Odesa, Ismail și Cetatea Albă, 29 mai – 1 iunie 2021

La cererea publicului, Arhiva de Geografie revine la Odesa cu ocazia mini-vacanței de 4 zile ocazionată de 1 Iunie 2021. Pentru participarea la acest program AVEȚI NEVOIE DE PAȘAPORT valabil cel puțin 6 luni de la data plecării noastre. Străbatem și la dus și la întors teritoriul de sud-est al Moldovei istorice, original cunoscut sub numele de Basarabia – denumirea a aparținut exclusiv acestui teritoriu, în urma cuceririi (anul 1320) de către Basarab I de la tătari și apoi anexării la statul medieval Moldova. Cazarea se face la hotelul de lux OK Odesa****, aflat în cartierul exclusivist Arcadia, de pe malul Mării Negre. Plaja se află la 500 de metri de hotel.

Obiectivele noastre:

 • centrul orașului Ismail – cel mai mare port sovietic la Dunăre (Catedrala Acoperământul Maicii Domnului, Monumentul Suvorov, Memorialul Navigatorilor pe Dunăre, Faleza Brațului Chilia);
 • Catacombele din Odesa – traseu tematic subteran de 2 ore al rețelei de galerii miniere care a deservit mai întâi o exploatare de calcar și mai apoi a constituit adăpost de război; astăzi rețeaua subterană este amenajată ca muzeu;
 • centrul orașului Odesa: strada Derybasivska, Pasajul Odesa, Opera din Odesa, Scările Potemkin; și aici avem tur ghidat în limba engleză;
 • faleza Odesa și plimbare opțională cu vaporașul;
 • plimbare liberă în Cetatea Albă – fortificație de pe malul drept al Nistrului aflată sub mai multe dominații; în funcție de stăpânire, a purtat denumiri ca Tyras, Niconia, Asprocastron, Maurocastron, Aspron, Moncastro, Akkerman, actualmente Bilhorod-Dnistrovskîi.

Monezi locale:

 • UAH = Hrivna Ucraineană; 1 Euro = 34 UAH; poate fi cumpărată din Ucraina contra Euro; se poate extrage de la bancomatele locale cu orice card bancar aferent unui cont curent.

Ne vedem sâmbătă, 29 mai 2021, începând cu ora 05:40, în imediata apropiere a stației de metrou DRISTOR, pe Bd. Camil Ressu 6, la stația de autobuz din fața Mega Image. Cel târziu la ora 06:00 se învârte roata autocarului. Plecăm pe direcția Brăila – Galați și trecem în Ucraina prin punctele de frontieră Galați – Giurgiulești și Giurgiulești – Reni. Primul popas turistic se face la Ismail (ora 13:00), unde facem un tur pietonal de la Catedrala ortodoxă până la faleza Brațului Chilia. Cel târziu la ora 15:00 plecăm spre Odesa, acolo unde ajungem în jurul orei 19:30. Facem cazarea pentru 2 nopți la Hotelul de lux OK Odesa**** din cartierul-stațiune Arcadia, cea mai exclusivistă zonă litorală și rezidențială din oraș. Plaja și celelalte facilități turistice se află în imediata apropiere a hotelului nostru.

Duminică, 30 mai, servim micul dejun și la ora 09:00 suntem gata de plecare. Este ziua în care vizităm Odesa în cadrul unor tururi ghidate cu ghid local. Primul obiectiv este reprezentat de traseul Catacombelor din Odesa, un tur de 2 ore în subteran, cu cască de protecție, lanternă și ghid local în limba engleză (toate acestea asigurate în prețul biletului de intrare). După turul catacombelor, plecăm spre centrul istoric al Odesei și vizităm cu același ghid local cele mai importante obiective istorice și arhitecturale, în cadrul unui tur pietonal care atinge (printre altele) Pasajul Odesa de pe Strada Deribasovska, clădirea Operei, Scările Potemkin, și se finalizează la Portul turistic Odesa. Opțional putem face o plimbare cu vaporașul pe mare (contra unei sume modice) sau ne putem da cu telegondola Kanatnaya doroga, una dintre micile surprize ale orașului.

Luni, 31 mai, este ziua dedicată vizitării Odesei FĂRĂ ghid, adică vă alegeți ce anume să faceți în oraș, pe baza propriior informații sau preferințe. Niciun tur ghidat de o zi nu poate acoperi întregul oraș, așa că aveți la dispoziție încă o zi, în regim de timp liber. Ca ghid, dacă nu doriți să rămâneți în Odesa, voi propune o mică excursie cu trenul care străbate litoralul ucrainean pe relația Odesa – Bugaz (Zatoka), pentru a vedea portița prin care Marea Neagră ia contact cu Limanul Nistrului, dar și pentru a ne plimba printr-una dintre vechile stațiuni interbelice românești, cea mai nordică, Zatoka. Turul este opțional.

Marți, 1 Iunie, servim micul dejun, predăm camerele și la ora 09:00 suntem în mișcare. Obiectivul nostru de astăzi este Cetatea Albă, aflată în prezent la Limanul Nistrului, dar la vremea atestării primei fortificații (pe vremea grecilor din Milet) era chiar pe malul Mării Negre. Astfel, a constituit un veritabil punct de interes comercial și strategic, fiind în permanență sub amenințarea forțelor străine. Cetatea din prezent a fost stăpânită și edificată alternativ de domnitorii moldoveni, țarii ruși și sultanii otomani. A fost restaurată de statul ucrainean și astăzi este în circuitul turistic. Vizitarea se face după bunul plac între orele 11:00 și 14:00, timp în care aveți ocazia să serviți scrumbie de pe Nistru la grătar la unul dintre punctele din cetate. Plecăm apoi pe direcția Ismail – Giugiulești – Galați – București și ajungem la Dristor în jurul orei 23:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți (menționând toate numele persoanelor înscrise, dacă sunt mai multe), folosind DOAR UNA dintre următoarele metode, la alegere:

Tariful de participare este de 650 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).

Tariful de 650 de lei include:

 • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
 • cazarea cu mic dejun la hotelul de lux OK Odesa**** din cartierul exclusivist Arcadia, loc în cameră dublă, 3 nopți;
 • asistența turistică și comisionul agenției de turism.

Tariful de 650 de lei NU include:

 • accesul și ghidajul local la Catacombele din Odesa și centrul Odesei – 30 de Euro de persoană, se achită la fața locului în moneda locală UAH, sau în avans în Euro (la autocar);
 • plimbarea opțională cu vaporașul pe Marea Neagră – prețuri modice care variază în funcție de furnizor (2-3 Euro achitați în UAH);
 • biletul de acces la Cetatea Albă (3 Euro achitați în UAH);
 • celelalte mese ale perioadei circuitului;
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte. Se poate achita și în două rate, cu avans și lichidare.

Asigurări recomandate:

 • Asigurare de călătorie (se realizează opțional și individual, numai pentru călătoria în străinătate);
 • Asigurare STORNO (se realizează opțional și individual, numai pentru recuperarea sumelor achitate spre agenție în caz de motive excepționale pentru care nu mai puteți participa la excursie).

În cazul amânării excursiei în urma unor măsuri de prevenire sanitară, tariful achitat se redistribuie la aceeași excursie sau la altele din portofoliul Geoarhiva.

Grup minim = 35 persoane.

Grup maxim = 50 persoane.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: