Drumeție la Dobreni pe Valea Sterii, 20 februarie 2021

Arhiva de Geografie revine cu o acțiune în scop de susținere a proiectului de turism. Prețul participării: 30 lei (detalii mai jos).

Valea Sterii este cursul de apă care formează bălțile (lacurile de acumulare) Sterii, Mamina, Durbac, Berceni și Gropi, pe malul cărora vă propun o drumeție în PREMIERĂ, de 10 kilometri, între satele Berceni, Dobreni și Vidra. Facem popasuri turistice la Dobreni – la ce a mai rămas din Curtea Domnească a voievozilor Radu Șerban și Constantin Șerban, apoi la biserica din localitate, ctitorie de la 1646.

Ne vedem sâmbătă, 20 februarie 2021, cel târziu la ora 11:00, la intrarea în stația de metrou BERCENI (cap linie M2, fosta denumire a stației este Depoul IMGB). Pentru început, deplasarea se face cu autobuzul STB R438, cu plecare de la metrou Berceni la ora 11:30 și sosirea în satul Berceni (cartier Mamina) la ora 11:45. Aveți nevoie de card STB cu portofel electronic de 3 lei (câte 1,5 lei pe sens, alternativ se poate achita și prin SMS). ATENȚIE – dacă autocarele mele mai așteaptă (uneori) persoanele întârziate, autobuzele liniei R438 NU pot aștepta (nu sunt ale mele).

Drumeția noastră debutează la capătul de sud al satului Berceni, de unde urmăm Valea Sterii, tot spre sud, pe malurile lacurilor de acumulare care sunt exploatate piscicol – sunt bălți de pescuit sportiv. Admirăm colonia uimitoare de pescăruși care iernează pe Lacul Gropi și continuăm spre frumosul parc al satului Dobreni, amenajat tot pe malul lacului. O dată intrați în Dobreni, ne oprim la ruinele Castelului (cum este denumit local), mai precis la pivnițele curții domnești medievale, în stare de puternică degradare. Următorul popas este la Biserica medievală Adormirea Maicii Domnului din Dobreni, monument istoric cu gardurile frumos pictate. Ultimii 2 kilometri ai drumeției se parcurg pe asfalt, până la intrarea în satul Vidra, de unde ne îmbarcăm în autobuzul R438 pentru a reveni la metrou. Plecarea din Vidra este la ora 16:40.

Drumeția totalizează 10 kilometri, în mare parte pe drumuri fără asfalt. Echipament strict necesar: bocanci. Traseul se ține indiferent de condițiile meteorologice.

Pe traseu se oferă explicații de specialitate. Prețul ghidajului meu este de 30 de lei de persoană și se achită la întâlnire. Copiii nu plătesc. Pentru a participa, nu este nevoie de înscriere din timp sau plăți în avans.

Pentru întrebări, vă stau la dispoziție:

Vă mulțumesc și vă aștept la plimbare!

Andrei Ionel

Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: