Drumeții în Munții Banatului, 19-21 iunie 2021

Arhiva de Geografie vă propune, ca program de Rusalii, cunoașterea câtorva dintre superlativele geografice ale României, toate aflate în Munții Banatului, într-o excursie de 3 zile în care vizităm:

 • morile de apă din satul Eftimie Murgu (Cheile Rudăriei), cele mai bine conservate instalații de acest tip din România;
 • Cascada Bigăr, socotită între cele mai frumoase din lume;
 • Centrala Hidroelectrică Grebla (1904), prima de acest tip din România;
 • Muzeul de Locomotive cu Abur din Reșița;
 • Peștera Comarnic, cea mai spectaculoasă din România;
 • drumeție Comarnic – Mărghitaș, pe terasamentul fostei căi ferate înguste Anina-Sekul (dificultate medie);
 • satul Carașova și comunitatea de carașoveni, unicat în România;
 • călătorie cu trenul de epocă Anina-Oravița (1863), pe linia supranumită Semeringul Bănățean și Linia Cărvunarilor.

Ne vedem sâmbătă, 19 iunie 2021, începând cu ora 06:00, la PIAȚA OPEREI din București, deservită de stația de metrou EROILOR; întâlnirea are loc în parcarea din mijlocul intersecției (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). Cel târziu la ora 06:15 se învârte roata autocarului. Mergem (cu pauzele tehnice necesare) direct spre morile de apă de pe Valea Rudăria și apoi spre Cascada Bigăr, două obiective apropiate care se află în vecinătatea șoselei montane dintre Iablanița și Anina. La marginea satului Eftimie Murgu, admirăm pe un traseu de numai 3 kilometri, complexul de amenajări hidroenergetice (22 de mori de apă cu ciutură), evocând o tehnologie intrată în acest teritoriu din vremea daco-romanilor. Bigărul este un popas obligatoriu în traseul oricărui turist prin Banat, în special în luna iunie, când debitul este maxim datorită precipitațiilor mai abundente.

Cazarea pentru cele 2 nopți se face la 14 km de Reșița, la Hotel Turist** din vecinătatea Lacului Secu, în camere duble twin. Pentru că nu sunt alte posibilități de servire a cinei, în afară de restaurantul hotelului, vom organiza și o cină opțională cu meniu fix (detalii în săptămâna plecării).

Duminică, 20 iunie 2021 (prima zi de Rusalii), după micul dejun, plecăm cu autocarul spre Reșița, unde vizităm două obiective de interes local: Uzina Hidroelectrică Reșița (belvederea de pe marginea șoselei, accesul în obiectiv fiind interzis), apoi Parcul-Muzeu de Locomotive cu Abur, unde admirăm exponate construite chiar la prima astfel de uzină de pe teritoriul actual al României. Plecăm apoi spre satul Iabalcea, de unde pornim în drumeția noastră de circa 7 ore pe ruta Peștera Comarnic – terasament îngust Valea Carașului – Podul Međureka – Cabana Mărghitaș (traseu turistic european E3, dificultate medie, este necesar echipament și un minim de experiență pe munte). Peștera Comarnic, socotită de mine drept cea mai spectaculoasă din România, se vizitează numai în grupuri organizate și cu ghizi locali de la Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Lanterna este strict necesară. Ieșind din peșteră, ne pregătim de etapa a doua a drumeției, pe vechiul terasament îngust de cale ferată dintre Anina și Sekul. Traversăm tunele și viaducte suspendate, iar o mică traversare o facem chiar prin apa mică și rece a Carașului, pe un afloriment de travertin (tuf calcaros). Podul Međureka (Între Râuri), aflat la confluența dintre Caraș și Buhui, se parcurge cu maximul de atenție și fără frică de înălțime. Autocarul ne recuperează de la microstațiunea Mărghitaș, unde facem și un popas pentru recuperarea forțelor. Ziua cea plină se încheie cu un scurt popas la Carașova, pentru a ne plimba pe ulițele locuite de carașoveni, o comunitate locală unică în Europa, vorbitoare a dialectului kosovo-resavski (derivat din limba sârbă). Seara organizăm din nou cina, opțional.

Luni, 21 iunie 2021 (a doua zi de Rusalii) servim micul dejun și plecăm spre Oravița, de unde ne urcăm în trenul cel mai faimos din țara noastră, Semeringul Bănățean, parte din Linia Cărvunarilor care la mijloc de secol XIX transporta huila din minele de la Anina spre Baziaș, de unde era încărcată pe Dunăre. Cu doar o zi înainte ne-am plimbat pe extensia acesteia în munte, Anina-Sekul. 33 de kilometri, 10 viaducte și 14 tunele – sunt doar o mică parte dintre cifrele acestei minuni inginerești de pe vremea Imperiului Austriac. Călătoria ține 2 ore, biletul este inclus în prețul aplicației și vi le voi rezerva cu 20 de zile anticipație, în baza înscrierilor. Sosiți la Anina, plecăm pe lungul drum spre casă (cu pauze tehnice), urmând să ajungem la Piața Operei din București în jurul orei 22:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți (menționând toate numele persoanelor înscrise, dacă sunt mai multe), folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

Tariful de participare este de 450 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Tariful de participare include:

 • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
 • cazarea pentru 2 nopți cu mic dejun la Hotel Turist** din Secu, loc în cameră dublă twin;
 • călătoria cu trenul Anina-Oravița;
 • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare NU include:

 • alte mese în afara micului dejun;
 • accesul la Peștera Comarnic, 15 lei de persoană;
 • tarif modic de acces la Cascada Bigăr;
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.