Fortificații și poteci transilvane, 16-17 octombrie 2021

Arhiva de Geografie revine în Transilvania și la prietenii de la Biertan, pentru un nou program de weekend în care am structurat câte trei activități / obiective diferite pentru fiecare zi: o cetate, o biserică fortificată și o drumeție (de dificultate mică). Cazarea se face în trei pensiuni agroturistice aflate la foarte mici distanțe una față de cealaltă, răspândite în satul Biertan, amenajate în case vechi săsești.

Obiectivele noastre, în ordine:

 • Cetatea de apărare Stolzenburg – Slimnic;
 • Biserica Evanghelică Fortificată de la Frauendorf – Axente Sever;
 • drumeție (11 kilometri) prin Podișul Târnavelor, de la Ațel la Biertan;
 • Biserica Evanghelică Fortificată de la Biertan;
 • Cetatea de refugiu Cohalm – Rupea;
 • drumeție (6 kilometri) pe Tipia Racoșului din Munții Perșani.

Ne vedem sâmbătă, 16 octombrie 2021, începând cu ora 06:45 și cel târziu la ora oficială a plecării, 07:00, la Piața OPEREI (Profesor Doctor Victor Babeș) din București, deservită de stația de metrou EROILOR, în parcarea situată pe platforma peste Dâmbovița (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). La ora 07:00 se învârte roata autocarului, pe ruta Vâlcea – Valea Oltului, cu popasuri tehnice la fiecare 2 ore.

Întâiul nostru obiectiv este Cetatea Stolzenburg – Slimnic, aflată la granița de nord a Pământului Crăiesc – toponim acordat începând cu secolul XII teritoriului colonizat de saxoni – sași, între Mureș și Olt (întinderea aproximativă a Podișului Târnavelor). Populația, majoritar de origine germană, a fost colonizată în sudul Transilvaniei pentru a apăra granița Regatului Ungar cu formațiunile prestatale de la sud de Carpați (mai târziu Țaratul Vlaho-Bulgar). Cu o istorie de peste 800 de ani, incinta fortificată a fost restaurată în anii 50 ai secolului trecut. Urmează cel de-al doilea popas, nu departe, la Biserica din Frauendorf – Axente Sever. Actualul toponim al satului aduce cinste (începând cu anul 1931) memoriei revoluționarului pașoptist Ioan Axente Sever. Cele mai multe biserici fortificate din Transilvania au fost inițial romano-catolice, trecând începând cu secolul XVI la cultul protestant luteran. Transferul la Ațel este o simplă formalitate, din mica și bine conservata așezare târnăveană începând drumeția noastră de circa 3 ore (11 kilometri), printre coline, spre Biertan. O parte din traseul nostru face parte din recent înființata Via Transilvanica, iar drumul oferă panorame impresionante spre Biertan și împrejurimi, la ceas de toamnă. Cu pofta de mâncare asigurată, coborâm în sat, facem cazarea și participăm la cina organizată (detalii în privat, în săptămâna plecării; nu se va include în prețul excursiei). Cazarea se face la pensiunile Oppidum și Ewa Wagner.

Duminică, 17 octombrie 2021, revenim pentru micul dejun (inclus) în aceeași tavernă în care a avut loc și cina. La ora 10:00 suntem deja cu bagajul adus la autocar, ca să intrăm la prima oră în Biserica Fortificată de la Biertan – monument istoric din Patrimoniul UNESCO. Actuala biserică datează din perioada 1490-1516, iar cele trei incinte fortificate datează din secolele XV-XVII. Stilul arhitectural este cel gotic târziu, cu ogive, arcuri și cu aspect impunător. Amintim și despre Donariumul de la Biertan, obiect votiv care atestă o populație vorbitoare de limba latină, autohtonă în Transilvania imediat după retragerea romanilor din anul 275. Plecăm la drum spre Cetatea Rupea, sau Cetatea Cohalmului. Kuholm era termenul din limba maghiară care desemna bazaltul, rocă vulcanică pe baza căreia a fost construită cetatea – suntem pe vârful unei măguri vulcanice rezultată prin erupții de lavă bazică (erupții lente). Pe pământul cetății s-au descoperit urme ale prezenței umane încă din paleolitic, dar atestarea precisă a așezării datează din anul 1324. Cetatea a fost ridicată, în scop de refugiere din calea atacatorilor, în secolele XIV-XVII, Rupea fiind un important centru meșteșugăresc, poziționat la intersecția mai multor drumuri comerciale dinspre Moldova și Țara Românească. Cetatea a trecut printr-un amplu proces de restaurare în perioada 2009-2013. Cea de-a treia activitate a zilei de duminică, așa cum v-am promis, este o drumeție scurtă, dar intensă, de dificultate mică, până pe Tipia Racoșului, movilă conică având cota maximă de 820 m, parte din Munții Perșani. „Tipiile” sunt astfel denumite local, numai aici, pe Oltul mijlociu, și reprezintă măguri în formă de trunchi de con cu vârful teșit. Vecina ei cea mai cunoscută este Tipia Ormenișului, pe ambele fiind descoperite ziduri de incintă ale unor așezări dacice. Punctul de debut al drumeției noastre se află la câțiva kilometri amonte de satul și vulcanul Racoș (acces interzis din cauza filmărilor la serialul Django), iar pe vârful cu panorame impresionante ajungem după numai o oră și jumătate de urcat, la început ușor și spre final mai susținut.

Drumul spre casă se realizează pe ruta Brașov – Valea Prahovei. Sosirea la București, Piața Operei, este programată pentru ora 20:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare.

Tariful de participare este de 320 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). 

Tariful de participare include:

 • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
 • cazarea pentru o noapte la Biertan, la pensiunile Oppidum, Ewa Wagner, Cetate, loc în cameră dublă;
 • micul dejun pentru dimineața zilei de 17 octombrie;
 • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

 • accesul la obiectivele din Slimnic (10 lei), Axente Sever (10 lei), Biertan (15 lei), Rupea (15 lei);
 • cina organizată din seara zilei de 16 octombrie (aproximativ 50 de lei);
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.