Habitatul Dobrogei (2): Muntele Consul, 8 mai 2021

Arhiva de Geografie revine cu partea a doua din seria de trei dedicată Dobrogei, celelalte două fiind:

Dobrogea este habitatul geografic și istoric care plasează România în rândul țărilor balcanice, prin situarea acestuia pe partea dreaptă a Dunării inferioare – este parte din Peninsula Balcanică. Drept urmare, relieful (vechi, caledonic și hercinic), dar și mozaicul etnografic, sunt unice la nivel de țară și restrânse la acest teritoriu.

Cu ocazia celei de-a doua excursii a seriei dedicate Dobrogei, vizităm Podișul Dobrogei de Nord (dar și o parte din Podișul Casimcei), în cadrul unui traseu mixt, montan și cultural, care atinge, pe rând:

  • Muntele Consul (333 m) – una dintre cele mai spectaculoase înălțimi ale Munților Măcinului, prima rezervație naturală din România; drumeție montană de dificultate mică (pentru începători);
  • Cetatea Enisala – fortificație medievală a genovezilor stabiliți la Marea Neagră în scop comercial;
  • Geamia Ali Gazi Pașa din Babadag (scurt popas), monument istoric și lăcaș de cult reprezentativ al Imperiului Otoman;
  • Mănăstirea Uspenia – catedrală a Eparhiei de Slava, din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi (a Lipovenilor); aflăm pe traseu cum au ajuns lipovenii să fie locuitori ai Dobrogei;
  • Mănăstirea Colilia – în prezent este ortodoxă, dar în trecut a fost biserica germană a unui sat dispărut prin anii 1940; povestim și despre germanii dobrogeni;
  • Biserica romano-catolică Sfântul Anton de Padova din satul Mihail Kogălniceanu (scurt popas), monument reprezentativ al germanilor dobrogeni.

Echipament și bagaj strict necesar: bocanci, mâncare și apă pentru întreaga zi (programul nu include masă la restaurant).

Ne vedem sâmbătă, 8 mai 2021, începând cu ora 06:00, în imediata apropiere a stației de metrou DRISTOR, pe Bd. Camil Ressu 6, la stația de autobuz din fața Mega Image. Cel târziu la ora 06:15 se învârte roata autocarului. Mergem întins către satul Izvoarele (jud. Tulcea), de unde debutează traseul nostru montan, scurt, dar intens și cu panorame spectaculoase asupra întregului Podiș al Dobrogei. Consulul (333 m) este cea mai sudică înălțime a Măcinului de vârstă hercinică. Vârful este ușor accesibil pe o potecă marcată pe care o urcăm în maximum 45 de minute. Revenim la autocar după circa 2 ore și pornim în segmentul cultural al traseului nostru, cu obiectivele menționate mai sus. Ajungem la București cel târziu la ora 22:00, la stația de metrou Dristor.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți (menționând toate numele persoanelor înscrise, dacă sunt mai multe), folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

Tariful de participare este de 150 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Tariful de participare include transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta, asistența turistică și ghidajul. Accesul la Cetatea Enisala se face contra unui bilet de intrare de circa 10 lei. Achiziționarea celor trei excursii la pachet se face cu reducere de 50 de lei, deci la prețul de 400 în loc de 450.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.