Ținutul Buzăului (2): Bisoca

Proiectul Arhiva de Geografie lansează o serie de trei excursii în arealul cunoscut ca Ținutul Buzăului – zona montană și subcarpatică a Județului Buzău. Aceasta este a doua parte din seria de trei dedicată Buzăului, celelalte două fiind:

A doua excursie dedicată Buzăului propune cunoașterea nucleului de obiective din jurul localității Bisoca, aflată pe înălțimile Subcarpaților (800-900 m), spre contactul cu Munții Vrancei. Este prima excursie în care intrăm de-a binelea în Geoparcul Ținutul Buzăului, teritoriu de dezvoltare sustenabilă aplicant la statutul de Geoparc UNESCO. Dintre obiectivele zilei, menționăm: Zidul Uriașilor, Mănăstirea Poiana Mărului, Campusul Bisoca, Mănăstirea Găvanu, Grunjul de la Mânzălești.

Ne vedem sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 06:00, la PIAȚA OPEREI din București, deservită de stația de metrou EROILOR; întâlnirea are loc în parcarea din mijlocul intersecției (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). Cel târziu la ora 06:15 se învârte roata. Echipament și bagaj strict necesar: bocanci, pelerină de ploaie, mâncare și apă pentru întreaga zi (programul nu include masă la restaurant).

Pornim de la Vintilă-Vodă, sat aflat pe Valea Slănicului de Buzău, toponim care trimite direct la munții de sare pe care ne vom plimba. Drumurile sunt vechi și grele în Ținutul Buzăului, doar cu microbuzul ne putem aventura prin astfel de locuri. Mai trecem prin două localități: Sărulești și Sările. Primul popas turistic este de fapt o scurtă drumeție la Zidul Uriașilor! Cu 11 milioane de ani în urmă, aici era o plajă a Mării Sarmatice. Ne confirmă acest lucru urmele de scoici pe care le observăm în calcarul cochilifer. Zidul nostru este doar unul dintre aflorimentele calcaroase din Buzău, astfel de formațiuni fiind întâlnite în linie dreaptă pe o distanță de circa 10 kilometri. Mici canioane de sare din cutele diapire ni se arată la tot pasul. Următorul popas este la Mănăstirea Poiana Mărului, aflată pe granița dintre județele Buzău și Vrancea. Nici călugărițele care viețuiesc acolo nu mai știu în ce județ se află. În fond, ctitorul (la 1730) Constantin Mavrocordat a fost de șase ori Domn al Țării Românești și de patru ori Domn al Moldovei. Biserica de lemn este monument istoric de la 1784, reconstruită după un incendiu din 1771.

Revenim la Bisoca și ne îndreptăm spre campusul pentru copii Sfântul Sava de la Recea, în care au fost aduse, pentru atracție, un avion Mig 24 și o navă de dimensiuni reduse, din patrimoniul Armatei Române. Continuăm pe drumuri uitate de lume către satele Lacurile și Cireșu. La un moment dat ne dăm jos din microbuze, pentru că trebuie s-o pornim la pas cale de circa 3 kilometri, spre una dintre cele mai izolate mănăstiri din România: Mănăstirea de călugări Găvanu – ctitorie țărănească de la 1701, cu biserica făurită din lemn de brad de la 1828. Între ctitori, este menționat și un stareț de la cealaltă mănăstire, Poiana Mărului. Pe timpul Primului Război Mondial, prin acești munți se făcea trecerea secretă către Moldova liberă. Revenim la mașini pentru a coborî spre obiectivul final al zilei – Piatra Albă de la Grunj – monument al naturii de la poalele Meledicului, format dintr-o cenușă vulcanică de vârstă badeniană (de acum 12 milioane de ani). Pe aici nu au fost vulcani activi, însă materialul Grunjului a fost transportat pe calea aerului, în jurul globului, de la foarte mari distanțe (nimeni nu poate localiza vulcanul original). Facem ultimele fotografii de grup și ne îndreptăm spre casă după o zi lungă. Ajungem în Piața Operei din București cel târziu la ora 22:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți (menționând toate numele persoanelor înscrise, dacă sunt mai multe), folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

Tariful de participare este de 150 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Tariful de participare include transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta, asistența turistică și ghidajul. Nu există alte tarife obligatorii la obiectivele din program. Achiziționarea celor trei excursii la pachet se face cu reducere de 50 de lei, deci la prețul de 400 în loc de 450.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.