Minivacanță în Munții Banatului, 27 noiembrie – 1 decembrie 2021

Cu ocazia celor 5 zile libere (legate cu punte) de la finalul lunii noiembrie și debutul lunii decembrie, Arhiva de Geografie vă propune o incursiune inedită, unică între programele noastre, în Munții Banatului. Alternăm vizitele turistice cu odihna la Hotel Turist***, acesta aflându-se în inima munților, într-o poiană aflată la 15 kilometri față de Reșița. Am pregătit 5 zile memorabile, în care avem ca obiective:

 • plimbare în orașul Drobeta Turnu Severin (Podul lui Traian, castrul Drobeta, Cetatea Severinului, Castelul de Apă);
 • Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier;
 • Peștera Comarnic și belvedere Groapa Iepii (drumeție ușoară);
 • trenul turistic Oravița – Anina;
 • fosta exploatare minieră Anina;
 • expoziția de locomotive cu abur din Reșița;
 • Muntele Semenic (1447 m), stațiunea montană Semenic;
 • satul Gărâna, întemeiat de pemi;
 • plimbare cu barca cu motor de la Orșova la Cazanele Dunării.

Echipament strict necesar: bocanci de munte, lanternă bună. Echipament recomandat: o cască de protecție (poate fi și de biciclist etc.) pentru peșteră.

Ne vedem sâmbătă, 27 noiembrie 2021, începând cu ora 06:00 și cel târziu la ora oficială a plecării, 06:15, la Piața OPEREI (Profesor Doctor Victor Babeș) din București, deservită de stația de metrou EROILOR, în parcarea situată pe platforma peste Dâmbovița (între Operă și Biserica Sf. Elefterie Nou). La ora 06:15 se învârte roata autocarului, mergem spre Drobeta Turnu Severin cu popasuri tehnice. Prima zi este dedicată sosirii în Munții Banatului și am ales cu această ocazie să facem două opriri de referință: la cetățile dunărene care au reprezentat vatra actuali reședințe a județului Mehedinți, dar și la spectaculosul Muzeu al marii amenajări hidrotehnice PF1. Parcăm la gara din Severin și pornim într-un tur pietonal de circa 5 kilometri spre Castelul de Apă, Hala Radu Negru, Cetatea Medievală, Castrul Roman și Podul lui Traian. Revenim la autocar și continuăm încă 15 minute până la Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier, unde vizităm inclusiv Sala Turbinelor. Urmează transferul la Hotelul Turist din vecinătatea Reșiței, sosirea fiind programată la ora 19:30. Seara ia sfârșit cu cina organizată (nu va fi inclusă în prețul excursiei, dar este unica posibilitate de a servi o masă caldă).

Duminică, 28 noiembrie 2021, începem cu micul dejun (inclus în prețul excursiei). Este ziua dedicată Peșterii Comarnic, pe care o vizităm cu ghid speolog și până la care facem o drumeție de dificultate mică (începători). Ne transferăm cu autocarul până în micul sat de munte Iabalcea, de unde pornim per pedes, mai întâi către spectaculosul punct de panoramă Groapa Iepii, de unde admirăm Cheile Carașului. Urmează coborârea la peșteră, unde ajungem la finalul a 3 ore de mișcare în natură. Aici ne activăm lanternele și căștile (există câteva și în dotarea ghidului, dacă cineva nu are). Parcursul prin subteran durează circa o oră și jumătate, iar experiența este unică. Peștera are minime dotări turistice, dar nu este echipată nici cu electricitate, nici cu pasarele pietonale – fiind păstrată impecabil. Revenim la autocar pe același drum și apoi mergem direct la hotel, pentru cină și timp liber.

Luni, 29 noiembrie 2021 (ziua de „punte” între weekend și sărbătorile legale de marți și miercuri) este ziua dedicată trenului turistic Oravița – Anina, cale ferată unică în România prin vechime (anul 1863) și prin dotările inginerești. Inaugurată pe vremea austriecilor, este de fapt prelungirea primei căi ferate din teritoriul românesc, Baziaș – Oravița, spre resursele de cărbuni din Munții Aninei. De aceea s-a numit și Linia Cărvunarilor, iar în prezent poartă supranumele de Semeringul Bănățean. Vagoanele de epocă traversează cele 14 tunele și 9 viaducte într-un traseu de 2 ore, pe distanța totală de 33 de kilometri și 339 de metri diferență de nivel. O dată sosiți la Anina, ne îndreptăm către fosta exploatare minieră de huilă, în curs de amenajare turistică, unde ne așteaptă un ghid local. Urmează transferul la hotel (cină și timp liber).

Marți, 30 noiembrie 2021, luăm cu asalt Semenicul, masiv cristalin din Munții Banatului cu altitudinea de 1447 de metri în Vârful Piatra Goznei. Pe platoul Muntelui Semenic a luat naștere și stațiunea omonimă pentru sporturi de iarnă, atât de dragă bănățenilor, dar și celor care bat cale mai lungă. Facem câteva plimbări în zona de platou (inclusiv vârful), apoi coborâm la Gărâna (Wolfsberg), sat întemeiat în secolul XIX de pemi – populație de origine germană din Boemia (Cehia de azi) colonizată în Banat pentru a exploata resursele naturale de la granița de sud-est a Imperiului. Astăzi la Gărâna mai locuiesc câțiva urmași ai pemilor de odinioară, dar satul este mult mai cunoscut datorită festivalului internațional de jazz care are loc anual în localitate. Spre seară, facem și o scurtă plimbare în parcul CFR din Reșița, acolo unde s-a amenajat o expoziție unică de locomotive cu abur, cea mai mare parte fiind produse chiar la uzinele reșițene. Fiind o seară specială, ne adunăm ca de obicei la restaurantul Hotelului Turist.

Miercuri, 1 Decembrie 2021, sărbătorim Ziua României în drum spre București, cu popas la Orșova. Dacă vremea permite, organizăm o plimbare cu barca motorizată prin Cazanele Dunării (fiind iarnă, ne îmbrăcăm ceva mai bine). Cazanele reprezintă numai un sector al Defileului Dunării, format la contactul fluviului cu Munții Carpați, între localitățile Baziaș și Gura Văii. Sunt definite de două perechi de vârfuri calcaroase: Ciucarul Mare (România) și Știrbățul Mare (Serbia), respectiv Ciucarul Mic (România) și Știrbățul Mic (Serbia). Într-o bună zi, mai călduroasă, vom organiza o ieșire numai ca să le cucerim pe toate patru. Urmează lungul drum spre casă, sosirea la Piața Operei din București fiind programată la ora 22:00.

Pentru a participa, vă rog să vă înscrieți folosind doar una dintre următoarele metode, la alegere:

La înscriere se menționează numele pasagerilor și adresa de facturare.

Tariful de participare este de 750 de lei / loc și se achită prin transfer bancar (datele contului se transmit în privat). 

Tariful de participare include:

 • transportul cu autocarul și tot ceea ce ține de acesta;
 • cazarea pentru 4 nopți la Hotelul Turist de pe raza localității Secu, loc în cameră dublă;
 • micul dejun pentru diminețile de 28, 29, 30 noiembrie și 1 Decembrie;
 • asistența turistică și ghidajul.

Tariful de participare nu include:

 • cina organizată din serile de 27, 28, 29, 30 noiembrie;
 • accesul la Muzeul Hidrocentralei (12 lei / adult);
 • accesul la Peștera Comarnic (15 lei / persoană);
 • călătoria cu trenul Oravița-Anina (14 lei / persoană);
 • plimbarea cu barca pe Dunăre la Cazane (circa 40-45 de lei de persoană, în funcție de efectivul grupului care dorește plimbarea);
 • orice altceva nu este specificat la rubrica „tariful de participare include”.

Un loc în excursie se consideră rezervat numai după plata integrală a contravalorii acestuia, iar ziua de plată o stabilim de comun acord pentru fiecare loc în parte.

Mențiuni privind biletul de tren Oravița-Anina:

 • indicativ: R-9695 cu plecare din Oravița la 11:15 pe data de 29 noiembrie 2021;
 • biletele se pot achiziționa: fie de la Gara Oravița în ziua plecării, fie online, cu cel mult 30 de zile anticipație, pe site bilete.cfrcalatori.ro
 • pentru cei care au achitat tariful integral al excursiei, de 750 de lei, pot să mă ocup eu de achiziționarea biletelor, începând cu data de 30 octombrie, urmând să-mi achitați suma de 14 lei în numerar când ne vedem la autocar; NU se achită cei 14 lei prin transfer bancar în contul societății;
 • la acest tren se recomandă să vă achiziționați din timp bilete, pentru că locurile sunt limitate.

Proiectul Arhiva de Geografie se derulează prin Agenția de Turism GEOARHIVA (organizatoare din anul 2017, cu activitate exclusiv online), Licență de Turism nr. 654 din 18.01.2019.

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism, Atestat nr. 7063.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: