La Varna prin Podișul Dunării, 11-12 septembrie 2021

Arhiva de Geografie vă propune o nouă experiență inedită spre și dinspre litoralul bulgăresc, la Varna, la final de sezon estival, când apa e caldă, iar vremea e blândă. La plecare, abordăm cea mai scurtă cale, cea prin Regiunea Șumen, în care facem popasuri turistice adiacente, dar la venire abordăm un traseu mai puțin cunoscut și presărat cu obiective spectaculoase. Cazarea se face în cea mai înaltă clădire din Varna, aflată chiar la malul mării: Hotel Cherno More.

Obiectivele noastre:

 • Călărețul din Madara – simbol al Bulgariei – și Cetatea Madara, într-o drumeție de 1 oră, de dificultate mică;
 • Situl Arheologic și Muzeul Pliska, împreună cu Bazilica Mare – prima capitală a Primului Țarat Bulgar;
 • Cetatea Ovech-Provadia – reconstituită, locuită încă din perioada tracilor, până în Evul Mediu;
 • situl geologic Pobite Kamani – spectaculos fund de mare alcătuit din sedimente marine paleogene;
 • Varna – cel mai mare oraș-port al Bulgariei: bulevardul pietonal Slivnița, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Parcul Primorski, Plaja Varna, baie termală (opțional), Termele Romane, Muzeul Naval;
 • Canionul Suha Reka cu biserica rupestră Onogur – drumeție 1 oră, de dificultate mică;
 • Silistra – port dunărean: Fortăreața otomană Medgidi Tabia, Parcul Dunavska Gradina (timp liber);
 • trecere BAC Ostrov-Chiciu.

Ne vedem sâmbătă, 11 septembrie 2021, începând cu ora 05:45 și cel târziu la ora oficială a plecării, 06:00, la Piața EROII REVOLUȚIEI din București, în dreptul accesului la metrou de la Flanco (este și stație de autobuz). Popasurile tehnice de la vama bulgară Ruse includ: control vamal, toaletă publică, schimb valutar, butic alimentar. 1 Euro = 2 Leva; 1 Leva = 2,5 Lei. Cetățenii români și UE trec frontiera cu Cartea de Identitate sau Pașaportul în curs de valabilitate. Minorii au condiții speciale și stricte. Bulgaria NU solicită adeverințe de vaccinare sau test. România NU solicită condiții excepționale la revenirea din Bulgaria.

Primul popas turistic coincide și cu prima noastră scurtă drumeție, de circa 60 de minute, în abruptul Platoului Madara din Podișul Dunării, acolo unde ne întâmpină Călărețul din Madara (acces 5 Leva), simbol național al Bulgariei, basorelief în forma unui cavaler trac pe un cal care învinge într-o bătălie. Până la basorelief se ajunge pe scări, apoi pornim pe poteca bine asigurată cu balustrade care urcă în mai puțin de 30 de minute pe marginea platoului, la mica cetățuie de strajă, de unde panoramele spre Șumen și împrejurimi sunt impresionante. Următorul popas este la prima capitală a Primului Țarat Bulgar. Pliska de astăzi este un sat de câteva sute de locuitori, dar în imediata apropiere se află imensul sit arheologic cu muzeu (intrare 5 Leva), pe care le vizităm pe îndelete. Am ajuns la jumătatea traseului, pentru că mai avem încă două popasuri astăzi. Cetatea Ovech se înalță de asemenea pe culmile calcaroase și abrupte ale fabuloasei zone de podiș pe care o traversăm. Locuită de traci, romani, bizantini, bulgari și turci, s-a dezvoltat cel mai mult în secolele XII-XIV, în vremea Imperiului Vlaho-Bulgar, ca centru militar și administrativ (și aici avem tarif de intrare 2 Leva). Ultimul, dar nu cel din urmă popas este la Pobite Kamani (intrare 3 Leva), unde facem o scurtă plimbare de numai 800 de metri, printre „ruinele” fundului de mare cu vechime de zeci de milioane de ani, erodat în voie de agenții externi după retragerea mării. Urmează transferul la Varna și cazarea la Hotel Cherno More (vom merge puțin pe jos cu bagajele, întrucât hotelul se află pe strada pietonală). Seara se încheie cu un tur pietonal (opțional) spre Catedrala orașului, impresionantă prin dimensiuni și frumos iluminată la ceas de seară. Cina se servește pe cont propriu, oferta este foarte variată, inclusiv pe plajă.

Duminică, 12 septembrie 2021, în cadrul programului regulat, ne vedem la ora 08:00 la micul dejun. În afara acestuia, mai facem o activitate opțională, foarte plăcută mai ales la primele ore ale dimineții: baie termală pe plajă! La numai 2 kilometri față de hotel, pe plajă, se află un bazin cu apă termală (este public, nu se achită taxă). Pentru aceasta, ne vom trezi la ora 05.45 și vom pleca la 06:00, pentru a beneficia de cel puțin o oră de relaxare. După micul dejun, predăm camerele, lăsăm bagajele la recepție și pornim într-un alt tur pietonal opțional care atinge Portul Turistic (promenadă pe malul mării), Muzeul Naval (5 Leva) și Termele Romane Odessos (5 Leva). Plecarea de la hotel este programată la ora 12:00. Astăzi avem de asemenea o zi plină, pentru că primul popas turistic din drumul spre casă îl facem la Onogur, acolo unde Suha Reka a format un canion spectaculos, pe versanții căruia s-au cocoțat călugării creștini pentru a trăi în pustnicie. Astfel a apărut și mănăstirea rupestră Onogur, accesibilă pe o potecă de circa 2 kilometri de la șoseaua asfaltată (drumeție de dificultate mică). Ne îndreptăm spre Silistra, punctul final turistic din această excursie. Nu coborâm în oraș până nu vizităm Medgid Tabia (3 Leva), fortăreață otomană medievală transformată în muzeu, care străjuiește fostul oraș românesc de la peste 100 de metri înălțime. Coborâm apoi lângă Dunăre, unde petrecem timp liber (pauză de masă), apoi facem formalitățile vamale, trecem Dunărea cu BAC-ul și plecăm spre București. Sosirea la Piața Eroii Revoluției este programată la ora 22:00, iar în drum se va opri și la Dristor.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare.

Tariful de participare este de 350 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat).

Tariful de participare include:

 • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
 • cazarea pentru 1 noapte la Hotel Cherno More din Varna, 3 stele, loc în cameră dublă;
 • micul dejun în ziua de 12 septembrie;
 • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare NU include:

 • tarifele de acces (în Leva) la: Madara (5), Pliska (5), Ovech (2), Pobite Kamani (3), Muzeul Naval (5), Termele Odessos (5), Medgid Tabia (3);
 • celelalte mese în afara micului dejun;
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: