Habitatul Dobrogei (3): Canaralele Fetelor, 27 martie 2021

Arhiva de Geografie vă propune partea a treia din seria de trei dedicată Dobrogei, celelalte două fiind:

Dobrogea este habitatul geografic și istoric care plasează România în rândul țărilor balcanice, prin situarea acestuia pe partea dreaptă a Dunării inferioare – este parte din Peninsula Balcanică. Drept urmare, relieful (vechi, caledonic și hercinic), dar și mozaicul etnografic, sunt unice la nivel de țară și restrânse la acest teritoriu.

A treia și ultima parte a seriei dobrogene este o premieră în portofoliul Arhivei de Geografie, o excursie în Podișul Dobrogei de Sud, cu următoarele repere:

  • trecerea Dunării cu feribotul de la Călărași (Chiciu) la Ostrov;
  • Mănăstirea Dervent (scurt popas), în incinta căreia se află Crucile de Leac;
  • Canaraua Fetei (de la Băneasa) – concavități și chilii rupestre săpate în calcarul cochilifer; drumeție fără grad de dificultate;
  • Peștera Sfântului Apostol Andrei din incinta Mănăstirii cu același nume, locul în care a viețuit Apostolul care a creștinat spațiul românesc;
  • Tropaeum Traiani (Adamclisi) – situl arheologic al cetății romane, Muzeul de Arheologie și reconstituirea Monumentului triumfal;
  • Canaraua Fetei (de la Dumbrăveni) – ansamblu monahal rupestru situat în imediata apropiere a graniței cu Bulgaria; drumeție fără grad de dificultate.

Echipament și bagaj strict necesar: bocanci, mâncare și apă pentru întreaga zi (programul nu include masă la restaurant).

Ne vedem sâmbătă, 27 martie 2021, începând cu ora 06:00, în imediata apropiere a stației de metrou DRISTOR, pe Bd. Camil Ressu 6, la stația de autobuz din fața Mega Image. Cel târziu la ora 06:15 se învârte roata autocarului. Mergem spre Călărași, pentru a trece Dunărea cu feribotul de la Chiciu, pe cea mai frumoasă rută spre litoralul Mării Negre.

La puțini kilometri după ce acostăm pe malul dobrogean, facem și primul popas turistic, la Mănăstirea Dervent (circa 30 de minute), pentru a afla povestea Crucilor de Leac – pietre în formă de cruce descoperite în actuala incintă, care se spune că sunt tămăduitoare pentru cine le cinstește. Următoarea oprire este în apropierea satului Băneasa (Parachioi) din Județul Constanța, acolo unde ne angajăm în drumeția de 4 kilometri (teren drept) spre Canaraua Fetei (prima). Toponimul „Canara” este „endemic” pentru sudul Dobrogei, fiind de origine otomană, dar preluat și de vecinii bulgari. Denumește concavitățile din calcarul cochilifer, aflate în versanții unei văi cu aspect de canion, cum este și cea a Ceairului, pe care ne aflăm. Canaralele „fetelor” sunt astfel denumite din două motive: pe de o parte, acolo erau ascunse femeile împreună cu copiii, în timpul invaziilor, iar pe de altă parte, aceste grote erau scena în care se petreceau fie violuri, fie activități ale prostituatelor. O parte dintre aceste grote au reprezentat și chilii rupestre.

Următoarea oprire este la situl arheologic din Adamclisi, acolo unde vizităm Cetatea Tropaeum Traiani, oraș antic întemeiat de însuși Împăratul Traian pe locul unei vechi așezări dacice, parte din Limesul Dunărean. În cadrul aceluiași popas vizităm atât Muzeul de Arheologie, cât și Monumentul triumfal, reconstituit în anul 1977 și restaurat pe parcurs. Plecăm apoi spre ultimul obiectiv al traseului nostru, Canaraua Fetei de la Dumbrăveni, aflată la circa 3 kilometri de mers pe jos de la Mănăstirea Dumbrăveni. Aceasta este tot o chilie rupestră cu un istoric controversat, conform mențiunilor de mai sus privind toponimul. Drumeția are în total 7 kilometri și este pe teren drept, iar accesul în chilie se face pe o scară de lemn. Revenim la autocar și plecăm spre Dristor, acolo unde ajungem în jurul orei 22:30.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți (menționând toate numele persoanelor înscrise, dacă sunt mai multe), folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

Tariful de participare este de 150 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Tariful de participare include transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta, asistența turistică și ghidajul. Trecerea cu feribotul presupune un tarif suplimentar de 10 lei / pasager. Accesul la complexul muzeal din Adamclisi se face contra unui bilet de intrare de circa 20 lei (10 lei elevi, studenți, pensionari). Achiziționarea celor trei excursii la pachet se face cu reducere de 50 de lei, deci la prețul de 400 în loc de 450.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.