Drumeție în Teleorman, 20 martie 2021

Arhiva de Geografie revine, la cererea publicului, în Teleorman – județul „pădurilor nebune” (Deli Orman), cu o nouă drumeție. Parcurgem traseul panoramic al mini-canioanelor formate în loess din dreptul satului Lunca, apoi traversăm pădurea pentru a ajunge la biserica fortificată a Mănăstirii Plăviceni. Obligatoriu ne oprim la Siliștea-Gumești pentru a vizita Muzeul Memorial dedicat romancierului Marin Preda, apoi facem deja tradiționalul popas culinar chiar pe Valea Teleormanului. Programul include o drumeție la șes, de dificultate mică.

Ne vedem sâmbătă, 20 martie 2021, de la ora 07:00, la PIAȚA OPEREI din București, deservită de stația de metrou EROILOR; întâlnirea are loc în parcarea din mijlocul intersecției (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). Cel târziu la ora 07:15 se învârte roata autocarului. Dimineața o dedicăm segmentului de drumeție, cu durata de 2 ore, pe terasa înaltă a Oltului și a Sâiului – un mic afluent direct al Dunării care prin cursul acestuia (paralel cu Oltul) delimitează suprafața de luncă denumită Între Olturi. Impunătorul versant, puternic erodat și cu aspect de badlands, face legătura între zona de luncă și Câmpia Burnazului.

Revenim la autocar și plecăm mai departe pe Sâi în sus, până la Plopii Slăvitești, acolo unde părăsim drumul județean și ne abatem spre „pădurea nebună”. Dincolo de ea, redescoperim ruinele bine conservate ale fortificației medievale Plăviceni, ctitorie de la 1649, din timpul lui Matei Basarab. Mănăstirea s-a ridicat pe locul unei bisericuțe ctitorită inițial de Doamna Stanca. Următorul popas este în extremitatea nordică a Teleormanului, la școala lui Marin Preda, astăzi devenită muzeu memorial. Aici s-a născut autorul care avea să ilustreze satul românesc în romanul Moromeții. Spre finalul excursiei, facem pauza de masă în curte la sătenii din Orbeasca de Sus, pentru a ne reface forțele cu bunătăți locale. Ajungem la Piața Operei din București cel târziu la ora 22:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți (menționând toate numele persoanelor înscrise, dacă sunt mai multe), folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

Tariful de participare este de 150 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Tariful de participare include transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta, asistența turistică și ghidajul. Tariful de 150 de lei NU include: donația către Memorialul Marin Preda (circa 20 de lei / persoană); donația pentru masă (fiecare cât vrea).

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: