Sofia și Muntele Vitoșa, 25-26 septembrie 2021

Arhiva de Geografie revine la Sofia și pe muntele vulcanic de 2200 de metri „din spatele blocurilor”: Vitoșa, plămânul capitalei Bulgariei! La cererea publicului, repetăm traseul de două zile foarte pline, care include vizitarea celor mai spectaculoase peșteri din Podișul Prebalcanic (prima zi) și o ascensiune de dificultate medie pe vârful Cherni Vrah (2290 m) din Muntele Vitoșa, a doua zi. Bineînțeles că petrecem timp și în centrul istoric al orașului Sofia. Cazarea se face la Hotel HEMUS***, în centru, pe bulevardul care poartă numele celui mai înalt vârf din Vitoșa: Cherni Vrah (Vârful Negru).

Obiectivele noastre:

  • Peștera Devetashka;
  • Peștera Prohodna (drumeție ușoară);
  • Sofia: Catedrala Aleksander Nevski, Bulevardul Vitoșa, Pasajul Serdika, plimbare liberă în zona centrală;
  • Muntele Vitoșa – urcare cu autocarul la 1800 m, apoi vârful Cherni Vrah, drumeție de dificultate medie.

Echipament strict necesar: bocanci de munte (susținere a gleznei, talpă aderentă), vestimentație dedicată mișcării, rucsac.

Ne vedem sâmbătă, 25 septembrie 2021, începând cu ora 05:45 și cel târziu la ora oficială a plecării, 06:00, la Piața EROII REVOLUȚIEI din București, în dreptul accesului la metrou de la Flanco (este și stație de autobuz). Popasurile tehnice de la vama bulgară Ruse includ: control vamal, toaletă publică, schimb valutar, butic alimentar. 1 Euro = 2 Leva; 1 Leva = 2,5 Lei. Cetățenii români și UE trec frontiera cu Cartea de Identitate sau Pașaportul în curs de valabilitate. Minorii au condiții speciale și stricte.

După acestea, plecăm direct spre cele două peșteri unice în Bulgaria, Devetashka și Prohodna, situate adiacent râurilor Osam, respectiv Iskar. Eroziunea tavanelor și diferitele faze de evoluție ale celor două peșteri le-au asigurat sălbăticia și unicitatea în Peninsula Balcanică. Peștera Devatashka a fost utilizată și ca bază militară și se vizitează cu bilet și ghid. Prohodna se parcurge integral fără bilet de acces, într-o scurtă drumeție care pornește de la punctul de bungee-jumping de deasupra portalului nordic; trecem apoi prin peșteră și ieșim pe cealaltă parte la autocar. Ziua se încheie cu transferul la Sofia, cazarea la Hotel HEMUS*** (camere duble) și plimbarea de seară în zona centrală, în care atingem obiectivele menționate mai sus.

Duminică, 26 septembrie 2021, punem la treabă atât motorul autocarului (până la cota 1800), cât și motoarele noastre naturale, pentru a face o drumeție de circa 5 ore pe platoul Muntelui Vitoșa, la peste 2200 de metri altitudine. Urcăm pe Cherni Vrah (2290 m), cel mai înalt vârf, acolo unde ne așteaptă o cabană călduroasă, cu ceaiuri și mâncare tradițională, pentru refacerea forțelor. Panoramele asupra Sofiei sunt impresionante, muntele Vitoșa dominând capitala Bulgariei cu circa 1700 de metri. Vitoșa este un veritabil castel de apă pentru Peninsula Balcanică, imediat sub vârful nostru fiind izvorul râului Struma (Strimon). Drumeția este de dificultate medie (efort susținut). Urmează lungul drum spre casă, urmând să ajungem la București, Piața Eroii Revoluției, în jurul orei 23:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare.

Tariful de participare este de 350 lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). Tariful de participare include:

  • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
  • cazarea pentru 1 noapte cu mic dejun la Hotel HEMUS*** din Sofia, loc în cameră dublă;
  • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare NU include:

  • alte mese în afara micului dejun;
  • accesul la Devetashka (2 Leva);
  • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: