Drumeție în Codrii Vlăsiei, 16 și 17 ianuarie 2021

Arhiva de Geografie revine cu o acțiune în scop de susținere a proiectului de turism. Prețul participării: 30 lei (detalii mai jos).

Ne vedem ATÂT SÂMBĂTĂ, CÂT ȘI DUMINICĂ, 16 și 17 ianuarie 2021, între orele 08:00 și 08:30, la Bucur Obor – în față la Flanco (unde a fost Mc Donalds). Deplasarea se face cu autobuzul STB R409, cu plecare de la Obor (08:40) spre Merii Petchii, coborâm la stația Moara Vlăsiei. Aveți nevoie de card STB cu portofel electronic de 3 lei (câte 1,5 lei pe sens). ATENȚIE – dacă autocarele mele mai așteaptă (uneori) persoanele întârziate, autobuzele liniei R409 NU pot aștepta (nu sunt ale mele). Vă rog să veniți la ora 08:00, chiar dacă roata se învârte la 08:40.

La ora 09:40 pornim la drum din centrul satului Moara Vlăsiei, spre ceea ce a mai rămas din Codrii Vlăsiei, care acum câteva sute de ani se întindeau de la Slănicul de Prahova până la Călugăreni, fiind uniți cu pădurile subcarpatice spre nord și cu codrii Teleormanului spre sud. Acești codri au reprezentat pentru Evul Mediu un bun adăpost pentru mănăstirile fortificate, dar și pentru haiduci. Traversăm un areal clasic de silvostepă, adică stepă rezultată din defrișările masive care au avut loc începând cu secolul XIX în scopul extinderii terenurilor arabile. Un punct de retragere din această drumeție este în dreptul intrării la Mănăstirea Căldărușani (monument istoric din vremea lui Matei Basarab), după circa 6 kilometri, unde vine tot autobuzul R409. Totuși, în speranța că nu renunțăm așa ușor, continuăm încă 7 kilometri prin pădure până la Mănăstirea Sitaru, cu numele popular de Balamuci, ctitorită de străbunicul Sfântului Constantin Brâncoveanu, jupânul Papa Greceanu. După ce-i cunoaștem istoria, mai mergem încă 2 kilometri până la stația de autobuz din Sitaru, de unde revenim la București (Piața Presei) cu autobuzul R477 (plecare la 16:50, sosire la 18:15).

Drumeția totalizează 15 kilometri, în mare parte prin pădure. Echipament recomandat: încălțăminte pentru drumeție pe teren drept, fără asfalt. Traseul se ține indiferent de condițiile meteorologice (sincer, sper să fie zăpadă).

Pe traseu se oferă explicații de specialitate. Prețul ghidajului meu este de 30 de lei de persoană și se achită la întâlnire. Copiii nu plătesc. Pentru a participa, nu este nevoie de înscriere din timp sau plăți în avans.

Pentru întrebări, vă stau la dispoziție:

Vă mulțumesc și vă aștept la plimbare!

Andrei Ionel

Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: