordinea efectuării acestor circuite în funcție de condițiile meteorologice.

CIRCUIT A. Echipament necesar: cipici de apă, costum de baie, bocanci.

Către izvoarele apelor care formează bazinul râului Geoagiu, întâlnim stâncile calcaroase ale Munților Metaliferi, în cuprinsul cărora s-au format segmente de chei atât de bine ascunse și sălbatice, încât fără puțin curaj și un ghid bine-cunoscător al zonei, cunoașterea lor ar avea puține șanse de realizare. Primul obiectiv al zilei este aproape de satul Ardeu, care ne este și punct de plecare într-o scurtă, dar aventuroasă drumeție. Cheile Glodului, de o sălbăticie ieșită din comun, se parcurg la început pe segmente care alternează între poteca turistică și apa râului. Nu ne facem multe griji. La sfârșitul lunii august, nivelul apei Ardeului depășește cu puțin nivelul gleznei. Ne echipăm deci cu bocanci pentru începutul drumeției (circa 30 de minute), apoi ne schimbăm în cipicii de apă, ca să nu udăm bocancii. La un moment dat, cheile se îngustează și poteca turistică părăsește firul apei pentru a ajunge în satele risipite pe culmile montane. Pentru a trece mai departe pe firul apei, trebuie să depășim segmentul denumit La Vâltoare, acolo unde apa străbate o fostă peșteră. Aici facem popasul final al drumeției, iar cei mai curajoși dintre noi vom străbate fosta peșteră – acum segment de marmite, prin apa care poate ajunge și la 1,5 – 1,6 metri adâncime. Cine nu dorește să intre în apă, poate să ne aștepte în același punct, deoarece întoarcerea se face pe același traseu, iar segmentul mai inundat are doar 200 de metri.

Al doilea obiectiv al Circuitului A este Muzeul de etnografie apuseană amenajat de Emilian Achim, personalitate a zonei care a deschis primul muzeu privat din România. „L-am înființat în 1979, deci se apropie de 40 de ani. Ideea este veche, la viața și activitatea pe care au dus-o oamenii printre care am trăit și eu. Mi-am îndrăgit locul, comuna. Este construcție specială pentru muzeu, în mai multe etape, pentru că nu am avut posibilitate. Am plecat de la patru metri pătrați și am ajuns la 500, nu este simplu. Eu sunt de la muncitor, etnograf, muzeograf, de toate. Primele obiecte pe care le-am colecționat au fost cumpărate și donate. Obiectele sunt din toate domeniile de activitate din zona munților Apuseni. Nu este cu intrare, este cu ieșire”. Așa ne invită domnul Emilian Achim, care a dedicat peste 40 de ani expoziției din Almașu Mare, să-i trecem pragul.

CIRCUIT B. Echipament necesar: adidași / încălțăminte lejeră, ținută de city-break; lanternă.

Ziua Circuitului B este una dedicată în cea mai mare parte obiectivelor culturale ale Apusenilor sudici, astfel că prima noastră oprire este chiar la Castelul de la Hunedoara. Ridicat de Iancu de Hunedoara în secolul XV, mai are o parte adăugată de fiul acestuia, Matei Corvin. Este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Următorul popas, în premieră pentru Arhiva de Geografie, este la Calcarele din Dealul Măgura sau Măgurile Băiței, rezervație naturală străbătută de mica șosea care pătrunde de la Deva spre inima Metaliferilor, în sate ca Băița, Trestia sau Hărțăgani. Vechile tunele de exploatare a calcarului ne vor stârni curiozitatea de a pătrunde în măruntaiele muntelui, în scurta noastră drumeție dintre Crăciunești și Băița. Al treilea obiectiv al zilei este cetatea medievală de refugiu a Devei, la baza căreia poposim și în scopuri culinare (servim masa la unul dintre restaurantele din centrul istoric al Devei). La cetate se urcă și se coboară cu telegondola.

CIRCUIT C. Echipament necesar: bocanci și lanternă, mâncare la pachet pentru toată ziua.

Este una dintre cele mai lungi zile ale vacanței noastre active, dedicată istoriei mineritului aurifer de la Roșia Montană, apoi monumentului natural Detunata Goală de la Bucium. Cunoaștem mai precis zona de la care se trage numele acestor munți prin care tot am umblat – Munții Metaliferi. Primul obiectiv al zilei este Muzeul Mineritului Aurifer, acolo unde un ghid de o cultură generală ieșită din comun ne conduce prin cea mai veche mină de aur de la Roșia, într-un tur pe care nu îl vom uita foarte ușor. Al doilea obiectiv al zilei ne pune din nou forțele la încercare – facem o ascensiune de nivel mediu pe Detunata Goală, martor al activității vulcanice din Apuseni, cu un popas-surpriză la Fefeleaga (atât divulgăm, restul la fața locului – este vorba despre ceva bun, foarte bun). Întoarcerea la Geoagiu se face cu aproximație la ora 22:30.

CIRCUIT D. Echipament necesar: bocanci, cipici de apă, costum de baie, mâncare la pachet.

