La pas cu Geoarhiva prin București, 3-4 iulie 2021

Arhiva de Geografie vă propune o ediție specială a excursiilor de București (pe care de obicei le ținem iarna), un maraton de trasee din portofoliul nostru care însumează circa 33 de kilometri de mers pe jos, împărțiți echitabil în două zile pline. Alipim în cadrul aceluiași eveniment nu mai puțin de trei programe, pe care le făceam până acum separat: Lacul Văcărești, Pe dealurile Bucureștilor și Lujerului – Lacul Morii – Fort 1 Chitila. Pornim la drum indiferent dacă e arșiță sau furtună, așa că vă rog să veniți echipați conform prognozei meteo din ziua aferentă.

Acesta este un eveniment de susținere a proiectului de turism și participarea se realizează contra cost: 80 lei / persoană (ambele zile) sau 40 lei / persoană (doar una dintre zile). Prețul include ghidajul, atât al meu – Andrei Ionel – cât și al colaboratorilor care vor lua cuvântul în diverse puncte de pe traseu. Copiii nu plătesc. Se achită la întâlnire și nu se fac rezervări în avans.

Ne vedem atât sâmbătă, 3 iulie 2021, cât și duminică, 4 iulie 2021, de la ora 09:00, la stația de metrou POLITEHNICA, afară, la accesul B. Acest acces se află în direcția plecării metroului spre Eroilor, puțin mai retras față de Bulevardul Iuliu Maniu. Nu ne vedem jos în aleea spre Politehnică, ci sus la bulevard! Atenție, acesta este punctul de plecare pentru ambele zile!

Sâmbătă, 3 iulie 2021, cel târziu la 09:15 plecăm în traseele „Pe dealurile Bucureștilor” și „Lacul Văcărești”, legate într-o drumeție de 15 kilometri (8 ore) pe ruta: Bulevardul Iuliu Maniu – Piața Leul – Bulevardul Geniului – Academia Militară – Parcul Romniceanu – Hotel Marriott – Strada Sirenelor – Strada Uranus – Strada Sabinelor – Calea Rahovei (veche) – Piața Regina Maria – Strada Mitropolit Nifon – Strada Xenofon – Aleea Suter – Gara Filaret – Biserica Cuțitul de Argint – Arenele Romane – Mausoleul din Parcul Carol I – Castelul Țepeș – Parcul Tineretului – amfiteatrul abandonat din Orășelul Copiilor – Strada Mărțișor – Piața Sudului – Lacul Văcărești (traseu prin stuf și panoramic) – Stația de metrou Mihai Bravu. Obiectivele culturale se vizitează pe exterior (cu excepția bisericii Cuțitul de Argint). Tematica traseului este Dâmbovița cu lunca și terasele aferente, care au modelat centrul vechi al Bucureștilor. Aflăm de asemenea povestea Lacului Văcărești, ultimele 2 ore fiind alocate acestui obiectiv. Se face pauză de picnic în Parcul Tineretului, fiecare aduce mâncare și apă la pachet. La final, opțional, mergem la o terasă aflată în imediata apropiere a stației de metrou Mihai Bravu, pentru socializare și refacerea forțelor.

Duminică, 4 iulie 2021, ne vedem la ora 09:00 în același loc – Metrou Politehnica, afară, acces B. Cel târziu la 09:15 plecăm în partea a doua a drumeției noastre prin București, cale de 18 kilometri (8 ore) în direcția vest, pentru a vizita: Tunelul abandonat Lujerului – varianta subterană a accesului în rețeaua de metrou dinspre Cotroceni; Lacul Morii – plimbare pe malul sudic, aflăm despre Amenajarea Complexă a Râului Dâmbovița și vizităm frumoasa Biserică Catolică de la malul apei; Mănăstirea Giulești-Chiajna – cu ruina bisericii de la 1790; Fortul 1 Chitila (reduitul și cazarma) – parte din centura de fortificații a Cetății București. Parcurgem integral (800 m) Tunelul Lujerului, îi aflăm povestea și plecăm mai apoi spre Lacul Morii, cale pitorească de acces spre Mănăstirea Giulești-Chiajna, cu ruina bisericii de secol XVIII. Traversăm câmpul dintre mănăstire și Șoseaua de Centură și ajungem la ultimul, dar nu cel din urmă obiectiv, Fortul 1 Chitila (1895), parte din Centura abandonată de fortificații a Regelui Carol I. Cu lanternele din dotarea individuală, vizităm reduitul și cazarma, urmând ca spre lăsarea serii să ajungem la Gara Chitila. De aici avem mai multe curse feroviare spre București sau putem merge la stația de autobuz local, la alegere. Pauza de picnic o facem la părăsirea digului spre cartierul Giulești Sârbi (la umbră), iar la final (opțional) ne retragem la o terasă în zona Gării de Nord.

Echipament strict necesar: încălțăminte dedicată drumeției pe teren drept cu mici înclinări (exclus sandale, adidași, teneși). Pentru Tunelul Lujerului și Fortul 1 Chitila este obligatorie lanterna, în dotarea individuală a fiecărui participant. În ambele zile avem pauze stabilite pentru picnic, trebuie să aveți mâncare și apă la pachet. În funcție de condițiile meteo, vor fi necesare: protecție solară, pelerină de ploaie. Există magazine pe traseu (alimentare cu apă).

Pe traseu se oferă explicații de specialitate, avem și ghizi invitați. Prețul participării este de 80 de lei de persoană pentru ambele zile sau 40 de lei de persoană pentru o zi. Prețul se achită la întâlnire. Copiii nu plătesc. Pentru a participa, nu este nevoie de înscriere din timp sau plăți în avans.

Pentru întrebări, vă stau la dispoziție:

– pe adresa de mail geoarhiva@gmail.com

– prin mesaje private, aici: https://www.facebook.com/geoarhiva

– pe oricare alt canal de comunicare am stabilit de comun acord.

Vă mulțumesc și vă aștept la plimbare!

Andrei Ionel

Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: