Forturile Bucureștilor: Leurdeni, 7 noiembrie 2021

Centura de fortificații a Cetății București cuprinde 36 de forturi și baterii, construite la finalul secolului XIX, în jurul cărora s-a dezvoltat și actuala șosea de centură a orașului (72 de kilometri). Geoarhiva vă propune o ediție specială, de revenire în activitate, a incursiunii la Fortul cu numărul 10, denumit Leurdeni, după localitatea din imediata apropiere (astăzi cartier al orașului Popești-Leordeni). Parcursul necesită un minim de condiție fizică pentru a merge pe jos pe teren drept sau foarte înclinat!

Aceasta este o acțiune de susținere a proiectului de turism, cu tarif de participare, dar fără înscrieri, după cum urmează.

Ne vedem duminică, 7 noiembrie 2021, începând cu ora 10:00, la stația de metrou ANGHEL SALIGNY, afară, la ieșirea de pe sensul Autostrada A2 Constanța (ieșiți de la metrou pe partea stângă). Pentru început, deplasarea se face cu autobuzul STB 405, cu plecare de la Anghel Saligny la ora 10:30 și sosirea în satul Glina (stația Revoluției) la ora 10:40. Călătoria se achită individual și prețul acesteia nu este inclus în tariful de participare! Atenție, întoarcerea se face pe alt traseu, iar finalul turului (ora 14:00) este la altă stație de metrou!

Din satul Glina, plecăm spre Fortul 10 Leurdeni, pe o rută de circa 3 kilometri care străbate extravilanul. Apropierea de fort se face prin vegetația sălbatică – se recomandă distanță de 2 metri între persoane și mers în șir indian. Abordăm fortul din partea de contraescarpă (partea dinspre inamic), coborând pe un povârniș foarte înclinat. Întreg spațiul este abandonat – se recomandă purtarea măștii de protecție în interior, din cauza prafului. După parcurgerea tunelului care deservește corpul dinspre inamic, tranzităm unicul culoar subteran de acces în corpul principal (aici e posibil să ne murdărim puțin pe haine) și ieșim la suprafață la intrarea principală (escarpa). Se vizitează o parte dintre turele și odăile administrative de gardă și cazarmă.

După micul picnic de la escarpă (să aveți mâncare și apă), plecăm pe un drum de numai 1 kilometru spre Șoseaua de Centură, intersecția cu Șoseaua Leordeni (atenție la mașini, se traversează în grup compact). Aici așteptăm autobuzul STV 440 (condițiile de călătorie sunt similare cu STB), care ne aduce în București, prin centrul orașului Popești-Leordeni, la stația de metrou PIAȚA SUDULUI. Ora estimată de sosire la Piața Sudului este 14:00. Călătoria se achită individual și prețul acesteia nu este inclus în tariful de participare.

Călătoriile cu liniile de autobuz 405 și 440 se pot achita fie prin card de transport cu portofel electronic, fie prin card bancar fără contact (la unele validatoare), fie prin SMS la numărul 7458, conform facilităților și ofertelor STBSA și STVSA (condițiile de plată sunt comune).

Echipament strict necesar: BOCANCI, LANTERNĂ. Persoanele care nu poartă bocanci (încălțăminte înaltă, talpă dură) nu vor putea coborî în contraescarpa fortului, iar cine nu posedă lanternă individuală va depinde de sursele de lumină ale colegilor pentru a înainta (pericol de accidentare). În timpul deplasării aveți obligația de a rămâne alături de grup și de a menține în permanență contactul vizual cu acesta.

PREȚUL participării este de 30 de lei / persoană și se achită în numerar la întâlnire. Copiii nu plătesc. Prețul include ghidajul de specialitate. Pentru a participa, nu este nevoie de înscriere din timp sau plăți în avans. Pentru întrebări care nu își regăsesc răspunsul în prezenta descriere, vă stau la dispoziție pe adresa de e-mail geoarhiva@gmail.com sau pe oricare alt canal de comunicare stabilit de comun acord.

Organizarea se face cu respectarea tuturor legilor României aflate în vigoare la data turului. Agenția de turism Geoarhiva nu acordă consultanță juridică în ceea ce privește eventualele restricții de circulație! La cerere, mă puteți întreba în privat și vă pot oferi o simplă interpretare a acestora. Fiecare turist este responsabil de a se informa din surse oficiale!

Vă mulțumesc și vă aștept la drumeție!

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.