Drumeție la Fortul 10 Leurdeni, 6 februarie 2021

Arhiva de Geografie revine cu o acțiune în scop de susținere a proiectului de turism. Prețul participării: 30 lei (detalii mai jos).

Şoseaua de Centură a capitalei, în lungime de 70 de kilometri, împreună cu linia ferată paralelă, au fost construite special şi concomitent cu evoluţia lucrărilor la forturi. Planurile au prevăzut o linie principală de rezistenţă compusă din 18 forturi dispuse din 4 în 4 kilometri şi 18 baterii intermediare (redute). Astăzi mai stau în picioare 32 de fortificații, iar pe data de 6 februarie vizităm una dintre ele: Fortul 10.

Ne vedem sâmbătă, 6 februarie 2021, de la ora 10:15, la stația de metrou ANGHEL SALIGNY, afară, la ieșirea de pe sensul Autostrada A2 Constanța. Pentru început, deplasarea se face cu autobuzul STB R405, cu plecare de la Anghel Saligny la ora 10:40 și sosirea în satul Glina (stația Revoluției) la ora 10:48. Aveți nevoie de card STB cu portofel electronic de 3 lei (câte 1,5 lei pe sens, alternativ se poate achita și prin SMS). ATENȚIE – dacă autocarele mele mai așteaptă (uneori) persoanele întârziate, autobuzele liniei R405 NU pot aștepta (nu sunt ale mele). Vă rog să planificați venirea la ora 10:15, chiar dacă roata se învârte la 10:40.

La ora 10:50 pornim la drum spre Fortul Leurdeni, pe o rută de circa 3 kilometri care debutează din satul Glina și parcurge apoi extravilanul comunei omonime. Abordăm fortul din partea de contraescarpă (partea dinspre inamic), coborând pe un povârniș de circa 10 metri în șanțul despărțitor (mai ales aici veți avea nevoie de bocanci, dar aceștia se recomandă și pe restul parcursului). Fortul se află la 4 kilometri şi jumătate sud faţă de Bateria 9-10, această breşă de la sud-est fiind o excepţie de la regula stabilită de generalul Brialmont. Face parte din tipul III, de formă patrulateră, fără reduit. Întreg spațiul este abandonat, lanterna fiind strict necesară pentru deplasare! Petrecem circa 2 ore la fort, apoi plecăm spre Șoseaua de Centură, intersecția cu Șoseaua Leordeni. Aici așteptăm autobuzul STV R440 (tariful și validarea sunt la fel ca la STB), care ne aduce în București, la PIAȚA SUDULUI.

Drumeția totalizează 5 kilometri, în mare parte pe drumuri fără asfalt. Echipament strict necesar: bocanci, lanternă. Traseul se ține indiferent de condițiile meteorologice (sincer, sper să fie zăpadă).

Pe traseu se oferă explicații de specialitate. Prețul ghidajului meu este de 30 de lei de persoană și se achită la întâlnire. Copiii nu plătesc. Pentru a participa, nu este nevoie de înscriere din timp sau plăți în avans.

Pentru întrebări, vă stau la dispoziție:

Vă mulțumesc și vă aștept la plimbare!

Andrei Ionel

Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.