Sofia și Muntele Vitoșa, 10-11 iulie 2021

Arhiva de Geografie revine la Sofia și pe muntele vulcanic de 2200 de metri „din spatele blocurilor”: Vitoșa, plămânul capitalei Bulgariei! Am ales pentru voi un traseu de două zile foarte pline, care include vizitarea celor mai spectaculoase peșteri din Podișul Prebalcanic (prima zi) și o ascensiune de dificultate medie pe vârfurile Kamen Del (1862 m) și Cherni Vrah (2290 m) din Muntele Vitoșa, a doua zi. Bineînțeles că petrecem timp și în centrul istoric al orașului Sofia. Cazarea se face la Hotel HEMUS***, în centru, pe bulevardul care poartă numele celui mai înalt vârf din Vitoșa: Cherni Vrah (Vârful Negru).

Obiectivele noastre:

  • Peștera Devetashka;
  • Peștera Prohodna (drumeție ușoară);
  • Sofia: Catedrala Aleksander Nevski, Bulevardul Vitoșa, Pasajul Serdika, Moscheea Banya Bashi, plimbare liberă în zona centrală;
  • Muntele Vitoșa – urcare cu autocarul la 1800 m, apoi vârfurile Kamen Del și Cherni Vrah, drumeție de dificultate: mică pentru Kamen Del, medie pentru Cherni Vrah..

Echipament strict necesar: bocanci de munte (susținere a gleznei, talpă aderentă), vestimentație dedicată mișcării, rucsac.

Ne vedem sâmbătă, 10 iulie 2021, începând cu ora 05:30 și cel târziu la ora oficială a plecării, 05:45, la Piața EROII REVOLUȚIEI din București, în dreptul accesului la metrou de la Flanco (este și stație de autobuz). Popasurile tehnice de la vama bulgară Ruse includ: control vamal, toaletă publică, schimb valutar, butic alimentar. 1 Euro = 2 Leva; 1 Leva = 2,5 Lei. Cetățenii români și UE trec frontiera cu Cartea de Identitate sau Pașaportul în curs de valabilitate. Minorii au condiții speciale și stricte. Bulgaria NU solicită adeverințe de vaccinare sau test. România NU solicită condiții excepționale la revenirea din Bulgaria.

După acestea, plecăm direct spre cele două peșteri unice în Bulgaria, Devetashka și Prohodna, situate adiacent râurilor Osam, respectiv Iskar. Eroziunea tavanelor și diferitele faze de evoluție ale celor două peșteri le-au asigurat sălbăticia și unicitatea în Peninsula Balcanică. Peștera Devatashka a fost utilizată și ca bază militară și se vizitează cu bilet și ghid. Prohodna se parcurge integral fără bilet de acces, urmând ca după ce ieșim, să urcăm circa 30 de minute pe platoul de unde se deschid panorame impresionante spre Defileul Iskarului de la Karlukovo și spre adâncurile peșterii pe care tocmai am parcurs-o. Ziua se încheie cu transferul la Sofia, cazarea la Hotel HEMUS*** (camere duble) și plimbarea de seară în zona centrală, în care atingem obiectivele menționate mai sus.

Duminică, 11 iulie 2021, punem la treabă atât motorul autocarului (până la cota 1800), cât și motoarele noastre naturale, pentru a face o drumeție de circa 6 ore pe platoul Muntelui Vitoșa, la peste 2000 de metri altitudine. Prima ascensiune este pe Vârful Kamen Del, de numai 1862 de metri, punct de belvedere asupra orașului Sofia (drumeție 1 oră). Până aici, dificultatea traseului este mică (începători). Apoi, cine nu dorește urcarea de dificultate medie spre Vârful Negru (2290 m), se poate retrage spre Cabana Aleko, unde se petrece timp liber până la sosirea grupului care merge pe vârf. Vitoșa este un veritabil castel de apă, pentru Peninsula Balcanică, imediat sub vârful nostru fiind izvorul râului Struma (Strimon). Pentru cine urcă vârful, distanța totală de mers este 12 kilometri. Urmează lungul drum spre casă, urmând să ajungem la București, Piața Eroii Revoluției, în jurul orei 00:00. Înainte de sosire, încercăm organizarea pe taxiuri, la cerere, pentru cine merge în aceeași direcție (veți avea și tramvaiele de noapte 1 și 10).

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare.

Tariful de participare este de 350 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
  • cazarea pentru 1 noapte cu mic dejun la Hotel HEMUS*** din Sofia, loc în cameră dublă;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare NU include:

  • alte mese în afara micului dejun;
  • accesul la Devetashka (5 Leva);
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.