Ținutul Buzăului (3): Muntele Ivănețu

Proiectul Arhiva de Geografie lansează o serie de excursii în arealul cunoscut ca Ținutul Buzăului – zona montană și subcarpatică a Județului Buzău. Aceasta este a treia parte din seria de trei dedicată Buzăului, celelalte două fiind:

Aflându-ne pentru a treia oară în Ținutul Buzăului, astăzi parcurgem și cea mai dificilă și mai spectaculoasă porțiune a Geoparcului: vestigiile rupestre din Muntele Ivănețu, spațiu cunoscut local și ca Țara Luanei (de la un rege mitologic). Rocile din masiv sunt subcarpatice, însă altitudinile sunt de-a dreptul carpatice, având în vedere că ajungem tocmai la 1000 de metri (plecând de la 700). De aceea, pentru a efectua această drumeție, de dificultate medie, trebuie să ne înarmăm cu condiție fizică și cu multă apă în rucsaci. Obiective: Biserica rupestră de la Aluniș, Chilia lui Dionisie, Peștera lui Iosif, Agatonul Nou, Schitul Fundătura.

Ne vedem sâmbătă, 17 aprilie 2021, de la ora 06:00, la PIAȚA OPEREI din București, deservită de stația de metrou EROILOR; întâlnirea are loc în parcarea din mijlocul intersecției (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). Cel târziu la ora 06:15 se învârte roata. Echipament și bagaj strict necesar: bocanci, pelerină de ploaie, mâncare și apă pentru întreaga zi (programul nu include masă la restaurant).

Drumeția începe de la biserica satului Aluniș (Comuna Colți, Județul Buzău), aflată pe la izvoarele Văii Sibiciului, ceva mai sus de orașul Pătârlagele. Drumurile sunt la fel de grele și înguste, astfel că accesul se face tot cu microbuzele. Complexul rupestru de la Aluniș este alcătuit din două mici chilii săpate în gresii și din biserica rupestră, datată 1274, ctitorită de legendarii ciobani Vlad și Simion. Vestigiile de sus din munte sunt cu 1000 de ani mai vechi. Părăsim satul sărind pârleazul într-una dintre frumoasele grădini presărate cu pomi fructiferi. Coborâm la firul apei, apoi începem un urcuș accentuat, printre valurile de pământ folosite de ciobani pentru pășunat. Din loc în loc, observăm urmele trecerii turmelor de mistreți. Cum ajungem la liziera pădurii, începem o ușoară coborâre și după nici o oră și jumătate de la Aluniș ieșim în Poiana Cozeanca, acolo unde se înalță Stânca lui Dionisie. În vârful ei se află Chilia lui Dionisie, accesibilă pe o potecă amenajată cu scări de lemn și metal. Călugărul Dionisie Torcătorul este, după spusele bătrânilor, ultimul viețuitor al acestei chilii (secolul XIX).

Traseul continuă în urcuș accentuat spre Peștera sau Bisericuța lui Iosif, monument istoric care impresionează vizitatorul prin precizia geometrică a detaliilor de construcție. Se spune că ar fi funcționat aici Mănăstirea Ioan Bogoslov, iar primele săpături au avut loc în secolele III-IV. Bolta gotică a fost adăugată în Evul Mediu. De la Iosif, pornim în cel mai abrupt urcuș, de circa 60 de minute, spre Agatonul Nou și mai apoi Agatonul Vechi, monumente mai recente, medievale. La Agatonul Nou întâlnim un pomelnic inscripționat în altar, în limba slavonă, cu referire la Neagoe Basarab și la monahul Agaton (viețuitor în sec. XV). La numai câteva minute spre sud-est se află Agatonul Vechi sau Dărâmătura, o ruină de schit medieval, datat arheologic în secolul XIII, de asemenea în grija monahului Agaton. Traseul continuă pe o culme ascuțită împădurită. Poteca ne conduce pe lângă Lacul Mistreților, apoi coboară relativ abrupt până la Schitul Fundătura, ultimul monument din traseul nostru. Se spune că stânca în care s-a făurit biserica s-a prăvălit tocmai dinspre Vârful Țurțudui, care străjuiește locurile. Schitul a supraviețuit tocmai până la secularizarea averilor mănăstirești, după care s-a desființat, iar tâmpla bisericii a fost adusă la biserica din lemn de la Nucu. 

La capătul a 7 kilometri și tot atâtea ore de mers, ajungem la parcarea din Nucu și ne îmbarcăm în microbuze pentru a merge către București, pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri de munte ale Carpaților. Ajungem la Piața Operei din București cel târziu la ora 22:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți (menționând toate numele persoanelor înscrise, dacă sunt mai multe), folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

Tariful de participare este de 150 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Tariful de participare include transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta, asistența turistică și ghidajul. Nu există alte tarife obligatorii la obiectivele din program. Achiziționarea celor trei excursii la pachet se face cu reducere de 50 de lei, deci la prețul de 400 în loc de 450.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: