Habitatul Dobrogei (1): Podișul Casimcei, 6 martie 2021

Arhiva de Geografie vă propune și în 2021 tradiționala drumeție în Podișul Casimcei. Aceasta este prima parte din seria de trei dedicată Dobrogei, celelalte două fiind:

Dobrogea este habitatul geografic și istoric care plasează România în rândul țărilor balcanice, prin situarea acestuia pe partea dreaptă a Dunării inferioare – este parte din Peninsula Balcanică. Drept urmare, relieful (vechi, caledonic și hercinic), dar și mozaicul etnografic, sunt unice la nivel de țară și restrânse la acest teritoriu. Cu ocazia primei părți a seriei dedicate Dobrogei, vizităm Podișul Dobrogei Centrale, numit și Podișul Casimcei, în cadrul unei drumeții de 11 kilometri, de dificultate mică (pentru începători).

Acesta este un program original Arhiva de Geografie.

Obiective turistice din program:

  • Cheile Dobrogei – rezervație cu atoli;
  • Peștera și Mănăstirea Casian;
  • Bănuții Dobrogei – rezervație cu atoli;
  • situl arheologic Estarabad – îl străbatem și apoi admirăm de sus panorama lui;
  • Peștera La Adam – sit arheologic în care s-au descoperit urme de Homo sapiens fossilis;
  • Peștera Liliecilor – rezervație cu specii mediteraneene de lilieci;
  • Mănăstirea Sfântul Dionisie (punct final al traseului).

Echipament și bagaj strict necesar: bocanci, lanternă, mâncare și apă pentru întreaga zi (programul nu include masă la restaurant).

Ne vedem sâmbătă, 6 martie 2021, începând cu ora 06:00, în imediata apropiere a stației de metrou DRISTOR, pe Bd. Camil Ressu 6, la stația de autobuz din fața Mega Image. Cel târziu la ora 06:15 se învârte roata autocarului. Mergem către satul Târgușor din județul Constanța, pe care îl depășim pentru a ajunge la punctul de panoramă al Cheilor Dobrogei, de unde pornim în drumeție (cu aproximație la ora 10:00).

După ce ne fotografiem în cadrul natural spectaculos al calcarelor recifale, urcăm ușor pe interfluviul dintre văile Cheia și Casimcea, pentru ca mai apoi să abordăm într-un nou urcuș Dealul Casian, în vârful căruia se află și noua mănăstire cu același nume. O potecă amenajată cu scări ne conduce direct la peștera în care a viețuit Sfântul Ioan Casian (Ioannis Cassianus sau Kassianos), locuitor al provinciei romane Scythia Minor – cum se numea pe atunci teritoriul dintre Dunăre și Mare. Continuăm pe platoul calcaros al Casianului, printre Bănuții Dobrogei, mici atoli aproape perfect circulari, pe vremea când Dobrogea funcționa ca bazin de sedimentare submers. Trecem calea ferată care leagă Medgidia de Tulcea și intrăm în situl arheologic al orașului medieval Esterabad (cu denumirea antică Ester), din care se păstrează cel mai bine o bazilică creștină. Doar denumirea firului de apă din apropierea noastă – Vistorna – mai amintește etimologic de fosta așezare, strămutată acum pe actuala vatră a satului Târgușor. Trecem cu atenție prin vadul Vistornei și ne angajăm în urcușul final al drumeției noastre, pe dealul Gura Dobrogei, în cuprinsul căruia se află celelalte două peșteri din program – La Adam și Liliecilor. Acestea se pot străbate numai la lumina unei lanterne bune, pe care trebuie s-o avem individual în dotare. Ajungem la Mănăstirea Sfântul Dionisie la ora 17:00 și facem un scurt popas de revigorare cu apă de la fântână. Pornim cu autocarul către Dristor, unde ajungem cel târziu la ora 21:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți (menționând toate numele persoanelor înscrise, dacă sunt mai multe), folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

Tariful de participare este de 150 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Tariful de participare include transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta, asistența turistică și ghidajul. Nu există alte tarife obligatorii la obiectivele din program. Achiziționarea celor trei excursii la pachet se face cu reducere de 50 de lei, deci la prețul de 400 în loc de 450.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.