Este de asemenea o zi mai plină, în care facem ascensiunea pe impunătoarea Piatră a Cetii (1233 m), plecând dinspre Valea Galdei și coborând pe cealaltă parte, la Cheile Râmeților. Urcușul durează circa 3 ore și trece prin satul risipit de munte Răicani, de unde începe asaltul final. Din vârful Pietrei, care și-a luat numele de la un alt sat aflat mai jos, admirăm într-o zi cu vizibilitate bună întreaga grupă a Munților Apuseni. Coborârea se face direct la Cheile Râmeților, care se străbat în două moduri: fie pe scoabele și cablurile atașate pe stânca verticală, fie direct prin apa de munte, care la final de august are o adâncime de cel mult 1 metru și jumătate. Parcurgerea se va face, așadar, cu costumul de baie și cipicii de apă în dotare, în regim dus-întors pentru a respecta și decizia acelora dintre voi care nu doresc să intre în apă. Finalizăm circuitul cu un popas obligatoriu la una dintre cele mai frumoase mănăstiri românești – Mănăstirea Râmeț.

CIRCUIT E. Echipament necesar: bocanci.

În această zi ne reactivăm bocancii din dotare și urcăm pe acoperișul raionului secuiesc de Arieș, Piatra Secuiului (1128 m), cu plecare și sosire la Râmetea. Traseul de urcare parcurge valea abuptă dintre cele două vârfuri principale ale Pietrei, urmând să coborâm pe varianta mai răcoroasă, prin păduricea de pe versantul nordic. Al doilea obiectiv al zilei este de cealaltă parte a Depresiunii Trascăului – Cetatea părăsită a Trascăului – pe un pisc din care se deschide o panoramă impresionantă spre Piatra Secuiului anterior urcată. Aici ajungem din satul Colțești, la marginea căruia facem un popas pentru a ne alimenta cu bunătăți din părțile locului (din nou, detaliile nu putem să le scriem aici).

VINERI, 28 AUGUST, cel târziu la ora 10:00 părăsim Geoagiu Băi și mergem la Alba Iulia, pentru a vizita Cetatea Alba Carolina, cu ghid local, pentru a primi explicații calitative și complete asupra locului. Rămânem câteva ore pentru masa de prânz, iar după-amiază plecăm întins către București – stația de metrou EROILOR – acolo unde trebuie să ajungem la ora 22:00, la finalul a 7 zile de aventură în Apuseni.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți prin expedierea unui mesaj privat spre contul Arhiva de Geografie sau prin e-mail: geoarhiva@gmail.com – în care să specificați numele persoanelor înscrise și adresa de facturare (localitatea, strada, numărul, altele). Răspund numai eu – Andrei Ionel. Factura se emite în format electronic (de obicei după ce se vede plata în extras) și se atașează la conversație.

Tariful de participare este de 1150 lei / loc și se achită prin transfer bancar în contul:

IBAN = RO83 INGB 0000 9999 0702 6194 (cont în lei)

Beneficiar: GEOARHIVA SRL, C.U.I. 38009864, sediu social Splaiul Independenței, nr. 273.

Tariful de 1150 de lei include:

 • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
 • cazarea cu mic dejun, 6 nopți, la Hotel Diana*** din Geoagiu Băi, loc în cameră dublă;
 • asistența turistică și comisionul agenției de turism.

Tariful de 1150 de lei NU include:

 • celelalte mese în afară de micul dejun;
 • donația pentru vizitarea Muzeului Achim Emilian (minimum 15 lei de persoană);
 • biletul de intrare la Castelul Hunedoarei (30 lei / persoană);
 • biletul de urcare cu telegondola la Cetatea Devei (15 lei / persoană);
 • biletul de intrare la Muzeul Mineritului Aurifer (15 lei / persoană);
 • surpriza culinară de la Fefeleaga (cu aproximație 25 lei / persoană);
 • circuitul ghidat în Cetatea Alba Carolina (cu aproximație 15 lei / persoană).

Ulterior înscrierii, dacă nu alegeți achitarea tarifului întreg, vă rog să achitați tariful după următoarea schemă:

 • pentru blocarea sigură a locurilor se achită un avans de 400 de lei / loc, vă rog să nu socotiți rezervarea ca fiind sigură dacă nu ați achitat avansul;
 • cel târziu pe data de 12 august 2020, diferența de 750 de lei.

Depășirea datei de 12 august 2020 anulează înscrierea fără restituirea avansului și aceasta se poate reface numai în limita locurilor rămase disponibile; înscrierea la excursie în ultimele 10 zile calendaristice dinaintea plecării se face numai cu plata integrală pe loc și numai după confirmarea locurilor libere.

Asigurări recomandate:

 • Asigurare STORNO (se realizează opțional și individual, numai pentru recuperarea sumelor achitate spre agenție în caz de motive excepționale pentru care nu mai puteți participa la excursie).

Grup minim = 30 persoane.

Grup maxim = 55 persoane.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Publicat de Andrei Ionel

geograf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: