Ascensiuni în Clisura Dunării, 14-15-16 mai 2021

Proiectul Arhiva de Geografie, derulat prin Agenția de Turism Geoarhiva, vă propune să cunoaștem împreună, vara aceasta, Banatul montan. Am selectat cele mai spectaculoase obiective pentru voi, iar prima incursiune este în perioada 14-15-16 mai 2021, chiar în Clisura Dunării, care are multe de oferit și puține sunt cunoscute turistului obișnuit.

Obiectivele noastre, în ordinea geografică și în sensul curgerii Dunării:

  • Cascada Burăul Mare
  • satul de cehi (pemi) Sfânta Elena
  • stânca (ostrov) Baba Caia
  • Măgura vulcanică Trescovăț (drumeție)
  • cetatea medievală Tri-Kule
  • Cazanele Mari – platoul Ciucarul Mare (drumeție)
  • Chipul lui Decebal din Golful Mraconia
  • Cazanele Mici – platoul Ciucarul Mic (drumeție)
  • Mănăstirea Sfânta Ana

Ne vedem VINERI 14 MAI 2021, începând cu ora 06:00, la PIAȚA OPEREI din București, deservită de stația de metrou EROILOR; întâlnirea are loc în parcarea din mijlocul intersecției (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). Cel târziu la ora 06:15 se învârte roata autocarului. Mergem (cu pauzele tehnice necesare) direct spre Cazanele Dunării, partea cea mai cunoscută a Clisurii Dunării.

Termenul „clisură” se folosește exclusiv pentru Defileul Dunării, pe ambele maluri, atât cel românesc, cât și cel sârbesc („klisura”). Primul popas este la Chipul lui Decebal (1994-2004), basorelief de 55 de metri care deține titlul de cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume. Aici facem o pauză suficient de mare cât să poată cuprinde și o eventuală excursie cu barca în Cazane, pe care o achiziționați individual și opțional. Cel târziu la ora 16:00 plecăm spre colonia Dubova, de unde începe drumeția montană (dificultate mică) pe platoul Ciucarul Mare, de unde se deschid panorame impresionante către Cazanele Dunării. Vedem Dunărea de la circa 300 de metri înălțime, după care mai facem un popas, cu autocarul, în dreptul cetății medievale Tri-Kule (Trei Turnuri). O dată cu umplerea lacului de acumulare Porțile de Fier, unul dintre turnuri a fost scufundat, dar se mai înalță două dintre ele, exact în dreptul orașului sârbesc vecin, Donji Milanovac. Ajungem la Pensiunea Lorena de pe malul Dunării (comuna Berzasca) și facem cazarea – ATENȚIE, toate camerele sunt cu un singur pat mare! Cina se servește opțional la pensiune (nu este o localitate mare, posibilitățile de servire la restaurant sunt limitate).

SÂMBĂTĂ, 15 MAI 2021, începem ziua cu micul dejun (asigurat), la o oră cât se poate de matinală, apoi facem o scurtă deplasare cu autocarul până la baza traseului montan spre Vârful Trescovăț (755 m), de o sălbăticie ieșită din comun, martor al activității vulcanice din regiune. Aici privim Clisura Dunării de la circa 700 de metri înălțime, iar până sus trebuie să urcăm această diferență de nivel, pe un traseu montan de dificultate MEDIE care durează în jur de 6 ore dus-întors. Cine nu dorește să urce pe tot traseul, se poate opri la numai 30 de minute de la debut, într-o poiană cu priveliști atât asupra Dunării, cât și a Trescovățului. Ajunși înapoi la autocar, mergem spre următorul obiectiv al zilei, care se atinge tot printr-o mică plimbare (pe drum auto îngust) de circa 6 kilometri dus-întors: Cascada Burăul Mare. Aproape anonimă, aceasta se regăsește adiacent drumului montan dintre orașul Moldova Nouă și satul cehesc Gârnic (cocoțat în culmile Banatului și inaccesibil autocarelor). Al treilea popas al zilei este chiar într-un sat de cehi-pemi, Sveta Helena, aflat în imediata apropiere a satului pescăresc Coronini. Cehii din Clisura Dunării sunt urmașii unei populații de origine cehă din Boemia (de aceea le zice și „pemi”), colonizată de Imperiul Habsburgic pentru a valorifica această regiune depopulată, aflată la frontieră. Satul este de asemenea cocoțat pe culmi, astfel că avem parte și de panorame impresionante asupra Dunării și Cetății vecine Golubac. Ultimul popas al zilei este chiar peste Dunăre de Golubac, la Stânca legendară Baia Caia, aflată în mijlocul apelor, sub Cetatea Ladislau (în curs de restaurare).

DUMINICĂ, 16 MAI 2021, începem ziua cu un mic dejun servit la o oră mai accesibilă, apoi ne întoarcem către București pe aceeași Clisură a Dunării și cu această ocazie mai facem o drumeție de circa 2 ore pe Vârful Ciucarul Mic, aferent Cazanelor Mici. Și aici beneficiem de puncte de belvedere asupra Cazanelor Dunării, diferite de cele din Ciucarul Mare sau Trescovăț. Traseul este de dificultate mică, pentru începători. Un ultim popas, esențial pentru orice călător în Banatul montan, este la Mănăstirea Sfânta Ana, ctitorită de Pamfil Șeicaru, urcată pe Dealul Moșului, o culme care străjuiește orașul Orșova și care este vizibilă de la mari depărtări. Și de aici admirăm o frumoasă panoramă asupra Orșovei și împrejurimilor. Lungul drum spre casă de aici începe (cu pauze tehnice). Ajungem la București cel târziu la ora 22:00, în Piața Operei.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți (menționând toate numele persoanelor înscrise, dacă sunt mai multe), folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

Tariful de participare este de 550 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
  • cazarea pentru 2 nopți cu mic dejun la Pensiunea Lorena din Comuna Berzasca, loc în cameră dublă cu un singur pat mare;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare NU include:

  • alte mese în afara micului dejun;
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.