Veliko Târnovo, Emen și Buzlugea, 12-13 iunie 2021

Revenim în Bulgaria după o lungă pauză și îmi onorez cu această ocazie promisiunea dată anul trecut, de a organiza o vizită în orașul medieval Veliko Târnovo, cu înnoptare EXACT în kilometrul zero, pe cea mai veche stradă: Hotel Gurko pe Strada Gurko! Pe traseu, facem opriri la cele mai spectaculoase canioane din Podișul Dunării, iar înainte de a pleca spre casă, a doua zi, urcăm pe unul dintre vârfurile-simbol din Stara Planina.

Obiectivele noastre:

 • Cascada Momin Skok și Canionul Emen (drumeție ușoară);
 • Cascada Hotnița și Canionul Hotnița (drumeție ușoară);
 • Veliko Târnovo: Cetatea Țareveț, cazare în centrul istoric, panoramă Sveta Gora;
 • Vârful Buzlugea (drumeție ușoară), cu edificiul-monument socialist;
 • Mausoleul din Pasul Șipka (muzeu de istorie).

Echipament strict necesar: bocanci de munte (susținere a gleznei, talpă aderentă), vestimentație dedicată mișcării, rucsac.

Ne vedem sâmbătă, 12 iunie 2021, începând cu 05:30 și cel târziu la ora oficială a plecării, 05:45, la Piața EROII REVOLUȚIEI din București, în dreptul accesului la metrou de la Flanco (este și stație de autobuz). Popasurile tehnice de la vama bulgară Ruse includ: control vamal, toaletă publică, schimb valutar, butic alimentar. 1 Euro = 2 Leva; 1 Leva = 2,5 Lei. Cetățenii români și UE trec frontiera cu Cartea de Identitate sau Pașaportul în curs de valabilitate. Minorii au condiții speciale și stricte. Bulgaria NU solicită adeverințe de vaccinare sau test.

După acestea, plecăm direct spre Canionul Emen, unic în Bulgaria prin sălbăticie și frumusețe, săpat de apele râului Negovanka în calcarele jurasice ale Podișului Dunării. Accesul se face la început pe o potecă relativ dreaptă care străbate platoul de pe malul stâng al canionului, iar coborârea finală la Cascada Momin Skok este puțin mai înclinată. Temerarii pot încerca și o baie în apa rece de munte, deoarece la baza cascadei s-a format un mic lac. Următorul obiectiv este marele „concurent” al Emenului, Canionul Hotnița, caracterizat printr-o salbă de cascade, cea mai mare fiind la baza acestuia. De aici, parcurgem în circa 20 de minute scările și podețele din lemn, esențiale pentru străbaterea canionului, apoi ieșim la platou printr-o mică săritoare de circa 7 metri, în care folosim mâinile pentru a înainta. Urmează o pauză binemeritată în poiana de lângă cascadă, pe parcursul căreia putem degusta celebrii mici bulgărești – kebapche! Ajungem la Veliko Târnovo, facem cazarea și declarăm program liber pentru restul zilei – cu opțiunea de a continua alături de mine într-un tur ghidat care atinge Cetatea Țareveț. Suntem în capitala celui de-al Doilea Țarat Bulgar (Vlaho-Bulgar).

Duminică, 13 iunie 2021, dis de dimineață, facem o scurtă (și opțională) înviorare pe dealul Sveta Gora care străjuiește orașul medieval Veliko Târnovo și de unde se deschide o panoramă impresionantă asupra defileului Yantrei și împrejurimilor. Drumeția durează 30 de minute și se face începând cu ora 07:00 (înainte de micul dejun). Principalul obiectiv al zilei este poziționat pe culmea principală a Munților Stara Planina, coloana vertebrală a Bulgariei: Vârful Buzlugea (1432 m). Intervenția omului i-a redus altitudinea oficială la 1432 m, prin nivelarea terenului pentru construcția monumentalei clădiri socialiste cu turn înalt de 70 m și corpul circular în diametru de 57 m. La numai 8 zile de la inaugurare, în 1989, liderul Todor Jivkov a fost demis în urma loviturii de stat, iar de atunci monumentul a fost închis, vandalizat și părăsit. Nu se vizitează la interior, dar peisajele sunt generoase. Urcăm la el cu autocarul și coborâm pe jos circa 45 de minute. Ultimul popas în drum spre casă este la Mausoleul din Pasul Șipka (1150 m), devenit muzeu de istorie care evocă Bătăliile din Pasul Șipka (1877-1878), în urma cărora Bulgaria a câștigat independența față de Imperiul Otoman. Plecăm spre Piața Eroii Revoluției din București, unde ajungem în jurul orei 23:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare.

Tariful de participare este de 300 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Tariful de participare include:

 • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
 • cazarea pentru 1 noapte cu mic dejun la Hotel GURKO*** din Veliko Târnovo, loc în cameră dublă;
 • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare NU include:

 • alte mese în afara micului dejun;
 • accesul la Țareveț (5 Leva);
 • accesul la Mausoleul Șipka (5 Leva);
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.