Dobrogea caledonică și cetățile pontice, 29 mai – 1 iunie 2021

Aceasta este varianta de înlocuire a excursiei de la Odesa, car ar fi avut loc în aceeași perioadă, în lipsa restricțiilor.

Arhiva de Geografie vă propune o minivacanță de 4 zile pe litoralul românesc, în extrasezon, în care, pe lângă programul de relaxare la plajă, cunoaștem câteva dintre cele mai sălbatice obiective ale Dobrogei orogenezei caledonice (cele mai vechi roci de la suprafața terestră), precum și cetățile de la malul mării. Pentru drumețiile din program se recomandă purtarea bocancilor (chiar dacă dificultatea este mică). Ziua de luni, 31 mai 2021, este lucrătoare, iar ziua de marți, 1 iunie 2021, este liberă (Ziua Copilului).

Obiectivele noastre, în ordine:

 • trecere BAC Chiciu – Ostrov;
 • biserica rupestră Canaraua Fetei (de la Băneasa), drumeție 4 kilometri, dificultate mică;
 • Cetatea Tropaeum Traiani și monumentul triumfal;
 • biserica rupestră Canaraua Fetei (de la Dumbrăveni), drumeție 6 kilometri, dificultate mică;
 • Plaja Vadu (drumeție la șes 12 kilometri și program de plajă);
 • situl arheologic Histria;
 • situl arheologic Argamum de la Capul Doloșman;
 • satul lipovenesc Jurilovca și transfer cu barca la Gura Portiței (Lacul Golovița); program de plajă;
 • Valea Mahomencea, canion vechi săpat în șisturi verzi și loess, drumeție 6 kilometri, dificultate mică;
 • Canaralele Hârșovei și Cetatea Carsium (promenadă pe malul Dunării).

Ne vedem sâmbătă, 29 mai 2021, începând cu ora 06:00, în imediata apropiere a stației de metrou DRISTOR, pe Bd. Camil Ressu nr.6, la stația de autobuz din fața Mega Image. Cel târziu la ora 06:15 se învârte roata autocarului. Mergem spre Călărași, pentru a trece Dunărea cu feribotul de la Chiciu, pe cea mai frumoasă rută spre litoralul Mării Negre.

Prima oprire este în apropierea satului Băneasa (Parachioi) din Județul Constanța, acolo unde ne angajăm în drumeția de circa 4 kilometri spre Canaraua Fetei. Toponimul „Canara” apare în special în sudul Dobrogei, fiind de origine otomană. Denumește concavitățile din calcarul cochilifer, aflate în versanții unei văi cu aspect de canion, cum este și cea a Ceairului, pe care ne aflăm. Canaralele „fetelor” sunt astfel denumite din două motive: pe de o parte, acolo erau ascunse femeile împreună cu copiii, în timpul invaziilor, iar pe de altă parte, aceste grote erau scena în care se petreceau și activități mai puțin fericite. Următoarea oprire este la situl arheologic din Adamclisi, acolo unde vizităm Cetatea Tropaeum Traiani, oraș antic întemeiat de însuși Împăratul Traian pe locul unei vechi așezări dacice, parte din Limesul Dunărean. În cadrul aceluiași popas vizităm și Monumentul triumfal, reconstituit în anul 1977 și restaurat pe parcurs. Plecăm apoi spre ultimul obiectiv al traseului nostru, Canaraua Fetei de la Dumbrăveni, aflată la circa 3 kilometri de mers pe jos de la Mănăstirea Dumbrăveni. Aceasta este tot o chilie rupestră cu un istoric controversat, conform mențiunilor de mai sus privind toponimul. Drumeția are în total circa 6 kilometri și este pe teren drept, iar accesul în chilie se face pe o scară de lemn.

Cazarea, pentru următoarele 3 nopți, se face la Hotel OPAL*** de la Capul Aurora, în camere duble twin.

Duminică, 30 mai 2021, plecăm cu autocarul spre satul Vadu, aflat la nord de Năvodari. De aici, ne punem în mișcare către plaja sălbatică din Vadu, care este parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării, motiv pentru care accesul se poate face numai pe jos, cale de 6 kilometri (drumeție la șes). În afara programului de relaxare pe plajă, opțional putem merge la cherhana (plata numai cash). În total, petrecem circa 6 ore la plajă, la care se adugă 12 km de mers pe jos (3 ore) și aproximativ 2 ore cu autocarul.

Luni, 31 mai 2021, avem ca principală destinație Gura Portiței – unicul loc prin care apele complexului lagunar Razim-Sinoe se întâlnesc cu Marea Neagră. Aici se poate ajunge numai cu șalupa din Jurilovca, iar în drum ne mai oprim la două dintre cetățile pontice – Histria și Argamum, la cea din urmă urmând să facem o scurtă drumeție, fiind vorba despre rezervația naturală Capul Doloșman. La Gura Portiței petrecem circa 4 ore, program de relaxare la plajă, apoi revenim cu autocarul la Hotel Opal.

Marți, 1 iunie 2021, ne luăm la revedere de la gazdele noastre și plecăm spre București, pe o rută deosebită și mai rar abordată, care include două incursiuni (plimbări pe jos) la obiective naturale: Canionul Văii Mahomencea și Canaralele de la Hârșova. Valea Mahomencea s-a dezvoltat pe șisturile verzi precambriene, care aflorează spectaculos doar aici, dar și pe loessul care a acoperit mai recent aceste șisturi. Este foarte posibil să întâlnim exemplare de Testudo graeca ibera, țestoasa de uscat dobrogeană! Drumeția de 6 kilometri se desfășoară între satul tătăresc Corugea și satul părăsit Stânca, pe numele vechi Mahomencea, unde la recensământul din anul 2002 au figurat zero locuitori. Al doilea și ultimul popas din drumul spre casă este pe faleza Dunării de la Hârșova, caracterizată prin relief accidentat calcaros – de unde a apărut și numele rezervației: Canaralele de la Hârșova. Între stânci, s-a adăpostit și castrul roman auxiliar Carsium, ale cărui ruine pot fi astăzi admirate.

Ajungem la București (Dristor) cel târziu la ora 22:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți (menționând toate numele persoanelor înscrise, dacă sunt mai multe), folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

Tariful de participare este de 650 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Tariful de participare include:

 • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
 • cazarea pentru 3 nopți cu mic dejun la Hotel OPAL*** din Cap Aurora, loc în cameră dublă twin;
 • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare NU include:

 • alte mese în afara micului dejun;
 • accesul la Tropaeum Traiani (10 lei);
 • accesul în Rezervația Biosferei Delta Dunării – Vadu (5 lei);
 • accesul la Cetatea Histria (10 lei);
 • transportul cu șalupa la Gura Portiței (60 lei);
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: