Ținutul Buzăului (1): Drumeție pe Istrița

Proiectul Arhiva de Geografie lansează o serie de trei excursii în arealul cunoscut ca Ținutul Buzăului – zona montană și subcarpatică a Județului Buzău. Aceasta este prima parte din seria de trei dedicată Buzăului, celelalte două fiind:

Curbura Carpaților și Subcarpaților oferă una dintre cele mai însemnate concentrări de obiective turistice naturale și antropice. Prima excursie dedicată Buzăului este introductivă, cu un program relativ scurt, simplu, dar intens. Mergem la extremitatea vestică a județului, la limită cu Prahova, pentru a cunoaște Dealul Istrița, cu aflorimente de calcar cochilifer, aflat odinioară pe fundul mării. Facem o drumeție de dificultate mică pe ruta: Sat Breaza – Chilia lui Ambrozie – Sat Vârf – Biserica din Piatră – Grotele preistorice – Tabăra de sculptură de la Năeni – Sat Năeni. În total, mergem puțin peste 10 kilometri, însoțiți de peisaje impresionante și largi panorame.

Ne vedem sâmbătă, 3 aprilie 2021, de la ora 07:00, la PIAȚA OPEREI din București, deservită de stația de metrou EROILOR; întâlnirea are loc în parcarea din mijlocul intersecției (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). Cel târziu la ora 07:15 se învârte roata autocarului. Echipament și bagaj strict necesar: bocanci, pelerină de ploaie, mâncare și apă pentru întreaga zi (programul nu include masă la restaurant).

Mergem direct la Breaza, comună din județul Buzău aflată la contactul câmpiei cu dealurile subcarpatice. Nu departe, la o aruncătură de băț, se află vestitele podgorii de la Pietroasele. Debarcăm la biserică și pornim pe jos în drumeția noastră de 10 kilometri, primul popas fiind la numai o oră și jumătate de la pornire: Chilia lui Ambrozie. Părintele pustnic Ambrozie Rizea (1889-1980) a trăit aici peste 50 de ani, după alți ani petrecuți la Muntele Athos și Mănăstirea Ciolanu. Accesul în chilie este mai deosebit: presupune escaladarea unei stânci de 15 metri pe scări metalice și este nerecomandat celor cu frică / rău de înălțime. Ambrozie era curajos să locuiască atâta amar de vreme într-un astfel de loc.

Mergem mai departe spre satul Vârf din comuna Năeni, aflat chiar într-un vârf de deal. Pe traseul nostru nici nu depășim altitudinea de 550 de metri, însă peisajul îți lasă impresia că ești în inima munților. În imediata apropiere se află Biserica dintr-o Piatră, construită din calcar cochilifer. Trecem pe la micile grote preistorice, locuite de alți pustnici sau haiduci, apoi ajungem la platoul în care s-a amenajat începând cu anul 1986 Tabăra de sculptură de la Năeni. Piatra de lucru a fost adusă tot din împrejurimi, astfel că s-a lucrat direct în fosilele de pe fundul Mării Sarmatice. Ne retragem spre satul Năeni, de unde ne preia autocarul. Ajungem la Piața Operei din București cel târziu la ora 21:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți (menționând toate numele persoanelor înscrise, dacă sunt mai multe), folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

Tariful de participare este de 150 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Tariful de participare include transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta, asistența turistică și ghidajul. Nu există alte tarife obligatorii la obiectivele din program. Achiziționarea celor trei excursii la pachet se face cu reducere de 50 de lei, deci la prețul de 400 în loc de 450.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: