Codrii Vlăsiei – partea a doua: Cernica, 21 noiembrie 2021

În Evul Mediu, vasta zonă împădurită cunoscută sub numele de Codrii Vlăsiei se întindea de la Valea Teleajenului până spre Lunca Dunării, reprezentând un excelent adăpost pentru mănăstirile din jurul Bucureștilor și nu numai. În timp, zona s-a transformat în silvostepă (prin transformarea în terenuri agricole), pădurea din ziua de azi ocupând suprafețe mult mai mici. Aceasta este partea a doua dintr-o serie de patru drumeții pe care le efectuăm în Codrii Vlăsiei. Parcursul necesită un minim de condiție fizică pentru a merge pe jos pe teren drept, cale de 11 kilometri.

Aceasta este o acțiune de susținere a proiectului de turism, cu tarif de participare, dar fără înscrieri, după cum urmează.

Ne vedem duminică, 21 noiembrie 2021, începând cu ora 11:30, la Gara CFR Titan Sud, aflată în imediata apropiere a stației de metrou REPUBLICA (puteți folosi oricare dintre gurile de metrou, toate dau spre gara Titan). Deplasarea spre Pădurea Cernica se face cu trenul TFC (Transferoviar Călători) R-15179 cu plecare de la Titan Sud la ora 11:58 și sosire la stația București Sud (Cățelu) la ora 12:13. Mergem cu trenul doar o stație, biletele se cumpără de la casa de bilete a gării sau online. Călătoria se achită individual și prețul acesteia nu este inclus în tariful de participare. Întoarcerea se face pe altă rută, sosim la București (ora 18:00) în altă zonă a orașului.

De la gara București Sud plecăm în drumeția de 11 kilometri care debutează la periferia capitalei. Străbatem o nouă arteră care deservește zona industrială de est, traversăm cu atenție șoseaua de centură și accesăm malul Lacului Cernica (malul drept al Râului Colentina), acolo unde facem o pauză pentru a vorbi despre salba de lacuri care începe la Buftea și se termină la Cernica. Poteca urmează malul lacului, prin pădure, și oferă panorame generoase spre Mănăstirea Cernica. Ajungem în poiana fostului schit Iezerul Vorniceasa, în vecinătatea căruia se află și un cimitir neolitic (cu tumuli), unde facem și pauza de picnic! Ieșim la Căldăraru, subtraversăm autostrada A3 și plecăm spre Manolache, un sat lângă care ne așteaptă un obiectiv surpriză (luați-vă o lanternă)! Drumeția noastră ia sfârșit în vecinătatea satului Manolache, iar întoarcerea la București se face cu autobuzul STB 408, cu plecare la ora 17:30 și care ne lasă la metrou ANGHEL SALIGNY la ora 17:45. Călătoria se achită individual și prețul acesteia nu este inclus în tariful de participare.

Călătoria cu linia de autobuz 408 se poate achita fie prin card de transport cu portofel electronic (3 lei călătoria), fie prin card bancar fără contact (la unele validatoare), fie prin SMS la numărul 7458, conform facilităților și ofertelor STBSA.

Echipament strict necesar: BOCANCI (și echipament recomandat: lanternă, pentru obiectivul surpriză). Persoanele care nu vor purta bocanci (încălțăminte înaltă, talpă dură) vor risca accidentări minore, având în vedere că traseul se desfășoară în pădure. În timpul deplasării aveți obligația de a rămâne alături de grup și de a menține în permanență contactul vizual cu acesta.

PREȚUL participării este de 30 de lei / persoană și se achită în numerar la întâlnire. Copiii nu plătesc. Prețul include ghidajul de specialitate. Pentru a participa, nu este nevoie de înscriere din timp sau plăți în avans. Pentru întrebări care nu își regăsesc răspunsul în prezenta descriere, vă stau la dispoziție pe adresa de e-mail geoarhiva@gmail.com sau pe oricare alt canal de comunicare stabilit de comun acord.

Organizarea se face cu respectarea tuturor legilor României aflate în vigoare la data turului. Agenția de turism Geoarhiva nu acordă consultanță juridică în ceea ce privește eventualele restricții de circulație. La cerere, mă puteți întreba în privat și vă pot oferi o simplă interpretare a acestora. Fiecare turist este responsabil de a se informa din surse oficiale!

Vă mulțumesc și vă aștept la drumeție!

Andrei Ionel, Ghid Național de Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.