Codrii Vlăsiei – prima parte: Sitaru, 14 noiembrie 2021

În Evul Mediu, vasta zonă împădurită cunoscută sub numele de Codrii Vlăsiei se întindea de la Valea Teleajenului până spre Lunca Dunării, reprezentând un excelent adăpost pentru mănăstirile din jurul Bucureștilor și nu numai. În timp, zona s-a transformat în silvostepă (prin transformarea în terenuri agricole), pădurea din ziua de azi ocupând suprafețe mult mai mici. Aceasta este prima dintr-o serie de patru drumeții pe care le efectuăm în Codrii Vlăsiei. Parcursul necesită un minim de condiție fizică pentru a merge pe jos pe teren drept, cale de 11 kilometri.

Aceasta este o acțiune de susținere a proiectului de turism, cu tarif de participare, dar fără înscrieri, după cum urmează.

Ne vedem duminică, 14 noiembrie 2021, începând cu ora 11:00, la terminalul STB de la PIAȚA PRESEI (reper: cap linie tramvai 41). Pentru început, deplasarea se face cu autobuzul STB 477, cu plecare de la terminalul Piața Presei la ora 11:20 și sosire la Sitaru la ora 12:30. Călătoria se achită individual și prețul acesteia nu este inclus în tariful de participare. Întoarcerea se face pe altă rută, sosim la București (ora 18:00) în altă zonă a orașului.

Din satul Sitaru, înaintăm spre nord, cale de 2 kilometri, pe șoseaua care ne conduce la Mănăstirea Sitaru, ctitoria jupânului Papa Greceanu, străbunicul Sfântului Constantin Brâncoveanu. Cunoscută și sub numele de Balamuci – o transcriere a toponimului Valea Mușii – reprezintă astăzi poarta de intrare în segmentul Sitaru – Căldărușani al drumeției noastre la pădure. Avem în total 11 kilometri de parcurs, cu popas de picnic (să aveți cele de trebuință), iar spre final vizităm și Mănăstirea Căldărușani, monument istoric din vremea lui Matei Basarab. Întoarcerea la București se face cu autobuzul liniei STV 409, pe care îl așteptăm la poarta mănăstirii începând cu ora 16:30 și care ne lasă la PIAȚA OBOR la ora 18:00. Călătoria se achită individual și prețul acesteia nu este inclus în tariful de participare.

Călătoriile cu liniile de autobuz 477 și 409 se pot achita fie prin card de transport cu portofel electronic (3 lei călătoria), fie prin card bancar fără contact (la unele validatoare), fie prin SMS la numărul 7458, conform facilităților și ofertelor STBSA și STVSA (condițiile de plată sunt comune).

Echipament strict necesar: BOCANCI. Persoanele care nu vor purta bocanci (încălțăminte înaltă, talpă dură) vor risca accidentări minore, având în vedere că traseul se desfășoară în pădure. În timpul deplasării aveți obligația de a rămâne alături de grup și de a menține în permanență contactul vizual cu acesta.

PREȚUL participării este de 30 de lei / persoană și se achită în numerar la întâlnire. Copiii nu plătesc. Prețul include ghidajul de specialitate. Pentru a participa, nu este nevoie de înscriere din timp sau plăți în avans. Pentru întrebări care nu își regăsesc răspunsul în prezenta descriere, vă stau la dispoziție pe adresa de e-mail geoarhiva@gmail.com sau pe oricare alt canal de comunicare stabilit de comun acord.

Organizarea se face cu respectarea tuturor legilor României aflate în vigoare la data turului. Agenția de turism Geoarhiva nu acordă consultanță juridică în ceea ce privește eventualele restricții de circulație. La cerere, mă puteți întreba în privat și vă pot oferi o simplă interpretare a acestora. Fiecare turist este responsabil de a se informa din surse oficiale!

Vă mulțumesc și vă aștept la drumeție!

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.