Arhiva de Geografie revine cu o acțiune în scop de susținere a proiectului de turism. Prețul participării: 30 lei (detalii mai jos).
Monumente sau potențiale monumente istorice, locuri date uitării voit sau nevoit de către mai multe administrații – acestea sunt țintele noastre din data de 13 februarie 2021, în cadrul unei drumeții de 19 kilometri, pe teren drept (cu mici excepții). Desigur că vă puteți desprinde sau vă puteți alătura din oricare punct, dacă preferați un traseu mai scurt.
Obiectivele noastre:
- Tunelul abandonat Lujerului – varianta subterană a accesului în rețeaua de metrou dinspre Cotroceni;
- Lacul Morii – plimbare pe dig și pe insulă, aflăm despre Amenajarea Complexă a Râului Dâmbovița;
- Mănăstirea Giulești-Chiajna – cu ruina bisericii de la 1790;
- Fortul 1 Chitila (reduitul și cazarma) – parte din centura de fortificații a Cetății București.
Ne vedem sâmbătă, 13 februarie 2021, cel târziu la ora 10:00, la stația de metrou POLITEHNICA, afară, la accesul B. Acest acces se află în direcția plecării metroului spre Eroilor, puțin mai retras față de Bulevardul Iuliu Maniu. După câteva minute de socializare, plecăm în drumeția noastră de 19 kilometri care are ca obiective cele mai spectaculoase ruine, tunele și monumente istorice din vestul și nord-vestul orașului. Primul este Tunelul Lujerului (îl străbatem cap-coadă pe o lungime de 800 m), rămășiță din fostul acces al metroului bucureștean la primul depou din 1979 – Ciurel. Ieșim la suprafață și continuăm spre digul Lacului Morii (facem și un popas pe insulă), cale pitorească de acces spre Mănăstirea Giulești-Chiajna, cu ruina bisericii de secol XVIII. Traversăm câmpul dintre mănăstire și Șoseaua de Centură și ajungem la ultimul, dar nu cel din urmă obiectiv, Fortul 1 Chitila, parte din Centura abandonată de fortificații a Regelui Carol I. Vizităm reduitul și cazarma, urmând ca spre lăsarea serii, în jurul orei 18:00, să ajungem la Gara Chitila. De aici avem mai multe curse feroviare spre București (RE-5010, RE-3008, RE-9112, RE-9032) sau putem merge la stația de autobuz local (terminus la metrou 1 Mai), la alegere.
Drumeția totalizează 19 kilometri, în mare parte pe drumuri fără asfalt. Echipament strict necesar: bocanci, lanternă. Traseul se ține indiferent de condițiile meteorologice.
Pe traseu se oferă explicații de specialitate. Prețul ghidajului meu este de 30 de lei de persoană și se achită la întâlnire. Copiii nu plătesc. Pentru a participa, nu este nevoie de înscriere din timp sau plăți în avans.
Pentru întrebări, vă stau la dispoziție:
- pe adresa de mail geoarhiva@gmail.com
- prin mesaje private, aici: https://www.facebook.com/geoarhiva
- pe oricare alt canal de comunicare am stabilit de comun acord.
Vă mulțumesc și vă aștept la plimbare!
Andrei Ionel
Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.






